PDA

Zobacz pełną wersję : Chciałbym mieć szyberdach :)

Robert1989
13-03-12, 09:21
Ostatnio zastanawiam się nad zamontowaniem szyberdachu lecz nie wiem czy jest to opłacalne no i ile to kosztuje.
Znalazłem kilka aukcji z szyberdachem elektrycznym i kilka z przełącznikiem.
Szyber kosztuje około 120-150 złotych + przełącznik ok 40 złotych to daje no zaokrąglając 200 PLN.
Teraz co z montażem ile on kosztuje i jakiegoś fachowca a co trzeba mieć i "umieć" by założyć go samemu?

MikeFoto
13-03-12, 09:28
Szyber kosztuje około 120-150 złotych + przełącznik ok 40 złotych to daje no zaokrąglając 200 PLN.
Teraz co z montażem ile on kosztuje i jakiegoś fachowca a co trzeba mieć i "umieć" by założyć go samemu

Problem w tym, że oryginalnego (używanego) szyberdachu nikt Ci nie zamontuje bo nikt raczej nie weźmie odpowiedzialności za ewentualne przecieki po użyciu używanych uszczelek. Myślę, że albo robić na własną odpowiedzialność, samemu lub założyć nowy szyber. Niestety to już koszta X razy większe.

mes
13-03-12, 09:47
To już chyba mniej problemów będzie jak kupisz cały dach z szybą i jakiś dobry spawacz to ogarnie. Chociaż co do sztywności budy po przeróbce można mieć obawy.

Sheiva
13-03-12, 10:40
Dach jest zgrzewany, więc nawet nie trzeba byłoby ciąć. Nie zmienia to jednak faktu, że u siebie bym tak nie chciał, niby OEM, ale jednak niesmak pozostaje, chyba że robiłbym sam, wtedy bym wiedział co mam.
Najlepsza opcja, to chyba tak, jak pisze MikeFoto, jeśli koniecznie chciałbyś mieć szyber (bo przecież można), to dać dorobić nowy, nie oryginalny i wtedy powinno być nieźle. Oryginalnego raczej żaden mechanik/szklarz/blacharz czy kto tam się nie podejmie montować i musisz pojechać gdzieś, gdzie takie operacje mają w ofercie. Osobiście uważam, że oryginalny dobrze, to mógłby tylko jakiś Hondziarz-klubowicz wstawić, ale prawie na pewno nikt się tego nie podejmie i nic dziwnego w sumie. Choć warto podjechać do jakiegoś takiego zakładu i podpytać u źródła jak to wygląda - w tym wypadku tak się najszybciej dowiesz co i jak ;)

reaktor
13-03-12, 12:06
Biorąc pod uwage ile problemöw powoduje oryginalny ,wątpie czy by to płynnie chodziło

MikeFoto
13-03-12, 12:11
To już chyba mniej problemów będzie jak kupisz cały dach z szybą i jakiś dobry spawacz to ogarnie. Chociaż co do sztywności budy po przeróbce można mieć obawy.

Urżnąć dobry dach, tylko po to żeby przyspawać taki z szyberdachem ? Szleństwo ... lub idiotyzm :)

Lucas.FK2
13-03-12, 13:26
Urżnąć dobry dach, tylko po to żeby przyspawać taki z szyberdachem ? Szleństwo ... lub idiotyzm
No dokładnie.
Widziałem juz dach od wewnątrz w wersji z szyberem i powiem,że tam jedna beleczka więcej jest dołożona i tyle. Jak już OEM to szukaj od VTi z lat 99-2000 to raczej nie bedzie ściuchany. Ja bym taki zakładał.

Camellia Racing
14-03-12, 17:25
Problem w tym, że oryginalnego (używanego) szyberdachu nikt Ci nie zamontuje bo nikt raczej nie weźmie odpowiedzialności za ewentualne przecieki po użyciu używanych uszczelek. Myślę, że albo robić na własną odpowiedzialność, samemu lub założyć nowy szyber. Niestety to już koszta X razy większe.

Od kiedy szyber w Hondzie ma uszczelki uszczelniające? Wg mnie są bardziej ozdrobne/wykończeniowe. Masz pod szkłem talerz na który woda z dachu leci i na 4 rochach talerza masz gumowe rurki odprowadzenia wody które idą po słupkach do karoserii...

MikeFoto
14-03-12, 21:30
Od kiedy szyber w Hondzie ma uszczelki uszczelniające? Wg mnie są bardziej ozdrobne/wykończeniowe. Masz pod szkłem talerz na który woda z dachu leci i na 4 rochach talerza masz gumowe rurki odprowadzenia wody które idą po słupkach do karoserii...

Właśnie o tym elemencie piszę. Dla mnie to uszczelka która ma za zadanie nie dopuścić do przeciekania wody do wnętrza. Tak czy inaczej. Raczej nie zamontuje ci tego nikt dając gwarancję.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Poll
14-03-12, 21:37
Już lepiej wstaw klime jeżeli nie masz ; )))

Camellia Racing
14-03-12, 22:46
Szyber to szyber, nic go nie zastąpi...

czara
15-03-12, 08:58
dokładnie, kiedyś tez planowałem wstawić ale w końcu jakoś pomysł upadł bo koszta są spore, a w opcji za rozsądne pieniądze znalazłem tylko taki uchylny jak chcesz cały rozsuwany to koszta grubo ponad 1000zł

Robert1989
15-03-12, 10:18
Mam klime ale nie działa bo mam dziurawą chłodnice a nie wiem czy mi działa sprężarka...

czara
15-03-12, 10:58
powiem Ci tylko jedno jakbym miał wybierać klimę albo szyber wybrał bym szyber, a następne auto jakie kupie musi mieć okno w dachu:)
PS. Szkoda ze jesteś z daleka bo mamy w gdańsku gościa który od X lat własnie wkłada szyberdachy, chłop sie nie reklamuje a znają go wszyscy szybiaże w 3city. Jak będziesz chciał namiary to pisz, jak będzie warto to może zrobisz Sobie wycieczkę nad morze :D

Camellia Racing
15-03-12, 12:39
Do 3Miasta zawsze warto zrobić wycieczkę, szczególnie lipiec/sierpień na Sopot Festival :)

reXio
16-03-12, 12:40
Powoduje problemy - co? Montaz czy uzytkowanie?

Poll
16-03-12, 17:42
Niepoprawna przeróbka ; ) Taki szyber to wtedy więcej problemu niż przyjemności ; )

Najlepiej cały dach odciąć palnikiem i zrobić cabrio 5D ; D

MikeFoto
16-03-12, 18:35
Najlepiej cały dach odciąć palnikiem i zrobić cabrio 5D ; D

A na pierwszej lepszej większej dziurze by się w pół złamało ;)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Poll
17-03-12, 00:24
Oj tam oj tam. Ale jaki lans! ;D

reXio
17-03-12, 14:20
Sam dach nie trzyma tak budy co slupki boczne. Sadze jakby wywalic sam srodek, wspawac poprzeczne laczenia, wkleic ladna szybe to bylaby panorama jak w pysk strzelil ;)

Poll
17-03-12, 20:09
Polecam taką szybę jak w stolikach. Hartowana, gruba. Miodzio. Można już teraz dodać ten mod to poradników ; D