Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy civic - wrażenia z jazdy

ryszard.m
10-03-12, 15:20
Dziś jechałem nowym civikiem. Wersja 1,8 l, sport w kolorze czarnym. Przejechałem 62 km, niestety w dość słabych warunkach drogowych, bo padał deszcz, a nawet okresowo nieźle lało. Ale dzięki temu miałem okazję sprawdzić wycieraczki, w tym tylną.:)
Jeżeli chodzi o wrażenia z jazdy, w porównaniu do wersji z 2006 r, która jeżdżę, to

1. Nowy civic zapewnia większy komfort wewnątrz. Jest bardziej przytulnie, materiały są bardziej miękkie, siedzenia wygodniejsze. Czuć, że kierowca jest bardziej "otoczony" przez pojazd, co powoduje psychicznie bliższe relacje kierowcy z samochodem. Lepsze, moim zdaniem, są wskaźniki, bardziej czytelne i zawierające więcej informacji, aczkolwiek sterowanie nimi wymaga praktycznie nauki od nowa. Większość przycisków sterowania samochodem rozmieszczona jest zupełnie inaczej niż w "starym" modelu. Również lepiej mogłem sobie ustawić fotele i kierownicę, tak aby przy wygodzie kierowania, kierownica nie zasłaniała mi częściowo wyświetlaczy. Lepsze poza tym jest nagłośnienie wnętrza - nareszcie dali jakieś porządniejsze głośniki.

2. Komfort jazdy w nowym civiku to prawdziwe niebo, w porównaniu do poprzedniego. Nie dość, że siedzi sie wygodniej, to jeszcze jazda dostarcza następnej porcji przyjemności. Nic nie trzęsie! Zawieszenie jest zestrojone idealnie, wszystkie nierówności nowy civic łyka miękko, o wiele lepiej niż stary. Również nieco lepsza jest kontrola pokonywania zakrętów, nowy model bierze je nieco płynniej i bez wysiłku ze strony kierowcy.

To główne plusy nowego civica, a teraz minusy.
W sumie minus jest tylko jeden:

Niestety, ale auto wyraźnie straciło na swojej dynamice, i to czuć!
Dość mocno trzeba się naczekać, aby osiągnąć setkę na wyświetlaczu. Poza tym, często trzeba zmieniać biegi. Jazda pod dość stromą górkę, ale bardzo długim, prostym podjazdem, którą "starym civikiem" pokonywałem na 6. biegu, tutaj wymaga zdecydowanie redukcji na 5. a nawet 4. Jeżeli włączy się jeszcze tryb ekologiczny (ECON), to o przyjemności z jazdy można zapomnieć. Całe szczęście, że jazdę eko, jak również program "start-stop", można wyłączyć.
Z drobnych minusów można jeszcze dodać sposób pracy przednich wycieraczek, w którym honda robi krok w tył, gdyż pracują one nie do i od siebie - jak w starym, ale tradycyj nie, równolegle. Poza tym przy masywnych wycieraczkach "starego" modelu, te w nowym sprawiają wrażenie cienkich i mało stabilnych. Jeżeli chodzi natomiast o wycieraczkę tylną, to nie ma rewolucji. Owszem, wyciera część szyby, ale za bardzo widoczności do tyłu (niewiele lepszej niż poprzednio), nie polepsza.

To tyle, co pamiętam na świeżo po dzisiejszych wojażach.
Przyznam, że mnie, starszemu o 6 lat od chwili zakupu poprzedniej wersji, człowiekowi, zmiany odpowiadają i idą w zgodzie z moim duchem czasu. Pora postawić na większy komfort, mniejsze wstrząsy, a i szybka, ostra jazda też już pomału zaczyna mi się przejadać na rzecz jechania spokojnego.

Jacek65
10-03-12, 16:40
A tak z woli ciekawości.Kupiłeś nowego civika, czy też salon ci dał ci taką jazdę próbną.:rolleyes:

ryszard.m
10-03-12, 18:12
No nie. Na civika w wersji i kolorze takich, jakie bym chciał, musiałbym czekać do lipca br.
Oczywiście była to tylko jazda próbna.

Jacek65
10-03-12, 19:30
To na takie dystanse dają jazdy próbne obecnie?:rolleyes: Mnie jak dali się przejechać poprzednią wersją przed zakupem to było tylko kilka kilometrów.:D I to jeszcze ze sprzedawcą obok na fotelu.:( Choć znów wczesniej w innym salonie mogłem sam pojeździć nowym City.Ale chyba wtedy nie miał ze mną kto jechać ze sprzedawców.:)

Blixten
10-03-12, 19:46
Witam Szanownych Forumowiczów,
To mój pierwszy post po świeżym zalogowaniu na forum. Ja również miałem okazję przejechać się nową Civic i mam pozytywne wrażenia, które prawdopobnie zaowocują złożeniem zamówienia. Jeśli ktoś został szczęśiwym posiadaczem lub jest w trakcie negocjacji z dealerem, to ciekaw jestem (myślę, że z korzyścią dla wszystkich przydadzą się takie informacje) co udało Wam się wynegocjować ?
Ja np. jestem zainteresowany wersją 1,8 sport i zażyczyłem sobie pakiet komfortowy oraz przednie czujniki parkowania w cenie auta. Z czterech deelerów zgodziło się na takie warunki trzech - telefonicznie. Rozmawiając już na miejscu z jednym z nich, usłyszałem nagle "będzie ciężko", więc wstałem i wyszedłem rzucając przez ramię, że znają moje warunki i czekam na telefon.
Jakie są Wasze doświadczenia ???

Pozdrawiam,

sqx
10-03-12, 20:11
Jakie są Wasze doświadczenia ???

Pozdrawiam,

mi zaproponowano gratis drugi komplet kół na alusach i ubezpieczenie za 2 tys. Ale to narazie z mojej strony nie byly prawdziwe negocjacje :-) mam nadzieje wyciagnac wiecej kiedy faktycznie bede sie decydowal ;-) ten lipiec to bialy exe? Bo mi tez taki termin powiedzieli.

Blixten
10-03-12, 20:27
Właśnie, kolory to kolejny temat...
Rozważam trzy: czarny, czerwony i ... biały. Czerwony jak sami to nazywają jest kolorem "zwykłym i mniej trwałym niż metaliki". Mam dylemat z tym czerwonym bo wygląda rasowo i sportowo, tylko akurat w tym modelu jeden z fajnieszych moim zdaniem stylistycznie elementów - tylna belka świateł ginie w czerwonym kolorze. Mój drugi typ to biały - czy rzeczywiście nie ma możliwości mieć go wcześniej niż w czerwcu/lipcu?
Mam kilka zdjęć właśnie koloru czerwonego oraz srebrnego - zdjęcia zrobione na parkingu norweskiego dealera - jeśli chcielibyście zobaczyć to musicie mi podpowiedzieć jak się zamieszcza zdjęcia.. :confused:

h16v
10-03-12, 20:45
Dziś jechałem nowym civikiem

Ja mam taki apel do adminów o założenie nowego podforum dla nowej generacji i tam niech się nowi podniecają i opisują nowego cifa bo tego się czytać nie da i zaśmieca nasze wartościowe forum "Civic od 2006".

Blixten
10-03-12, 21:02
No właśnie, jak najszybciej trzeba się odciąć od tych, którzy muszą odpalać na kabel :p

lancet67
10-03-12, 21:15
no i zaczeło się....podział na hondziarzy do 8gen i potenjalnych użytkowników samochodów hondopodobnych od 9gen.
koniecznie trzeba wydzielić nowy dział - 9gen.

ryszard.m
10-03-12, 21:28
no i zaczeło się....podział na hondziarzy do 8gen i potenjalnych użytkowników samochodów hondopodobnych od 9gen.
koniecznie trzeba wydzielić nowy dział - 9gen.

No cóż, dyskusji o nowym modelu nie da się uniknąć.
A, że na razie nie ma gdzie tego robić, najlepiej robić to tutaj.
A tak swoją drogą ja, jak na razie, ciągle jestem użytkownikiem civika VIII generacji.

Alix
10-03-12, 22:09
Raczej dział 8.1 gen :) Ja też już z 5 razy wspominałem, ale myślę że jak pierwsze 9tki yyy sorry 8.1ki zaczną się meldować w "naszym" dziale "od 2006" (zgodnie z obecnym podziałem Forum będą mieli rację...) to będą przenosiny na gwałt?

Jacek65
11-03-12, 11:06
Może czas najwyższy założyć dział IX gen.:rolleyes:Bo jak widzę to potencjalni ich użytkownicy wchodzą na dział VIII-mej:o.I uważam że ich dyskusja wprowadza tu niepotrzebne dla nas tematy:(.Ale rozumiem iż nie mają gdzie się podziać.Dlatego Panie administratorze może powinien Pan trochę to uporządkować.:)

TeeS1975
11-03-12, 21:02
Tu jest temat o nowym civic'u po co było kolejny zakładać
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?115276-Nowy-Civic&p=1589578#post1589578