Zobacz pełną wersję : Subwoofer Toxic ALP-120
witam,
posiadam skrzynie basowa Subwoofer Toxic ALP-120 i nie miesci mi sie w bagazniku hondy cicic hb z 94r :djablek: .chce wyjac glosniki i samemu zrobic jakas mniejsza skrzynie lub zrobic z nich dwie po jednym glosniku.co byscie proponowali panowie bo w tym temacie jestem ciemny jak but :speszony: nie wiem nawet ile litrow by musiala miec taka skrzynia.prosze o pomoc :afro:
sprzedaj to!!
i za kase z tego kup sobie prawidłowy subwoofer na jednym głosniku ktory zagra 2x lepiej.
witam,
posiadam skrzynie basowa Subwoofer Toxic ALP-120 i nie miesci mi sie w bagazniku hondy cicic hb z 94r :djablek: .chce wyjac glosniki i samemu zrobic jakas mniejsza skrzynie lub zrobic z nich dwie po jednym glosniku.co byscie proponowali panowie bo w tym temacie jestem ciemny jak but :speszony: nie wiem nawet ile litrow by musiala miec taka skrzynia.prosze o pomoc :afro:
Musisz znać parametry głośników. W tym celu sprawdź jaki jest symbol głośnika (nie skrzyni) i szukaj parametrów typu: Fs, Qts, Vas ...(im więcej tym lepiej). Okręć jeden głośnik i odczytaj ten symbol.
Niektóre firmy paskudnie stroją swoje skrzynie. Samemu czasami można zrobić coś o wiele lepiej.
Są ruzne karlkulatorki do przeliczania skrzyn. Czasem mozna znalesc sporo parametrów głosnika na necie. Mósisz wiedziecz jaki typ skrzyni chcesz miec i wtedy progr. poda to litraz (jak uzupełnisz wszystkie dane). Mozna recznie liczyc ale komu sie chce :aloha:
problem jest tylko jeden:
to chińska masówka do ktorej nigdzie nie dostaniesz parametrów, a nawet jesli dostaniesz - beda z kosmosu.
mozna takze pomierzyc samemu ale trzeba miec pudełeczko zwane JIGiem, program speaker workshop i doswiadczenie w dziedzinie DIYaudio.
moja rada:
wejdz tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491-0.html
strojenie głośnika i dobór obudowy w przypadku braku parametrów T/S