PDA

Zobacz pełną wersję : Czujnik parkowania zakładać?

karbon1992
12-03-12, 10:08
Witam otóż proszę was o rade. Otóż posiadam moją Hondę w wersji sedan, długi tył mała tylnia szyb kiepsko ocenić odległość od przeszkody a jak pada desz(niemam tylniej wycieraczki) to juz w ogóle cieżko. I tu moję pytania chciałbym sobie założyć czujnik cofania http://allegro.pl/noxon-czujnik-parkowania-cofania-philips-4-sensory-i2175222410.html
Opłaca się? Warto wiercić dziury w zderzaku? czy dać sobie spokój? Licze na wase opinie:)

Poll
12-03-12, 13:57
Ojciec dokładał sobie do seata cordoby. Udało mu się, bo kolor ma czarny i czujniki czarne ; ) Zapomnij o malowaniu ich w razie czego. Jak były brudne to piszczały, także farba da ten sam efekt ; )

Czy warto - sam sobie odpowiedź czy dasz radę bez nich czy nie. Ja np uważam to za fajną sprawę, bardzo ułatwiające zadanie, ale nie niezbędne ; )

karbon1992
12-03-12, 18:17
jakieś inne opinie?;)

anticorr
12-03-12, 19:10
Ta mam po chu... , a tak na poważnie, to od razu kamerkę parkowania:)

mickee
12-03-12, 22:06
Witam otóż proszę was o rade. Otóż posiadam moją Hondę w wersji sedan, długi tył mała tylnia szyb kiepsko ocenić odległość od przeszkody a jak pada desz(niemam tylniej wycieraczki) to juz w ogóle cieżko. I tu moję pytania chciałbym sobie założyć czujnik cofania http://allegro.pl/noxon-czujnik-parkowania-cofania-philips-4-sensory-i2175222410.html
Opłaca się? Warto wiercić dziury w zderzaku? czy dać sobie spokój? Licze na wase opinie:)

Mam czujniki u siebie i uważam to za jeden z fajniejszych modów. Założyłem też czujniki koledze do sedana i parkuje się o wiele lepiej. Miał malowane pod kolor i nie piszczały bez potrzeby. Robota prosta, jedyne na co trzeba zwracać uwagę przy montażu czujnikw to zachowanie odpowiedniej wysokości od ziemi, jak to się spierniczy to potem będzie masakra. No i nie warto brać najtańszych zestawów, potrafią świrować i często psują się czujniki albo wyświetlacz.

walusb
13-03-12, 22:24
Witam czujniki zakładałem już wiele razy i było ok, ale jak mogę doradzić to zamontuj kamerkę cenowo wypada podobnie jak dobrej klasy czujniki a komfort parkowania zupełnie inny. Dodam jeszcze żeby zwrócić uwagę aby była z liniami parkingowymi wtedy dodatkowo mamy azymut podczas parkowania.

mickee
14-03-12, 11:42
Witam czujniki zakładałem już wiele razy i było ok, ale jak mogę doradzić to zamontuj kamerkę cenowo wypada podobnie jak dobrej klasy czujniki a komfort parkowania zupełnie inny. Dodam jeszcze żeby zwrócić uwagę aby była z liniami parkingowymi wtedy dodatkowo mamy azymut podczas parkowania.

A gdzie proponujesz zainstalowanie monitorka ? Zastanawiałem się nad kamerka ale jakoś nie wykombinowałem gdzie można upchać monitor żeby nie wyglądał tandetnie.

pavel55
14-03-12, 13:24
A gdzie proponujesz zainstalowanie monitorka ? Zastanawiałem się nad kamerka ale jakoś nie wykombinowałem gdzie można upchać monitor żeby nie wyglądał tandetnie.

może coś w ten deseń: http://allegro.pl/kamera-cofania-kolorowy-monitor-lcd-7-dvd-i2184515135.html

Chociaż ja bym się zastanawiał nad estetyką takiego rozwiązania ;)

Poll
14-03-12, 15:24
Można dać radio z DVD, które posiada osobny channel na kamerkę ; ) Ale za tańszy zestaw do około 1000, może potaniało ; )

jakub005
14-03-12, 21:18
Ja także polecam taki mod, u siebie zamontowałem w tej czarnej listwie więc aż tak się nie rzucają u oczy, a swoje zadanie spełniają w 100% :) Dodatkowo ekranik zamontowałem na trzecim świetle stopu- w lusterku wstecznym dobrze widać , a dodatkowo jak ktoś jest przyzwyczajony od odwracania się to też dobrze widzi. Tylko jakby ktoś się zdecydował tak zrobić to trzeba odwrotnie podłączyć, żeby dobrze wskazywało ;)

Dextero
14-03-12, 22:49
Kupował ktoś tą kamerkę montowaną w oświetlenie tablicy? Gdzie indziej montowaliście kamerki?

Pustynniak
15-03-12, 11:46
hej

ja mam zestaw już od roku czujniki+kamerka (+głośniczek babeczka napieprza po angielsku ile masz do przeszkody) sprawuje się bardzo dobrze zestaw kupiłem za 300zł (na firme taniej było). Zestaw zamontowany w zderzaku (w moim temacie foto) będe za niedługo malował hanie i przeniosę czujniki i kamerkę na listwę. Monitorek mam przypinany na rzepie koło regulacji świateł (nie dawałem go nigdzie indzie bo go chowam do kieszeni pod przełącznikami gdyż już miałem dwa włamy do hani kradną skur... co po poadnie w Krk więc lepiej nie trzymać nic ciekawego na widoku). Ogólnie polecam przydatna sprawa .

walusb
15-03-12, 22:34
Ja proponuję monitorek montować nad wstecznym lusterkiem(najczęściej klejony do szyby), wtedy mamy widok w lusterku i kamerce. Łobuzy raczej tam nie zaglądają także nie ma potrzeby chowania. http://www.autoradio.poznan.pl/inne/kamery/k02.jpg