Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak rozdzielic sygnal rca?

tomek_nova
15-03-12, 11:19
witam
mam radio ktore ma wyjscie na 4 glosniki i to mam podlaczone i jedno wyjscie na wzmacniacz rca... a posiadam fajny wzmacniacz sony xplod 4 kanaly 600W ale ma dwa kanaly na jedno wejscie rca i 2 kanaly na 2 wejsciu,,,

i tu pytanie czy takim wynalazkiem http://allegro.pl/kabel-rca-2xwtyk-do-wzmacniacza-polecam-tanio-i2179988894.html

..moge sobie ten sygnal rozdzielic na dwa i wtedy bym mobl obslugiwac 4 kanaly... przejdzie to?

Liero
15-03-12, 12:26
Kiedys pytalem oto samo,oczywiscie 'wynalazek' dziala sygnal normalnie sie rozdzieli.

Sheiva
15-03-12, 19:46
Dla pewności potwierdzam :)

tomek_nova
15-03-12, 20:21
e to git, dzieki za potwierdzenie, pozdrawiam, temat myślę że zamkniety

Inside4
21-04-14, 09:30
Ja się sprawa przy rozdzieleniu rca na głośniki przód i sub?
Czy wystroję suba na wzmacniaczu?

Sheiva
22-04-14, 12:43
Logicznie. Skoro rozdzielasz sygnał, to regulację masz na jednych kanałach dla tego i tego. Zatem wystroić, wystroisz. Ale bardzo po łebkach, względem tego jak można by to zrobić osobno. Kwestia jeszcze modelu radio, ale skoro nie ma wyjść na Suba, to zapewne nie ma też regulacji suba. Stąd ugrasz tyle, na ile wzmacniacz pozwoli Ci zgrać ze sobą oba elementy.
Tak jeszcze w ramach teorii. Bezsensu jest rozdzielanie sygnału na przód i suba. Przód ma grać w miarę wysokimi, sub niskimi. Rozdzielając sygnał będziesz mógł ustawić albo-albo, ewentualnie żeby grało wszystkim. Po przemyśleniu myślę, że to niewypał. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie rozdzielenie tył+sub.

zakit
22-04-14, 15:09
Logicznie. Skoro rozdzielasz sygnał, to regulację masz na jednych kanałach dla tego i tego. Zatem wystroić, wystroisz. Ale bardzo po łebkach, względem tego jak można by to zrobić osobno. Kwestia jeszcze modelu radio, ale skoro nie ma wyjść na Suba, to zapewne nie ma też regulacji suba. Stąd ugrasz tyle, na ile wzmacniacz pozwoli Ci zgrać ze sobą oba elementy.
Tak jeszcze w ramach teorii. Bezsensu jest rozdzielanie sygnału na przód i suba. Przód ma grać w miarę wysokimi, sub niskimi. Rozdzielając sygnał będziesz mógł ustawić albo-albo, ewentualnie żeby grało wszystkim. Po przemyśleniu myślę, że to niewypał. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie rozdzielenie tył+sub.

zgodzę sie z tobą ale nie do końca.

to ze radio nie ma takich ustawien, oznacza tylko tyle ze jest do dupy
ale pamietac trzeba ze jak rozdzielasz sygnał to potem zostaje tylko kwestia ustawień wzmacniacza.
jesli wzmacniacz ma wszystkie filtry, to po rozdzieleniu na przod + sub ustawiasz na jednym wejsciu HPF zeby grało średnimi i górą, a na wejsciu suba ustawiasz LPF, i gra dołem. koniec czarów, wszystko gra jak trzeba.

sebawo
22-04-14, 15:44
ale tu mówicie cały czas o rozdziale sygnału na wzmaku, do tego wstarczy jeden kanał rca do wzmaka i nie trzeba nic przed wzmakiem rozdzielać :)

Inside4
22-04-14, 15:53
Radio to alpine ida301
Ma niestety jedno wyjscie a chce przez wzmacniacz zasilic suba i przód.
Wzmacniacz jest jbl 4kanalowy.

sebawo
22-04-14, 16:14
no ale to jaki problem? podajesz sygnał do wzmaka a we wzmaku 2 kanały idą na przód a dwa mostkujesz i idzie do suba ( o ile zmak ma taką opcję - nie podałeś modelu).

Inside4
22-04-14, 18:53
Cs 50.4
Czyli rozumiem ze jak podepne wzmacniacz do radia dwoma wtykami rca to wzmacniacz rozdzieli przod / sub ?

sebawo
22-04-14, 23:23
Teraz dopiero kumam o co Ci chodzi, wzmak ma osobne wejścia dla FRONT i REAR. Musisz w manualu poczytać czy oba muszą być podłączone żeby sygnał leciał na wszystkie wyjścia. Może być tak, że jak jest tylko front podłączony to leci na front i rear a jak są podłączone oba wejścia, to są rozdzielane. Jeśli nie ma nic na ten temat w manualu, to musisz poszukać przejściówki 2x(1rca-2rca) albo 2rca-4rca.

zakit
24-04-14, 17:41
Teraz dopiero kumam o co Ci chodzi, wzmak ma osobne wejścia dla FRONT i REAR. Musisz w manualu poczytać czy oba muszą być podłączone żeby sygnał leciał na wszystkie wyjścia. Może być tak, że jak jest tylko front podłączony to leci na front i rear a jak są podłączone oba wejścia, to są rozdzielane. Jeśli nie ma nic na ten temat w manualu, to musisz poszukać przejściówki 2x(1rca-2rca) albo 2rca-4rca.

nie slyszalem jeszcze o takim wzmacniaczu ktory sam rozdziela sygnal z jednego wejscia na dwa.

kolego, skoro z radia masz jedną pare wyjsc a we wzmacniaczu masz dwie pary wejsc, to potrzebujesz rozdzielacz sygnalu RCA, czyli tak zwane ygreki, igreki, innymi slowy 1xRCA>2xRCA

Inside4
24-04-14, 20:24
Czy coś takiego załatwi sprawe?
http://allegro.pl/czincze-z-rozdzielaczem-na-4kanaly-2-rca-na-4-rca-i4164081604.html

sebawo
24-04-14, 22:39
dokładnie ;)

Inside4
24-04-14, 22:45
Dzięki wszystkim za pomoc.

zakit
25-04-14, 12:00
ogolnie to dwie sztuki tego:

http://allegro.pl/rozgaleznik-rozdzielacz-rca-gniazdo-x2-wtyk-x1-i4141441029.html

z tym ze ja bym jednak zainwestował w troche lepsze jakosciowo, bo potem sie gniotą, przerywają, wtyczki psują itp