Zobacz pełną wersję : Problem z odpalaniem
Jestem posiadaczem Civica VI 5d 1.4i 90KM z 1995 roku. Samochód całą zimę sprawnie odpalał nawet przy -25 po kilku dniach nie używania. Przedwczoraj przy próbie odpalenia dało się usłyszeć tylko 'cykanie' a rozrusznik nawet nie kręcił. Aku raczej naładowany gdyż światła jasno świeciły i radio działało. Po 'poruszaniu' przewodami i podładowaniu aku odpalił, ale wtedy już nie jeździłem. Dziś chcąc jechać problem się powtórzył... Akumulator znów pod prostownik i odpalił, tak też zostawiłem i akumulator się ładuje. Nie wiem co z tym problem uczynić, czy możliwe jest aby akumulator tak po prostu i nagle wysiadł ? Warto zauważyć, iż posiadam samochód od 3 miesięcy.
Drugie pytanie odnosi się do oleju. Mechanik przy wymianie uszczelki miski olejowej ( olej kapał ) stwierdził, że olej jest do wymiany - czarny. Nie mam pojęcia jaki był lany wcześniej, a po lekturze instrukcji i po części forum dochodzę do wniosku, że 10w40 pół-syntetyk byłby najbardziej odpowiedni. Czy mam rację ? A co z marką oleju i ilością jaką muszę zakupić ? oczywiście cena również musi być w miarę przystępna.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Drugie pytanie odnosi się do oleju. Mechanik przy wymianie uszczelki miski olejowej ( olej kapał ) stwierdził, że olej jest do wymiany - czarny. Nie mam pojęcia jaki był lany wcześniej, a po lekturze instrukcji i po części forum dochodzę do wniosku, że 10w40 pół-syntetyk byłby najbardziej odpowiedni. Czy mam rację ? A co z marką oleju i ilością jaką muszę zakupić ? oczywiście cena również musi być w miarę przystępna.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe
Jestem posiadaczem Civica VI 5d 1.4i 90KM z 1995 roku. Samochód całą zimę sprawnie odpalał nawet przy -25 po kilku dniach nie używania. Przedwczoraj przy próbie odpalenia dało się usłyszeć tylko 'cykanie' a rozrusznik nawet nie kręcił. Aku raczej naładowany gdyż światła jasno świeciły i radio działało. Po 'poruszaniu' przewodami i podładowaniu aku odpalił, ale wtedy już nie jeździłem. Dziś chcąc jechać problem się powtórzył... Akumulator znów pod prostownik i odpalił, tak też zostawiłem i akumulator się ładuje. Nie wiem co z tym problem uczynić, czy możliwe jest aby akumulator tak po prostu i nagle wysiadł ? Warto zauważyć, iż posiadam samochód od 3 miesięcy.
Zobacz najpierw wszystkie masy w aucie. A szczególnie tą przy akumulatorze (czy czasem nie trzeba zarobić klemy na nowo) i przy okazji możesz zobaczyć jak wygląda "plusowa" klema.
Może też padać rozrusznik (masz tuleje wyrobione i łapie wirnik o stojan).
jeśli chodzi o ten aku to sprawdź czy woda jest wogóle. może brakło pogieło płytki i dupa
co do rozrusznika to automat (ta cewka duża dokręcona do rozrusznika) jest do roboty, jak masy nic nie dadzą to zostaje tylko to
co do oleju to są odpowiednie tematy
skolopendra
11-03-12, 19:23
instrukcji i po części forum dochodzę do wniosku, że 10w40 pół-syntetyk byłby najbardziej odpowiedni. Czy mam rację ? A co z marką oleju i ilością jaką muszę zakupić ?
tu masz odpowiedz:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!
Z olejem dam już radę. Co do akumulatora dam znać gdy posprawdzam to co piszecie.
jak ładujesz accu to jest większe napięcie- wystarczające do zadziałania cewki ;] na końcu tam masz takie styki które są zasyfiałe ;] możesz spróbować puknąć ciutkę z umiarem w automat rozrusznika;] może pomoże; )