PDA

Zobacz pełną wersję : Naprawa zderzaka

majdan
24-06-07, 20:06
Cześć,

Przy zakładaniu tłumika niestety w zderzaku został wycięty zbyt DUŻY kawałek. Nie będę nawet tłumaczył jak do tego doszło. :djablek:
Oto paskudny stan obecny:

http://img179.imageshack.us/img179/639/zderzak1em0.th.jpg

Mam zatem wycięty kawałek zderzaka, i teraz po odpowiendim "umodelowaniu" i "uformowaniu" - co już zrobiłem, chcę go na nowo wkleić, aby przestrzeń między końcówką tłumika a zderzakiem była minimalnie mała.

Pytanie dotyczy sposobu wklejenia.
1) Chcę element przykleić przy uzyciu kleju POXIPOL niebieski.
2) Po wyschnięciu kleju szparę między zderzakiem a elementem wypełnić szpachlówką (ACRY-FILL, biała do tynków?)
3) Na sam koniec po wyschnięciu szpachlówki zamalować to lakierem o kolorze NH-538-4 (może ktoś ma akurat taki lakier?)

Czy koncepcja jest słuszna? Wiem, że nie uzyskam 100% kamuflarzu na przyklejany element, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi.
Może jakieś rady?

Pzdr.

muzammil
24-06-07, 20:20
wydaje mi sie ze powinienes wszystko(zderzak, pozostalosci kleju i szpachlowki i ten kawalek ktory wklejasz zmatowac jakims papierem) bo lakier moze nie pokryc wszystkiego jednakowo. zycze powodzenia ale nie wydaje mi sie ze efekt bedize conajwyzej sredni.

Radek_3D
24-06-07, 22:00
Koncepcja bledna w 100%:
- szczelina miedzy zderzakiem, a koncowka tlumika musi byc taka ze podczas zachaczenia tlumikiem o cos nie uszkodzi ona zderzaka

- nie klej zadnym klejem poniewaz roznie pozniej sklad chemiczny kleju wplywa na lakier

- sklej to normalnie plastikiem do klejenia na cieplo
- szpachla tylko do plastikow musi byc elastyczna by nie pekala od drgan, zderzak podczas jazdy drzy, zmienia kształ przy predkosci
- pozniej podklad do elastyczych zderzakow, bo ten zderzak jest elastyczny
- baza
- klar + 10-20% uelastyczniacza

Zderzak igielka.

majdan
25-06-07, 00:55
Koncepcja bledna w 100%:
- szczelina miedzy zderzakiem, a koncowka tlumika musi byc taka ze podczas zachaczenia tlumikiem o cos nie uszkodzi ona zderzaka
- nie klej zadnym klejem poniewaz roznie pozniej sklad chemiczny kleju wplywa na lakier
- szpachla tylko do plastikow musi byc elastyczna by nie pekala od drgan, zderzak podczas jazdy drzy, zmienia kształ przy predkosci
- pozniej podklad do elastyczych zderzakow, bo ten zderzak jest elastyczny
- baza
- klar + 10-20% uelastyczniacza

Zderzak igielka.

Ad.1) Szczelina miedzy zderzakiem a tłumikiem owszem będzie, ale max 3-5mm. Na podstawie obserwacji uważam że więcej nie jest potrzebne.

Ad.2) Klej nie będzie miał styczności z lakierem

Ad.3) Co do szpachli, możesz mi jakąś polecić?

dymek
25-06-07, 09:26
Jak masz wycięty element to zdejmij zderzak i podjeć do spawania plastików. Powinni to posklejać, niestety szpachla i podkład na plastik też trzeba będzie zrobić i lakierować :-/

Blend
25-06-07, 15:31
Oddaj to do spawania - 30zł to max ile wezmą a będzie sie trzymać jak nowy.

Diups
25-06-07, 23:20
tak jak pisze Blend,
szukaj spawania plastiku ... nadleja Ci to, masz w miare ok lakier zrobisz wpyłke i bedzie git

majdan
26-06-07, 09:30
Dziękuję za odpowiedzi. Póki co zrobiłem jednak to w/g wasnego pomysłu - zobaczymy.

Wieczorem wrzucę foto z rezultatem.

Jeżeli się nie uda, to udam się na spawanie.
Pozdrawiam.

Dealer
26-06-07, 10:34
obniz wydech i zaloz jakas dokladke ktora to zasloni! :)

majdan
26-06-07, 12:01
obniz wydech i zaloz jakas dokladke ktora to zasloni! :)

Nie, raczej nie...
Chodziło o to aby zrobic to najszybszym, najprostrzym i najtańszym sposobem.