PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem ze sprzęgłem

Asfalt
13-03-12, 12:38
Witam na forum!
Przychodzę do Was z dziwnym problemem. Samochód to Civic gen. V 1.5 16V 90PS 92r.
Po wciśnięciu sprzęgła do końca coś świergoli, tak jak by tarła się blacha o metal i nie można wrzucić biegu. Ale po wciśnięciu pedału do połowy, jest cicho i już da się wrzucić bieg. Po wrzuceniu biegu i dociśnięciu go do końca znów wariuje i próbuje ruszać. Myślałem że to może łożysko wyciskowe, ale właśnie skończyłem je wymieniam.....

Asfalt
13-03-12, 14:01
http://youtu.be/UvpwWSR2CCI

subbug
13-03-12, 23:30
Dlaczego masz klucz nasadowy na śrubie pompy wspomy?

Sprawdzałeś docisk sprzęgła?

Asfalt
14-03-12, 02:21
gdzie klucz nasadowy?.. Nie zwrocilem uwagi... Na pierwszy rzut oka wszystko ok, ale sprzegla nie rozebralem.. To byl moj blad... Myslisz ze docisk? Co moglo sie z nim stac? Civic jezdzi, zasprzegla tylko ciezko wyczuc zeby bieg zmienic..

subbug
14-03-12, 02:45
sorry ;) 43sekunda filmiku ;) to raczej obudowa pompy jest heheh...

Wg mnie jeśli nie sprawdzałeś docisku - a miałeś zdjętą skrzynię, popełniłeś błąd i zapewniłeś sobie robotę 2x.
Być może któryś z zębów docisku się wyłamał? Może sprężyna tarczy sprzęgła poleciała/pękła... Trudno stwierdzić. Na prawdę nie odkręcałeś sprzęgła?! Wiesz kiedy było zmieniane?
Jeśli źle zasprzęgla a skrzynia jest ok to gdzie byś stawiał usterkę?

Asfalt
14-03-12, 03:42
A no zapewniłem sobie drugą robotę.. Wyjąłem łożysko, zgrzytało i miało luz więc postawiłem na nie.. Mógł oberwać się wielowypust w tarczy sprzęgła? Jak bieg wpadnie to czuć szarpnięcie.. Nie mam pojęcia kiedy było wymieniane, Honda nie jest moja, zresztą niedawno była kupiona.. Właśnie dręczy mnie to, że sprzęgło spełnia swoją role w 100%, nie ślizga się, wysprzęgla, ale przy naciśnięciu sprzęgła do połowy. A dalej coś trze. Stało mu się to jak zwalniał, chcąc wjechać na parking. Zredukował delikatnie z 5 do 3 i coś zazgrzytało przez chwilę. Zapomniałem jeszcze wspomnieć, że przy pompie za pedałem jest mokro. Ale wątpię żeby to miało coś wspólnego. W każdym razie, muszę wyciągać jeszcze raz i zapoznać się z tematem bo to pierwszy Japoniec z jakim mam do czynienia.. Do tej pory grzebałem się w niemcach...

CRX1
14-03-12, 10:55
Rozbierz sprzęgło,wygląda jakby sprężyna z tarczy wyleciała ,ew śruba i zasuwa w docisku.Zasada 1-masz sprzęgło otwarte -demontujesz i sprawdzasz.Pomka przecieka ,ale nie ma związku z tym zgrzytaniem.W najbliższym czasie czeka cię i tak jej wymiana.Pomki sprzęgła nie są drogie.

Asfalt
15-03-12, 01:59
Dzięki Panowie, trzeba się brać...