PDA

Zobacz pełną wersję : centralny zamek

yasiu.beuthen
13-03-12, 22:20
Mam pytanie!
Kupiłem alarm z wbudowanym sterownikiem centralnego zamka, ale powiedzcie mi gdzie znajde sterownik fabrycznego centralnego zamka w EJ9, tak żeby sie do niego wpiąć. No i czym są sterowane siłowniki - czy jest to impuls masy czy plus?

kubaszow
13-03-12, 23:03
sterownik jest w drzwiach kierowcy, musisz sciagnac boczek.

yasiu.beuthen
17-03-12, 19:40
faktycznie, jest w drzwiach kierowcy starownik - taki większy przekaźnik, ale nie ukrywam ze mam problem. Juz pisze o co chodzi...
W aucie mam fabryczny centralny zamek z kluczyka, ale kupiłem teraz alarm w którym jest wbudowany sterownik centralnego i może dawać impulsy do otwierania i zamykania zarówno masą jak i +12. Problem w tym ze siłownik który jest w drzwiach kierwowcy (master) daje zasilanie do sterownika na masie, a z sterownika wychodza dwa przewody (żółty - otwieranie, biały - zamykanie) i na nich pojawia sie impuls +12V. Jeżeli do tych przewodów podepne +12V to pojawia sie zwarcie, a na masie nic sie nie dzieje.
Wg mnie trzeba by wpuscic do drzwi dwa przewody do sterowania masą i było by po problemie, ale to chore! ten sterownik powinien być w samochodzie a nie w drzwiach.
To nie jest duży fiat żeby ciagnąć do drzwi dodatkowe przewody, takie rzeczy powinny być inaczej rozwiązane, no chyba ze macie na to jakis swoj patent?

Pomóżcie i dajcie jakieś rady jak podpiąć alarm pod seryjny centralny zamek. Na pewno ktoś już cos takiego przerabiał :)

Dzieki

pabloo
15-04-12, 17:49
Witam
Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę tutaj.
Otóż w moim Ej9 '98 mam centralny zamek (bez pilota) i nie działa . Wkładam kluczyk do zamka drzwi kierowcy i tylko te otwiera. Co może być zepsute sterownik w drzwiach kierowcy czy coś innego?? Proszę o rady.

Feniks333
15-04-12, 17:53
Musisz rozebrać boczki i zobaczyć. Mogło się wiele wydarzyć, może padł sterownik, może siłownik, a może tylko się jakiś kabel przełamał.

pabloo
15-04-12, 18:07
Już to zrobiłem wszystko wygląda ok. Jak sprawdzić czy sterownik jest dobry??

Orientuje się ktoś czy sterownik z V gena pasuje Do VI gena 3d hb?

pabloo
22-04-12, 17:02
To jak pomoże mi ktoś ?

Feniks333
22-04-12, 17:20
Weź miernik i sprawdź czy dochodzi prąd do siłowników.