Zobacz pełną wersję : Jakie CB Radio wybrać (kupić)?
Witam Forumowiczów;)
Na wstępie uprzedzę że używałem "szukajki" i wszystkie interesujące mnie tematy są juz mocno stare i zapewne bardzo nieaktualne, wiadomo w świecie elektroniki 2-3 lata to przepaść.
Do rzeczy:
Tak jak w temacie, dojrzałem w końcu do kupna CB radia a kompletnie sie na tym nie znam i jestem zielony jak murawa na Santiago Bernabeu. Potrzebuję całego kompletu radiostacja+antena (ew. inne dodatki jesli są potrzebne)
W zasadzie większość czasu (od ok. 3 lat) jeżdżę po trasie która znam prawie "na pamięć" (Chełm--->Lublin--->Ryki), ale zauważyłem że Policja zwiekszyła ilość lotnych patroli a i pojawiają się fotoradary w miejscach gdzie wcześniej ich nie było, ale mniejsza o to. Jak wspomniałem 90% drogi jestem poza miastem głównie drogami krajowymi, więc domyślam się, że trzeba większą (lepszą) antenę.
Poza tym jeszcze bardziej CB przyda się przy wypadzie na wakacje.
Chciałem się Was poradzić na co zwracać uwagę przy kupnie, czego się wystrzegać, w końcu które CB są warte polecenia, czy da się je wystroić w domu czy nie; itd, itp.
Wstępnie myślałem o wydatku 350-400zł za komplet ale ostatecznie budżet mam nieustalony bo nie wiem gdzie jest granica cena/jakość więc jestem w miarę elastyczny ale oczywiście w granicach rozsądku.
Nie wymagam od CB nie wiadomo czego, chcę żeby było dobre, trwałe, nie miało mocnych zakłóceń itp.
Nie zamierzam wpędzać się niepotrzebnie w koszty po to tylko żeby się "wylansować" ale nie chcę też kupić badziewia a później pluć sobie w brodę, CB ma przede wszystkim ułatwiać mi jazdę i niczego więcej wygórowanego od niego nie oczekuję.
Proszę o rady
Z góry dzięki:D
Powiem ci tak, od niedawna też posiadam CB, tak samo jak ty dojrzałem do niego. Na pierwszy zestaw wybrałem alana 109 + antena sirio as 100.
I powiem tak: zestaw za przyzwoite pieniądze a sprawuje się dobrze... Teraz bez cb nie moge jeździć;) . moim zdaniem potrzebna jest przede wszystkim dobra antena. Dobra tzn firmowa. Polecane są anteny firm President- to wiadomo, ale drożyzna, Sirio- moim zdaniem naprawde idealne anteny za fajną kaske. byle był orginał : made in italy, Midland- tez są ok, Wilson i Lemm. Na inne typu Sunker, Titanum, Hustler, Delta itp nie ma co patrzeć. Antena też musi miec odpowiednią długość, im więcej tym na większe odległości bedziesz miał zasięg. wg mnie metrowa antena to minimum aby połączyć funkcjonalność i zasięg. Co do samego radyjka to jako anty misiek nie musi być ono jakieś super drogie. Wystarczy firmowa, prosta konstrukcja. Ja mam alana 109 i jestem zadowolony. za małą kase masz wszystko czego potrzeba. gdyby nie to ze kupiłem Lafayett Eremes pro za dobre pieniądze to bym go nie zmieniał. Jeśli chcesz to mam na sprzedaż właśnie alana 109. Mało używany w bdb stanie za 100. (jak coś to pw),;). Podkreślam na pierwszy zestaw nie musi być nic najdroższego. ważne by było firmowe i sprawdzone. pozdrowienia i szerokosci;)
Lafayette ATENA + sirio ML-145
Posiadam taki zestaw i szczerze polecam.
Antena zapewnia odpowiedni zasięg, jest porządnie wykonana, a magnes porządnie trzyma.
Radio ma to co potrzeba, małe wymiary oraz co ważne [dla mnie przynajmniej] ma amberowe podświetlenie.
W podanym budżecie powinieneś się zmieścić.
Witam. ja posiadam radyjko Alan 100 Plus
http://www.dimensioneavventura.org/image4/cte/alan_100.jpg
i jestem z niego zadowolony. ani razu mnie nie zawiodło i podobnie jak Ty dopiero zaczynam przygode z CB. niestety nie pamietam firmy anteny ale ma ona długość 120cm i ściaga ok 15km. takie polączenie na początek zupełnie wystarcza. razem za zestaw zapłaciłem 300zł
15 km?? Sporo
W poprzednim samochodzie miałem alana 199a z anteną hustler. Było to też moje pierwsze radio więc nie zwracałem na to większej uwagi, ale była masakra. Jeden wielki szumofon, zasięg słabiutki, jak się całość wystroiło to jeszcze jakoś tam to wyglądało. Ale radio po jakiś dwóch latach użytkowania padło.
Teraz w hondzie mam tti. Samo radio równierz z najniższej półki, ale o dziwo działa lepiej niż alan. Później zmieniłem antenę na president super florida krótka, chyba 75cm ale zasięg tak 8-9 km można na niej osiągnąć no i fajnie wygląda.
Zainwestuj w dobrą antenę to podstawa. No i druga sprawa to wystrojenie całości.
15 km?? Sporo
no tak, a wszystko dzięki długiej antenie. nawet najlepsze radio nie pomoże w powiększeniu zasięgu. tutaj kluczową role odgrywa antena. zadaniem radia jest redukcja szumów, im lepsze radio tym więcej filtrów i reduktorów szumu a hałasu mniej
Proponuję radio legend IIIhttp://allegro.pl/listing.php/search?category=446&change_view=1&order=p&string=legend+III Naprawdę rewelacja i dobra cena (tak na marginesie to jest nowy uniden).
Natomiast antena to już indywidualna sprawa, przede wszystkim ważna jest długość i zasada montażu (magnes, uchwyt lub dziurka w dachu).
Nie proponuję tzw gotowych zestawów ponieważ antena jest z reguły do kitu.
Tak jak panowie mówią podstawa to antena tu masz w miare obiektywny ranking anten:
http://www.cb-forum.pl/viewtopic.php?t=96
Osobiscie uważam, ze optymalna anteną jest antena o długosci 1m. Wiadomo im wyzsza antena tym dalej odbierasz i nadajesz ale tez lapiesz wiecej szumów z eteru. Po przygodzie z siro 100 , lem at900 zakupiłem antene sirtel s90 + magnes 145 cm + podkładke alu pod magnesik - sprawuje sie wysmienicie ( najlepiej z tych wszystkich wyzej wymienionych) ma tez ta zalete ze do dostrojenia uzywasz pierscieni znajdujacych sie na cewce i skracanie anteny nie jest potrzebne ( jednym slowem dobry bat za nieduzą kase)
co do radia moim pierwszym radiem byla Cobra 19 LTD i byla konkretna ( radyjko produkowane w 1990 roku) obecnie produkowane cobry 19 to badziew i nie polecam poniewaz sa to zwyczajne szumofony. tak jak koledzy wyzej pisza cos z rodziny alana bedzie dobrym rozwiazaniem na 1 radyjko. Obecnie posiadam presidenta teddy i jest bardzo ok.
Aha jak bedziesz dostrajal antene do radia w serwisie i pan kaziu wyskoczy Ci z miernikiem SWR np firmy farun za 20 pln z allegro mówie Ci odrazu odpuść sobie ten serwis. Mierniki z allegro to bardzo kiepski niedokładny sprzet.
P.s walusb konkretnego szczupaka masz w awatarze ile wazył? :)
pozdr!
Myślę że polecanie midlandów to tak za karę ponieważ niestety są to szumofony przede wszystkim coś w klasie presidenta lub jego pochodne stabo, uniden(brak homologacji), m-teh legend III ewentualnie II. Mój typ już znacie z poprzedniego posta. Co do mierników to ja używam faruna tyle że krzyżakowy
Pozdrawiam
A bandzior średni 4,6kg:p
m-teha nie polecam. Miałem styczność z tym radiem masakra :p
ja osobiście jeżdżę na zestawie: http://allegro.pl/zestaw-cb-yosan-3031-turbo-sirio-ml-145-cm-lodz-i2182746327.html i jestem mega zadowolony :) polecam też stronkę: http://www.cb-forum.pl/ - można się dowiedzieć wielu fajnych rzeczy (opinie, porównania itp)
Dzięki serdeczne za taki odzew :D
Rozmawiałem w środę z kumplem z pracy który ma kilkunastoletnie doswiadczenie w użytkowaniu CB i wspólnie doszliśmy do wniosku że na chwilę obecną najsensowniejszy wybór będzie Alan 102 lub 109 ewentualnie President Teddy a jeśli chodzi o antenę to albo Sirio ML-145 albo Midland ML-145, co o tym sądzicie?
Decyzji jeszcze nie podjąłem ale takie są moje wstepne preferencje. Wspomniany kolega wspomniał również abym zwrócił uwagę na to jakiej jakości jest głośnik w radiu (tony wysokie/niskie) oraz tak z praktycznego punku widzenia czy po odłączeniu zasilania radio zapamiętuje ustawienia.
Nie wiem tylko czy Alan 102/109 ma automatyczny SQ
Co sądzicie o takich opcjach jak napisałem wyżej? Który z tych zestawów byłby najlepszy?
Pozdr.
Jeszcze raz dzięki. :D
Powiem ci tak, od niedawna też posiadam CB, tak samo jak ty dojrzałem do niego. Na pierwszy zestaw wybrałem alana 109 + antena sirio as 100.
I powiem tak: zestaw za przyzwoite pieniądze a sprawuje się dobrze... Teraz bez cb nie moge jeździć;) . moim zdaniem potrzebna jest przede wszystkim dobra antena. Dobra tzn firmowa. Polecane są anteny firm President- to wiadomo, ale drożyzna, Sirio- moim zdaniem naprawde idealne anteny za fajną kaske. byle był orginał : made in italy, Midland- tez są ok, Wilson i Lemm. Na inne typu Sunker, Titanum, Hustler, Delta itp nie ma co patrzeć. Antena też musi miec odpowiednią długość, im więcej tym na większe odległości bedziesz miał zasięg. wg mnie metrowa antena to minimum aby połączyć funkcjonalność i zasięg. Co do samego radyjka to jako anty misiek nie musi być ono jakieś super drogie. Wystarczy firmowa, prosta konstrukcja. Ja mam alana 109 i jestem zadowolony. za małą kase masz wszystko czego potrzeba. gdyby nie to ze kupiłem Lafayett Eremes pro za dobre pieniądze to bym go nie zmieniał. Jeśli chcesz to mam na sprzedaż właśnie alana 109. Mało używany w bdb stanie za 100. (jak coś to pw),;). Podkreślam na pierwszy zestaw nie musi być nic najdroższego. ważne by było firmowe i sprawdzone. pozdrowienia i szerokosci;)
dziku06
Dzięki za propozycję, podszkolę się jeszcze trochę co do róznych modeli CB i jak coś to się odezwę do Ciebie.
Daj znać czy radio ma jeszcze gwarancję
jak o Alanie słyszałem pozytywne opinie tak o Teddym raczej nie były zaciekawe :( co do anteny to jak najbardziej polecam Sirio ml-145 i jeszcze raz zasugeruję Ci odwiedzenie stonki http://www.cb-forum.pl/ tam dowiesz się wszystkiego
jak o Alanie słyszałem pozytywne opinie tak o Teddym raczej nie były zaciekawe :( co do anteny to jak najbardziej polecam Sirio ml-145 i jeszcze raz zasugeruję Ci odwiedzenie stonki http://www.cb-forum.pl/ tam dowiesz się wszystkiego
Właśnie siędzę od paru godzin na tym forum i szperam. Im więcej czytam tym mniej wiem, ehh:confused:
Faktycznie opinie nt Teddiego są mieszane a nawet skrajne, ale szukam typowo anty miska ew. jako pomoc w omijaniu korków, niczego wiecej od niego nie oczekuję.
Z drugiej strony jeśli głośnik w Teedym jest taki cienki to może wybór Alana nie jest taki zły?
Tylko nie kupuj TTi Totalna porażka tylko podswietlanie na niebiesko ładnie wygląda
jeżeli chcesz dobry zestaw do 400 pln to polecam: http://allegro.pl/solidny-zestaw-cb-yosan-pro-120-sirio-ml-145-lodz-i2189895594.html słyszałem o nim same dobre opinie. Sam jak wspomniałem mam Yosana tylko inny model i naprawdę daje radę. Wiadomo że każdy chwali swoje :p ale znam kilka osób co mają w/w zestaw i jako anty misiek sprawdza się w 100 %
Widzisz ilu użytkowników tyle opinii, kup sobie antenkę obie są ok. Natomiast z wyborem radia to podjedź do jakiejś firmy w twojej okolicy i podepnij na próbę kilka radyjek wtedy będziesz miał pogląd co jak działa, dodam tylko tyle że alany o których piszesz nie posiadają ASQ i są to typowe szumofony. Zamiast A102 można wziąć CRT Smini taka nowsza konstrukcja tego radia z ASQ i przełączaniem częstotliwości robi to ten sam chińczyk a jako że robię w tym na co dzień i tak będę się upierać przy Legendzie III naprawdę jest dobre zamontowałem już około 30 szt. i nie było żadnej reklamacji. W L III jest ASQ i tak selektywnie zrobionego jeszcze nie widziałem oprócz auta testuję sobie radyjka na antenie bazowej w zasięgu mam spokojnie cały poznań i jest to pierwsze radio w którym ASQ działa, nawet porównywałem z 2x droższymi presidentami i tam trzeba jednak przejść na ręczne wyciszenie a L III dawał sobie radę.
Pozdrawiam
Dzięki walusb za radę.
Właśnie byłem dzisiaj w jednym z takich sklepów ale nie było już czasu na odsłuch ale poczytałem sobie trochę cb-forum i teraz zastanawiam się nad używką Presidenta Harry II/Jonny II ewentualnie Stabo 3001/3003 (może nowe, może używane). Nie mogę tylko znaleźć czy różnią się te modele Stabo z literką "e" i bez niej.
Co do anteny to im więcej czytam tym bardziej utwierdzam się przy wyborze Sirio/Midland ML-145
Literka "e" tylko oznacza określone częstotliwości dla polski nie ma różnicy natomiast Stabo(Niemcy) to dokładnie President(Francja) II i president się do tego przyznaje są 3 marki a tą ostatnią jest Uniden(USA). Jeżeli będziesz korzystać tylko w PL to bierz J II lub S 3001 różnica jest taka że nie mają wszystkich zagranicznych częstotliwości oraz modulacji FM ale posiadają filtr RFgain oraz ASQ.
Co do anten to lepsza Sirio, parametry te same ale krótsza(ok 15cm) i lepszy magnes.
Jak rozważasz sprzęt używany to Johnny II + Sirio ML145 mogę oddać za 400 + wysyłka wrazie co na PW
Jeżeli będziesz korzystać tylko w PL to bierz J II lub S 3001 różnica jest taka że nie mają wszystkich zagranicznych częstotliwości oraz modulacji FM ale posiadają filtr RFgain oraz ASQ
Harry II i S 3003 też chyba mają RFgain i ASQ?
Chyba że się mylę
Jak rozważasz sprzęt używany to Johnny II + Sirio ML145 mogę oddać za 400 + wysyłka wrazie co na PW
Hmm, ciekawa propozycja, pomyślę:cool:
Mógłbyś ewentualnie wysłać fotki zestawu na tego maila: lukasz_chelm@wp.pl
Aha walusb mam do Ciebie pytanko, mianowicie czytałem gdzieś że oba te modele Stabo mają trochę poprawione filtry i ASQ w porównaniu do Jonny II/Harry II
Wszystkie 4 modele posiadają RFgain i ASQ i są to bliźniacze radia. H II i S 3003 są dodatkowo rozbudowane o modulację FM i większą ilość częstotliwości stąd też wyższa cena. Nic mi nie wiadomo na temat ulepszeń w Stabo obstawiam że nie ma żadnej różnicy w każdym razie w działaniu ja nie widziałem (słyszałem) aby coś było poprawione.
Fotki puszczę we wtorek
Tak na marginesie to jak jest z trwałością CB radia? Nie wiem czy kupując używkę sporo ryzykuję, bo jeśli sprawa trwałości wygląda podobnie do obecnych procesorów czyli trzeba być wybitnym antytalenciem żeby go spalić więc jeśli sprawa trwałości radiostacji wygląda podobnie to całkiem zmienia postać rzeczy.
Radyjka są trwałe, najczęściej spotykam usterki typu wyrwane przewody od wtyku mirrofonu lub z wtyku zapalniczki ale jak się tym nie rzuca i nie ciągnie za mikrofon na siłę to są długowieczne. Więcej problemów spotykam z antenami najczęściej przy ml145 jest to wyrwany przewód z magnesu, przerwany przez klapę lub drzwi, no i jeszcze guma pod magnesem. Z drugiej strony naprawy takich usterek nie są drogie rzędu 15-35 zeta
PS fotki puszczę jutro bo zapomniałem aparatu zabrać z pracy
A tak to wygląda
http://img854.imageshack.us/img854/5378/1002660u.jpg
http://img252.imageshack.us/img252/1231/1002662.jpg
Zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą, mianowicie czy CB Harry II/3003e też ma wbudowany filtr HI-CUT?
W miejscu gdzie Johnny II/3001e ma przełącznik tego filtra Harry II/3003e ma przełącznik AM/FM. W związku z tym pytanie czy wszystkie radia mają wbudowany ten filtr a jedyna różnica to taka że w Johnny II/3001e da się go włączyć/wyłączyć a w tym drugim jest ono domyślnie cały czas włączone (bez możliwości wyłączenia go) czy też Harry II/3003e nie ma tego filtra?
Dokładnie HI-CUT jest zapięty na stałe. Nie rozumiem po co zawracasz sobie tym głowę no chyba że potrzebujesz radio z FM bo np. jeździsz do Niemiec i chcesz rozmawiać z Niemcami?
Dlatego bo okazuje się, że często Harry II (z ASC) można taniej upolować niż Johnny II, nie jest to reguła, ale już parę takich sytuacji widziałem. Nie potrzebuję FM ale nie chcę przez swoje schematyczne szukanie przepłacać, ot cała filozofia.
Jedyne nad czym cały czas się zastanawiam to czy po kupnie jednego bądź drugiego radia ASC nie będzie ucinało końcówek, bo jak tak to trzeba będzie to poprawić,a to już kolejny koszt.
Z drugiej strony sam już nie wiem czy nie skuszę się na Johnny III, zobaczymy co znajdę w najlepszej relacji cena/jakość/koszty ewentualnych poprawek ASC/RF-gain
posiadm johnny III mialem i II kiedys
z Johnny III jestem zadowolony, sprawuje mi sie lepiej nawet :d
posiadm johnny III mialem i II kiedys
z Johnny III jestem zadowolony, sprawuje mi sie lepiej nawet :d
Musiałeś w Johnny II poprawiać ASC, nie ucinało końcówek?
Rozwiń myśl, że Johnny III sprawuje się lepiej nawet od Johnny II? Co konkretnie masz na myśli?
W którym z nich jest lepszy głośnik?
odpuść sobie presidenta harrego i johnego , jak chcesz coś tej firmy to bierz taylora i będziesz o wiele bardziej zadowolony.Inna firmę którą mogę polecić to lafayette i modele zeus lub ermes (inne odpuść). Te modele co podałem przewyższają klasą te presidenty co pisałes i nie cenią się za samą nazwę jak oni.Pracowałem kilka lat w sklepie i montażowni tego sprzętu więc odrobinke wiem.
Co do anten to sirio, AS100 lub ML145 lub seria Turbo , midlanda odpuść bo zadziwiająco szybko rdzewieją.
ps. nie odpisuj mi tutaj bo mało zaglądam :P jak coś to pisz na pw.
Po sprzedaży alana 109 zakupiłem radyjko o którym pisze kolega wyżej: Lafayette Eremes Pro. Używam już 2 tydz i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Radio jest bardzo male i ładne wizualnie, starannie wykonane. Mogę je porównać tylko z alanem bo to moje drugie radyjko. Przepaść dzieli Lafayett a alana. nie ma co porównywać. Komunikaty słyszalne na dużym zasięgu, czysto i wyraźnie. Mały mikrofon, ASC i wiele roznych bajerów.Brakuje rf gaina, ale mi to nie przeszkadza. Używam z Sirio As 100 i spisuje się rewelacyjnie. Z ręką na sercu mogę polecić, na dodatek, że można dorwać to radyjko za bardzo fajną kasę..
jozek_marek
28-03-12, 19:43
moja propozycja:
Yosan PRO120/Uniden 520xl + Sirio ML145.
Ewentualnie używany Yosan Turbo.
Podobno Midlandy ML145 mają gorszy magnes i sprężyna jest sztywniejsza. Miałem kiedyś przez jakiś okres starego Presidenta Dakota - antena kozak. Niestety został tylko kabel :)
A czy są anteny bez magnesu tzn przykręcane do karoserii?
jozek_marek
28-03-12, 20:19
A czy są anteny bez magnesu tzn przykręcane do karoserii?
są, ale potrzebujesz otwór lub specjalne mocowanie. Przerabiałem temat, podobno lepsze parametry są na antenie przymocowanej na stałe. Nie zauważyłem różnicy, osobiście odradzam tą modyfikację. Oczywiście różnica nie była widoczna na SWR miarce.
jak duży otwór bo chciałbym założyć do Accorda Vgen w miejsce tej od radia bo i tak jej nie używam.
Antenki montowane na stałe wymagają otworów o średnicy od 10-16mm
Dziś sprawdzę średnicę ale w tym przedziale gdzieś będzie.
Otwór jest 20mm czyli podejdzie chyba każda.
Jaką antenę polecacie? Oczywiście przykręcaną.
W moim przypadku wybór padł na Stabo XM3001e do tego dostałem w gratisie jakąś antenę Yosan'a 72cm ale nie mam pojęcia co to za model, docelowo mam zamiar zainwestować w Sirio ML-145.
Ma ktoś jakieś ciekawe pomysły gdzie zamocować CB w moim MB2 i którędy poprowadzić zasilanie od akumulatora (zapalniczkę chciałbym mieć wolną) bo nie mam jakoś pomysłów.
Powinno wejść zamiast popielniczki a zasilanie weź z wolnego miejsca nad bezpiecznikami, będziesz miał tam prąd stały i stacyjkowy ja bym podpioł pod stacyjkę ze względu wygody
Powinno wejść zamiast popielniczki a zasilanie weź z wolnego miejsca nad bezpiecznikami, będziesz miał tam prąd stały i stacyjkowy ja bym podpiął pod stacyjkę ze względu wygody
Problem tylko w tym, że nigdy do tej pory nie miałem potrzeby grzebać w elektryce w okolicy stacyjki czy zapalniczki i jak zajrzałem ile tam jest kabli to zgłupiałem bo w ogóle nie mam pojęcia co rozkręcić i gdzie się podpiąć. Wolałbym przez swój brak wiedzy nie narobić kaszany przy stacyjce. Z kolei pociągnięcie zasilania prosto od akumulatora może nie będzie najpiękniej wyglądało, ale za to jest banalnie proste i chyba musiałbym być kompletnym beztalenciem żeby coś popsuć:cool:
Co do wsadzenia radia w miejsce popielniczki to faktycznie po wykręceniu prowadnicy radio na szerokość pasuje we wnęce jak ulał, ale jest zdecydowanie za płytka i mocno wystaje.
W skrzynce nad bezpiecznikami masz chyba 4 wolne gniazdka jedno pinowe wystarczy sprawdzić miernikiem gdzie jest plus stały, a gdzie po zapłonie i podpiąć według uznania plus z radia a mase po prostu gdzieś do blachy.
Tzn, mówimy cały czas o skrzynce bezpieczników która jest widoczna po wyjęciu "schowka-szufladki" nad lewym kolanem kierowcy?
Tak tam masz wolne miejsca na podłączenie zasilania. Po wyjęciu schowka masz jak na talerzu. Co do radia to musi wejść w miejsce popiołki już tam kładłem unidena (ta sama obudowa) wystaje ok 1cm + oczywiście wtyk mikrofonu.
Zrobione!:D: cool:
Zasilanie pociągnąłem nie z tych gniazd jedno pinowych ale z samej skrzynki bezpieczników, tzn mam tam kilka wolnych gniazd, wcisnąłem kabel razem z bezpiecznikiem 10A na zasadzie samego wcisku, masę wziąłem z kolumny kierowniczej.
Teraz CB ma zasilanie tylko wtedy jak przekręcę kluczyk i zapalą się kontrolki.
Do tego dorobiłem sobie na połowie długości kabla zasilającego wtyczkę tak abym mógł wypiąć radio i zabrać do domu co by kogoś nie swędziały łapska;)
Teraz pytanie :
1. Czy 4W które ciągnie CB jest tak małą mocą że jest kompletnie wszystko jedno pod które gniazdo podepnę zasilanie czy jednak lepiej pod te jedno pinowe?
2. Przy całej tej robocie znalazłem pod kolumną kierowniczą ciekawą rzecz, mianowicie oprócz kilometrów kabli, różnych kostek (domyślam się że część z nich to jakieś przekaźniki od LPG, alarmu, immobilaizera i tym podobne) znalazłem WŁĄCZNIK, jest cały metalowy i w swojej budowie jest tak prosty że nawet nie wiem jak go opisać. CO TO MOŻE BYĆ?
Przemyślałem sprawę i rozwiązałem to inaczej. Zaopatrzyłem się w sklepie elektrycznym w odpowiedni sprzęt.Końcówkę przewodu "+" zarobiłem konektorem "wsuwką" i nasunąłem na jeden z pinów gniazda "jedno pinowego" nad skrzynką bezpieczników. Z kolei końcówkę masy zarobiłem "oczkiem" i przykręciłem śrubą do kolumny kierowniczej. Wszystko jest teraz ładnie pozaciskane, pozakręcane i nic mi się nie będzie strzępiło ani dyndało.
Grunt to porządna robota, precz z druciarstwem :p
A co do tego przełącznika to obadaj gdzie prowadzą kable i popstrykaj nim i zobacz czy coś się stanie :rolleyes:
Raczej odpada sprawdzenie gdzie lecą kable bo wszystkie są razem pozaciskane opaskami i dodatkowo w niektórych miejscach całość leci w oplocie więc nie będę ich ruszał skoro są we względnym ładzie.Sprawdziłem go tylko jak ciasno chodzi i czy w związku z tym mogłem przez przypadek przełączyć jak grzebałem pod kierownicą.
Przyszło mi tylko na myśl, że gdzieś kiedyś czytałem na naszym forum iż jest w naszych syfikach jakiś wyłącznik bezpieczeństwa który w razie kolizji rozłącza się gasząc automatycznie silnik uniemożliwiając także jego ponowny rozruch.
Dopiero ponowne włączenie umożliwi uruchomienie samochodu, ale to tylko takie luźne moje przemyślenie.
Jutro może cyknę fotkę i zaznaczę o co mi chodzi
O ile się nie mylę, to wyłącznik kolizyjny jest gdzieś za schowkiem, więc to raczej nie to.
Maksymalna długość anteny jaką mogę mieć to 95cm. Czy ta będzie dobra:
http://allegro.pl/antena-cb-sirio-super-70-regulacja-kata-70cm-i2248996634.html
Czy polecacie coś innego?
Jeszcze taką znalazłem ale nie wiem jakie jest mocowanie a mi zależy na tym żeby była przykręcana:
http://allegro.pl/sirio-t3-27-62cm-skuteczna-helikalna-antena-cb-i2229756858.html
O ile się nie mylę, to wyłącznik kolizyjny jest gdzieś za schowkiem, więc to raczej nie to.
W sumie masz rację, bo ten o którym pisałem raczej nie wygląda jakby miał być fabryczny ale z drugiej strony jak dobrze kojarzę to nawet ktoś się przyłożył do jego montażu.
W takim razie z ciekawości strzelę jutro zdjęcie i się zobaczy co to.
W końcu skompletowałem swój zestaw i wygląda tak: Stabo XM3001e + Sirio ML-145.
Jeszcze narazie nie miałem kiedy podskoczyć na strojenie ale po świętach wybiorę się na pewno.
Póki co wrażenie mam jak najbardziej pozytywne, radio naprawdę ładnie filtruje szumy, ASC także, odsłuch bardzo głośny, czysty i wyraźny.
W zasadzie radio ma wszystko to co najpotrzebniejsze m.in: HI-CUT, ASC, RF-gain, ANL a zarazem nie ma zbędnych bajerów które utrudniają obsługę CB.
Jak dla mnie bardzo fajne radyjko.
Miejmy nadzieję, że z czasem wrażenia będą jeszcze bardziej pozytywne.
Maksymalna długość anteny jaką mogę mieć to 95cm. Czy ta będzie dobra:
http://allegro.pl/antena-cb-sirio-super-70-regulacja-kata-70cm-i2248996634.html
Czy polecacie coś innego?
Jeszcze taką znalazłem ale nie wiem jakie jest mocowanie a mi zależy na tym żeby była przykręcana:
http://allegro.pl/sirio-t3-27-62cm-skuteczna-helikalna-antena-cb-i2229756858.html
Ja bym wybrał super 70 bo ta helikalna jest wizualnie paskudna poza tym super 70 ładniej się stroi a w zasięgu są prawie identyczne
Trycekfan gratuluję dobrego zestawu, na pewno będziesz zadowolony a ten przełącznik to pewnie jest serwisówka od alarmu lub jakieś odcięcie zapłonu
W końcu skompletowałem swój zestaw i wygląda tak: Stabo XM3001e + Sirio ML-145.
Jeszcze narazie nie miałem kiedy podskoczyć na strojenie ale po świętach wybiorę się na pewno.
Póki co wrażenie mam jak najbardziej pozytywne, radio naprawdę ładnie filtruje szumy, ASC także, odsłuch bardzo głośny, czysty i wyraźny.
W zasadzie radio ma wszystko to co najpotrzebniejsze m.in: HI-CUT, ASC, RF-gain, ANL a zarazem nie ma zbędnych bajerów które utrudniają obsługę CB.
Jak dla mnie bardzo fajne radyjko.
Miejmy nadzieję, że z czasem wrażenia będą jeszcze bardziej pozytywne.
W robocie mamy takie radio działa jako stacja bazowa z jakąś jebitną anteną. Daje rade :p
W robocie mamy takie radio działa jako stacja bazowa z jakąś jebitną anteną. Daje rade :p
Muszę jeszcze tylko popróbować jak sobie na trasie ustawić RF-gain i SQ bo przy tej antenie jak rozkręcę na maksa RF to zbiera dużo syfu i zakłóceń ale myślę, że to kwestia czasu i wprawy żeby to rozkminić.
A teraz z innej beczki. Proponuje moderatorom podwiesić ten temat. Nie ma na forum jeszcze konkretnego tematu o CB radiach a ten się ładnie rozwinął.
Moim zdaniem najlepiej włączyć ASQ a regulować tylko RF-gain. Najczęściej w mieście skręcać trochę poniżej połowy a na trasie z reguły na maksa.
W sumie to na trasie ASC przepuszcza praktycznie sygnał tylko bardzo dobrej jakości (a takich jest naprawdę niewiele, może 10% wszystkich rozmów) a tam gdzie jest choć trochę szumów to wszystko lub po części wycina więc niewiele mógłbym się dowiedzieć o sytuacji na drodze.
ASC jest dobre w mieście, ale na trasie gdzie odległości między nadającymi samochodami są większe i do tego nie każdy ma dobrej jakości antenę tworzy sytuację gdzie 75% rozmów jest kiepskiej jakości więc przechodzę na ręczny SQ bo lepiej usłyszeć coś gorszej jakości niż nie usłyszeć kompletnie nic.
Cały czas mówię o sytuacji gdzie RF-gain mam ustawiony na maksymalny zasięg.
Myślę, że z czasem znajdę złoty środek między szumami a zasięgiem.
Tak jak napisałem tak używam i osobiście twierdzę że są to najlepsze ustawienia. Teoria mówi że ASQ zabiera ok 15% sygnału natomiast ręczne SQ ok 50%.
Proponuję sprawdzić z drugim autem wtedy zobaczysz różnicę
Oczywiście bawimy się poza miastem:D
Myślę, że to nie jest kwestia winy samochodu a raczej zakłóceń w miejscach przez które przejeżdżam. W zależności gdzie jestem to ręczny SQ mam ustawiony tak na ok 50% ale są miejsca gdzie muszę go skręci na ponad 75% i największe zakłócenia są zawsze w tych samych miejscach tzn. wiadukty, trakcja kolejowa, niektóre mijane samochody, rusztowania przy budowanych drogach, pewien mijany zajazd, nadajniki telefonii komórkowej czy internetu bezprzewodowego. Ciekawe jest to że nie każde mijane przeze mnie na drodze wymienione obiekty dają zakłócenia a tylko wybrane i to zawsze te same.Wprawdzie jechałem trasą na radiu dopiero 4 razy ale już zauważam że są miejsca gdzie zakłócenia są strasznie mocne
Jutro jadę na strojenie więc dokładnie posprawdzamy co i jak ale wydaje mi się że mój Civic nie daje prawie żadnych zakłóceń
Walusb poza tym spróbuję raz zrobic tak jak piszesz i zobaczymy jakie będą efekty
wydaje mi się że mój Civic nie daje prawie żadnych zakłóceń
Bo radio jest na tyle dobre że nie słyszysz tych zakłóceń, przy gorszym radiu wszystko słychać (silnik dmuchamy, wentylatora silniczki podnoszenia szyb, wycieraczki, a spryskiwacze to już bardzo wyraźnie)
Ja u siebie zamontowałem filtr przeciwzakłóceniowy ale poprawa była nie wielka.
Byłem dzisiaj na strojeniu, zrobiłem rundkę po mieście z ASC i wydaje mi się że odbiór sporo się poprawił, zasięg również.
Przed strojeniem SWR miałem powyżej 2 a teraz mam w granicach 1,1-1,2
Co do zakłóceń z samochodu to jedynie czasami pompka spryskiwaczy i przednie wycieraczki "sieją" zakłócienia (ale z tym różnie bywa, mam wrażenie że spory wpływ ma na to pogoda) a tylna wycieraczka zawsze daje zakłócenia, tak poza tym to nic innego mi nie sieje zakłóceń w samochodzie.
Wieczorem znowu wybieram się w trasę 140km więc sprawdzę jaka jest teraz różnica w działaniu radia.
Bry...
Jestem świeżym użytkownikiem Civica, ale radyjko zamontowałem od razu po zakupie.
Jak zawsze :)
Ja użytkuję Presidenta Walkera z mikrofonem K-PO NM452 w starej obudowie i do tego antenka SirioSuperPerformer 27
Zadowolony jestem bardzo z zestawu, odsłuch rewelacja, zdarza mi się czasem słyszeć pytanie czy nie nadaję z bazy.
Jak tylko ogarnę się z montażem Car Audio (zmiana z kasety na płytę) wrzucę fotki ze swojej instalacji.
Pozdrawiam
bartek1706
17-04-12, 15:48
Bardzo dobry zestaw, a pytania czy "nie nadajesz z bazy" wynikają z poglądu iż echo w mikrofonie można mieć tylko na bazie :D
Echa raczej nie uzywam, nie lubie.
bartek1706
17-04-12, 20:15
I bardzo prawidłowo :)
Ostatnio tzn parę dni po strojeniu anteny z ciekawości sprawdziłem jaki mam zasięg. W centrum miasta stojąc na parkingu przed blokiem wyszło mi ok. 5 km w linii prostej,z relacji mobilków wynikało że słychać mnie czysto i wyraźnie, czy dalej mnie było słychać nie wiem,a poza miastem nie sprawdzałem.
Odświeżę mielonego :]
Nie siedzę w temacie, a muszę zakupić dla dziewczyny jakieś CB tak w kwocie max 250zł. Co możecie doradzić ?
President Teddy ?
Yosan ?
Kumpel mi poleca wynalazek o nazwie : Lord Farun :p
Antene mam i jest to sirio ml-145.
Sam jeżdżę z jakimś radiem midlanda ( lipne ) + wilson little will ... ale więcej mi to trzeszczy niż się pogada, stąd prośba o sugestie !
Z góry dzięki za jakieś sugestie :)
znajdz starego unidena 520xl :P. Niestety nie można już go kupic legalnie bo niby norm jakiś nie spełnia. Często na allegro ktoś wystawia np samą szczekaczke dla sciemy :)
ps. lub baardzo starego bodajże unidena 78
Dla żony też unidenta 520xl kupiłem. Proste, tanie, dobre :)
Tapatalk
Dzięki Panowie :) W sumie o unidenie też myślałem, ale z 3 lata temu wracając z Krakowa miałem w Antolce kontrole drogową gdzie misiek kazał mi pokazać radio - w sumie pokazałem nie wiele myśląc. Popatrzył, podrapał się po głowie i zaraz coś wybełkotał do drugiego, że ok, że nie uniden :p ?
Nie kumałem sytuacyjnie o co mu chodzi, pomyślałem że może jakaś kradzione byly czy coś ...
Zastanowie się :)
Unideny 520xl u nas nei można używać już ale nie wiem dla czego. Ja kupiłem radio jakieś 7 lat temu i wtedy jeszce 520xl był legalny.
michalllll92
16-05-13, 21:20
Teraz chyba już unideny są legalne
Kupowałem w sierpniu Unidena 520XL Pro, radio spisuje się bardzo dobrze.
Zbiera elegancko nawet na lipnej antence .
Także Polecam Unidena
Jak pół roku temu kupowałem radyjko to zastanawiałem się nad Yosan 120, słyszałem wiele dobrego. Ale trafiłem na okazję i kupiłem, wiekowego co prawda, Alana 28. Radio ma około 20 lat, wymagało lekkiej kosmetyki (wymiana kabli zasilających, kilku przełączników) ale teraz działa jak złoto. Na metrowej byle jakiej magnesówce (hustler ic-100) za 50zł mam łączność na jakieś 10km na trasie co wystarcza w zupełności. Plus jest taki, że radio ma wymiary takie same jak zwykłe radio samochodowe (1 DIN) i weszło idealnie w dolną wnękę w EJ9 (nawet fabryczne miejsca na śruby się zgadzają).
Unideny 520xl u nas nei można używać już ale nie wiem dla czego. Ja kupiłem radio jakieś 7 lat temu i wtedy jeszce 520xl był legalny.
Była jakaś afera z homologacją :] być może to totalna głupota/plota/pogłoska, ale gdzieś mi się potem obiło o uszy, że unideny "przechwytywały" policyjne częstotliwości ponoć i dlatego grubsza sprawa ze strony miśków.
michalkazanice
26-11-15, 22:20
Odświeżam kotleta :)
Mam radio President Teddy, sprawowało się bardzo dobrze, tylko bardzo często je przekładałem i antena już nie nadaje się do niczego. Jaką antenę byście polecali do tego radyjka ? :)
na magnes czy na stałe? jak długość? bierz jak najdłuższą możesz :)
michalkazanice
04-12-15, 07:38
Musi być na magnes, bo czasem zachodzi potrzeba przełożenia do innego auta :)
to ja polecę sirio ml-145 ale oryginał włoski. w tych pieniądzach i przy tej długości zbiera świetnie.
Miałem problem z zakłóceniami CB Radio President Teddy w poprzednim aucie (Civic 6) i na podstawie wymiany anten trafiłem na President Wyoming.
Mam nadzieję że komuś się przyda informacja że najmniej zakłóceń (praktycznie wcale ich nie ma przy włączonym silniku) jest w zestawie radio President Teddy + antena President Wyoming w Civic 1.5 3D 2000 r. Zasięg na ASC nawet 7 km.
Może ktoś podpowie jaki zestaw do Civic 8? Bo na dwóch przetestowanych zestawach:
- radio President Teddy + antena President Wyoming
- radio President Teddy + antena President Floryda
nie da się jechać. Są takie zakłócenia, że nawet ASC ich nie wycina co 5 sekund kilkusekundowy szum.
Dodam, że antena ma być na magnes i nie może być dłuższa niż 70 cm.