Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie z serii: klocki

s3kawek
25-06-07, 12:40
Mam tarcze Brembo i czeka mnie wymiana klocków. Odrobiłem prace domową i z archiwum dowiedziałem się że konfiguracja Brembo-Ferodo Premiere jest ok. Ale trafiłem tez na klocki Ferodo SL - co to za wynalazek?

Konrad84
26-06-07, 10:34
Ferodo SL to wersja ekonomiczna. Masz Brembo nacinane, nawiercane czy jakie?

s3kawek
26-06-07, 10:44
Ferodo SL to wersja ekonomiczna. Masz Brembo nacinane, nawiercane czy jakie?

Dzieki za info.
Moje Brembo są zwykłe, gładkie.

Konrad84
26-06-07, 12:04
Ja mam Ferodo Green Stuff i spisują się zaje..cie z moimi tarczami EBC. Co do żywotności to przejechałem na nich 15 kkm i przejade jeszcze z 10 kkm - także nic nadzwyczajnego, ale skuteczność super. I nie drogie.

abarth81
26-06-07, 16:54
Ja mam Brembo tarcze i klocki Kashyama...daje rade, ładnie hamuje nie piszczy i nie pyli nic a nic.

KiTT
27-06-07, 16:54
czasem kolego wystarczy tylko wymienic plyn hamulcowy :) Powinno sie to robic co 100kkm i chyb 3 albo 5 lat uzytkowania. Wielu uzytkownikow o tym zapomina. a przeciez z plynu czasem oddziela sie woda ktora zmniejsza skutecznosc hamowania. nalezy spuscic plyn z ukladu, przecyscic go dokladnie np denaturatem ponownie zalac plyn i odpowietrzyc.

Proponuje tez sprawdzic stan tloczkow zaciskow i zmienic klocki na brembo, kashiyama, albo ferodo. To tak najmniejszym kosztem bo nawiercane i nacinane tarcze to juz spory wydatek

rytor
28-06-07, 14:29
czasem kolego wystarczy tylko wymienic plyn hamulcowy :) Powinno sie to robic co 100kkm i chyb 3 albo 5 lat uzytkowania. Wielu uzytkownikow o tym zapomina. a przeciez z plynu czasem oddziela sie woda ktora zmniejsza skutecznosc hamowania. nalezy spuscic plyn z ukladu, przecyscic go dokladnie np denaturatem ponownie zalac plyn i odpowietrzyc.

Proponuje tez sprawdzic stan tloczkow zaciskow i zmienic klocki na brembo, kashiyama, albo ferodo. To tak najmniejszym kosztem bo nawiercane i nacinane tarcze to juz spory wydatek

Dzięki. Tak zrobię. Choć ogólnie nie narzekamy, to raczej Civic wypada słabo w "hantlach" z konkurencją - myslę wiec że to seryjna miękkość. Choć nie podejrzewam płynu, to jednak sprawdzę. Następnie dołożę klocki. Będzie sie podobać? - dołozymy tarcze.

Konrad84
28-06-07, 14:34
Nawiercane i nacinane tarcze EBC + Ferodo Green stuff na przód to koszt 960 zł + 3 godziny roboty (nie wliczam dot5). Ale auto hamuje że twarz urywa.