Zobacz pełną wersję : Pytanie z serii: klocki
Mam tarcze Brembo i czeka mnie wymiana klocków. Odrobiłem prace domową i z archiwum dowiedziałem się że konfiguracja Brembo-Ferodo Premiere jest ok. Ale trafiłem tez na klocki Ferodo SL - co to za wynalazek?
Ferodo SL to wersja ekonomiczna. Masz Brembo nacinane, nawiercane czy jakie?
Ferodo SL to wersja ekonomiczna. Masz Brembo nacinane, nawiercane czy jakie?
Dzieki za info.
Moje Brembo są zwykłe, gładkie.
Ja mam Ferodo Green Stuff i spisują się zaje..cie z moimi tarczami EBC. Co do żywotności to przejechałem na nich 15 kkm i przejade jeszcze z 10 kkm - także nic nadzwyczajnego, ale skuteczność super. I nie drogie.
Ja mam Brembo tarcze i klocki Kashyama...daje rade, ładnie hamuje nie piszczy i nie pyli nic a nic.
czasem kolego wystarczy tylko wymienic plyn hamulcowy :) Powinno sie to robic co 100kkm i chyb 3 albo 5 lat uzytkowania. Wielu uzytkownikow o tym zapomina. a przeciez z plynu czasem oddziela sie woda ktora zmniejsza skutecznosc hamowania. nalezy spuscic plyn z ukladu, przecyscic go dokladnie np denaturatem ponownie zalac plyn i odpowietrzyc.
Proponuje tez sprawdzic stan tloczkow zaciskow i zmienic klocki na brembo, kashiyama, albo ferodo. To tak najmniejszym kosztem bo nawiercane i nacinane tarcze to juz spory wydatek
czasem kolego wystarczy tylko wymienic plyn hamulcowy :) Powinno sie to robic co 100kkm i chyb 3 albo 5 lat uzytkowania. Wielu uzytkownikow o tym zapomina. a przeciez z plynu czasem oddziela sie woda ktora zmniejsza skutecznosc hamowania. nalezy spuscic plyn z ukladu, przecyscic go dokladnie np denaturatem ponownie zalac plyn i odpowietrzyc.
Proponuje tez sprawdzic stan tloczkow zaciskow i zmienic klocki na brembo, kashiyama, albo ferodo. To tak najmniejszym kosztem bo nawiercane i nacinane tarcze to juz spory wydatek
Dzięki. Tak zrobię. Choć ogólnie nie narzekamy, to raczej Civic wypada słabo w "hantlach" z konkurencją - myslę wiec że to seryjna miękkość. Choć nie podejrzewam płynu, to jednak sprawdzę. Następnie dołożę klocki. Będzie sie podobać? - dołozymy tarcze.
Nawiercane i nacinane tarcze EBC + Ferodo Green stuff na przód to koszt 960 zł + 3 godziny roboty (nie wliczam dot5). Ale auto hamuje że twarz urywa.