PDA

Zobacz pełną wersję : za niskie obroty, szarpanie, brak mocy 1.4 is

szpaqu
11-03-12, 12:53
Witam

Szperałem po forum jednak nie znalazłem podobnego tematu z n/w objawami.

W Civicu EJ9 1.4 is htch z 2001 roku z założoną instalacją gazową mam problem z pracą silnika.

1. po zatrzymaniu auta na ciepłym silniku obroty spadają do 150-200, samochód prawie gaśnie (zarówno na gazie jak i na benzynie),

2. podczas rozpędzania auta czuć szarpanie, moc nie jest rozwijana równomiernie (zarówno na gazie jak i na benzynie),

3. powyżej 4 tys samochód nie przyspiesza tak jak kiedyś, bardzo ospale wychyla się prędkościomierz (zarówno na gazie jak i na benzynie),

4. po odpuszczeniu gazu (na LPG) w okolicach 100 - 130 km/h potrafi strzelić z tłumika.

Auto pozbawione jest katalizatora, po wymianie świec i przewodów WN.

Czy ktoś zna powód takiego zachowania ?

skolopendra
11-03-12, 13:04
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/forumdisplay.php?66-Instalacje-LPG

(zarówno na gazie jak i na benzynie),

zepsute silniki ,zagazowane w tym dziale

PixeL
11-03-12, 17:24
proponuje wymienic kopulke i palec,ewentualnie podmien aparat jak masz od kogo i zobacz co sie bedzie dzialo

szpaqu
11-03-12, 22:13
nie mam od kogo przełożyć ale kiedyś po czyszczeniu kopułki te objawy ustały, powrócił po ok 2 miesiącach...może wilgoć wlazła.

gaz jest założony od ok 2 miesięcy więc szkód nie narobił zwłaszcza że przed jego montażem też nie było perfekcyjnie.

jutro zamówię graty w Inter Cars'ie - wychodzi niecałe 70 pln po rabatach za palec i kopułkę więc bez dramatu ...

szpaqu
14-03-12, 10:59
po wymianie kopułki i palca wszystko wrócił do normy, dzięki za radę.

P.S. w Inter Teamie po rabatach zestaw Boscha 50 PLN brutto :).

szpaqu
04-05-12, 21:07
temat wrócił ... cholera wie co to jest. Samochód w ogóle nie przyspiesza, traci obroty i dużo pali. Kompresja ok. Przepustnica, przepływomierz, jakieś pomysły ?

Michał102
04-05-12, 21:17
Nie wiem czy to może mieć aż takie objawy, ale może masz źle wyregulowane luzy zaworowe ?

szpaqu
05-05-12, 17:39
nie wydaje mi się ... rok temu były regulowane ...

81saren
06-05-12, 18:09
zawory, zapłon, rozrząd.
Podstawowe do sprawdzenie, a jeżeli wydaje ci się ze nie bo rok temu robiłeś to po co się PYTASZ.

Jak przed zamontowaniem gazu bylo OK to jedziesz na reklamacje i tyle.

bep
06-05-12, 20:15
Jedź tam gdzie zakładałeś instalacje i powiedz, że jeździsz jakiś czas i auto sie rozkraczyło. Instalując lpg wpinają się na układy zasilania i wtrysków. Może coś poknocili. Niech sprawdzą, zczytają błędy z instalacji a Ty we własnym zakresie zczytaj błędy z kompa samochodu.

WhiteBoy
17-05-12, 20:10
Mam podobne objawy i okazało się że to wytarte krzywki na wałku rozrządu !!! Przy okazji chciałem się zapytać posiadam D14Z2 z jakiego silnika (1,4) mogę zamontować wałek(wiem że najlepiej z D14Z2 no ale może coś podejdzie innego)???