Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z "Check Engine"

@lbi
14-03-12, 08:58
Witam,
Problem jest taki: miałem d16z9, niestety pociągnęło wodę. Wsadziłem słupek z d16w4 i wszystko pięknie działa, moc jest itd.
Po pewnym czasie czasem po 5min jazdy, czasem po 10 a czasem wogóle zapala się check engine i nie gaśnie. Samochód zachowuje się wtedy normalnie, nic nie faluje itp. sonda jest czysta i w dobrym stanie ale tak jak mówię wszystko ze starego silnika. Pytanie takie gdzie szukać przyczyny...

Saiti
14-03-12, 09:01
No ziom, samodiagnostyka!!

@lbi
15-03-12, 10:58
No to chyba mam coś s...lone bo dioda nic nie pyrga. Spróbuję ogarnąć na jakimś innym kompie może

Maskunt
15-03-12, 15:01
Żarówka przepalona pewnie, albo piny w złej kostce zwierasz.

// Nie ma to jak być przytomnym ;)

Sheiva
15-03-12, 19:42
Jak zapala się Check, to jak może być żarówka przepalona ? :rolleyes:
Jak włączasz zapłon, to zaświeci się i zgaśnie ? A jak zwarłeś piny, to jak się zachowywało ? Bankowo źle zwarłeś.

civic80
16-03-12, 23:29
po zwarciu gniazda samodiagnostyki słyszysz pompe przy przekręcaniu kluczyka?

@lbi
20-03-12, 08:11
W czwartek będę miał autko spowrotem to ogarnę, ale zwarłem dobrze i mówię całkowita cisza, tak jakby ta dioda wogóle nie istniała. Pompę normalnie było słychać

@lbi
24-03-12, 14:52
No dobra, więc tak: zwarłem te 2 nieszczęsne piny, jako że na moim kompie od d16z9 nie ma żadnych diod to wyczytałem że dioda na zegarach powinna gadać. Po zwarciu check engine świeci się stale i nie wysyła mi nic nawet morsem. Ponadto zaczął wariować prędkościomierz, tj. skacze od 80-180 oraz częściej niż zwykle podczas jazdy zapala mi sie właśnie pomarańczowa kontrolka. Żeby tego było mało pojawił się siwy dymek. Silnik nie bierze nic oleju. Jestem świeżo po wymianie.
Płynów żadnych nie ubywa, wszystko ok, bezpiecznik od ecu również OK. Pytam grzecznie WTF?