PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odpalaniem

kodyr
11-03-12, 13:50
Jestem posiadaczem Civica VI 5d 1.4i 90KM z 1995 roku. Samochód całą zimę sprawnie odpalał nawet przy -25 po kilku dniach nie używania. Przedwczoraj przy próbie odpalenia dało się usłyszeć tylko 'cykanie' a rozrusznik nawet nie kręcił. Aku raczej naładowany gdyż światła jasno świeciły i radio działało. Po 'poruszaniu' przewodami i podładowaniu aku odpalił, ale wtedy już nie jeździłem. Dziś chcąc jechać problem się powtórzył... Akumulator znów pod prostownik i odpalił, tak też zostawiłem i akumulator się ładuje. Nie wiem co z tym problem uczynić, czy możliwe jest aby akumulator tak po prostu i nagle wysiadł ? Warto zauważyć, iż posiadam samochód od 3 miesięcy.

Drugie pytanie odnosi się do oleju. Mechanik przy wymianie uszczelki miski olejowej ( olej kapał ) stwierdził, że olej jest do wymiany - czarny. Nie mam pojęcia jaki był lany wcześniej, a po lekturze instrukcji i po części forum dochodzę do wniosku, że 10w40 pół-syntetyk byłby najbardziej odpowiedni. Czy mam rację ? A co z marką oleju i ilością jaką muszę zakupić ? oczywiście cena również musi być w miarę przystępna.

Z góry dzięki za odpowiedź.

jacek_bp
11-03-12, 17:20
Drugie pytanie odnosi się do oleju. Mechanik przy wymianie uszczelki miski olejowej ( olej kapał ) stwierdził, że olej jest do wymiany - czarny. Nie mam pojęcia jaki był lany wcześniej, a po lekturze instrukcji i po części forum dochodzę do wniosku, że 10w40 pół-syntetyk byłby najbardziej odpowiedni. Czy mam rację ? A co z marką oleju i ilością jaką muszę zakupić ? oczywiście cena również musi być w miarę przystępna.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe

Jestem posiadaczem Civica VI 5d 1.4i 90KM z 1995 roku. Samochód całą zimę sprawnie odpalał nawet przy -25 po kilku dniach nie używania. Przedwczoraj przy próbie odpalenia dało się usłyszeć tylko 'cykanie' a rozrusznik nawet nie kręcił. Aku raczej naładowany gdyż światła jasno świeciły i radio działało. Po 'poruszaniu' przewodami i podładowaniu aku odpalił, ale wtedy już nie jeździłem. Dziś chcąc jechać problem się powtórzył... Akumulator znów pod prostownik i odpalił, tak też zostawiłem i akumulator się ładuje. Nie wiem co z tym problem uczynić, czy możliwe jest aby akumulator tak po prostu i nagle wysiadł ? Warto zauważyć, iż posiadam samochód od 3 miesięcy.

Zobacz najpierw wszystkie masy w aucie. A szczególnie tą przy akumulatorze (czy czasem nie trzeba zarobić klemy na nowo) i przy okazji możesz zobaczyć jak wygląda "plusowa" klema.
Może też padać rozrusznik (masz tuleje wyrobione i łapie wirnik o stojan).

RRa
11-03-12, 17:26
jeśli chodzi o ten aku to sprawdź czy woda jest wogóle. może brakło pogieło płytki i dupa

Van_Dal
11-03-12, 19:02
co do rozrusznika to automat (ta cewka duża dokręcona do rozrusznika) jest do roboty, jak masy nic nie dadzą to zostaje tylko to

co do oleju to są odpowiednie tematy

skolopendra
11-03-12, 19:23
instrukcji i po części forum dochodzę do wniosku, że 10w40 pół-syntetyk byłby najbardziej odpowiedni. Czy mam rację ? A co z marką oleju i ilością jaką muszę zakupić ?

tu masz odpowiedz:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!

kodyr
11-03-12, 22:21
Z olejem dam już radę. Co do akumulatora dam znać gdy posprawdzam to co piszecie.

Van_Dal
12-03-12, 08:25
jak ładujesz accu to jest większe napięcie- wystarczające do zadziałania cewki ;] na końcu tam masz takie styki które są zasyfiałe ;] możesz spróbować puknąć ciutkę z umiarem w automat rozrusznika;] może pomoże; )