Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stuki z przodu przy wciskaniu sprzęgła?

KubEm
09-03-12, 19:30
Witam,
mam taki problem. Od kilku dni słyszę dziwne stuki z przodu auta. Mianowicie, jadąc z prędkościami 0-50km/h i wciskając sprzęgło (najczęściej przy redukcji z 3 na 2 lub wrzucaniu 2 czy 3 ) pojawia się stuknięcie z przodu [słychać jakby ze na środku między pasazerem a kierowcą]. Nie pojawia się to za każdym razem. Mniej więcej 3-4 razy w ciągu dnia (średnio 70km dziennie z czego 30 w mieście - i to właśnie w mieście pojawiają się stuki). Jadąc na trasie przy wyższych prędkościach nic się nie dzieje, nie ma stuków ani nic. Biegi wchodzą czysto bez zgrzytów (i na tarsie i w momencie kiedy stuknie - żadnych zgrzytów). Czasem przy wrzucaniu jedynki wchodzi ciężko (trzeba użyć siły albo odpuścić i ponownie wcisnąć sprzęgło). Zawieszenie przednie w aucie wyremontowane. Czy ktoś wie co to może stukać? Jak to zdiagnozować czy coś?

Auto to civic HB D15B2 93r Vgen. Benzyna +LPG
pozdrawiam :)

rafal86
09-03-12, 19:41
przegub wew?

anticorr
09-03-12, 19:45
Łożysko oporowe sprzęgła może być przyczyną jak przy wysprzęglaniu sie to dzieje.

KubEm
09-03-12, 19:55
hmm.. jest jakaś metoda zeby to łozysko sprawdzic? i jak ciezka bylaby wymiana tego ustrojstwa? i czy auto dojezdzi w ten sposob do wakacji?

ed: hmm, ale zaraz zaraz, czy efektem zużytego łożyska oporowego nie jest szum/chrobotanie/obcieranie? Ja mam po prostu jedno stuknięcie.

CRX1
09-03-12, 20:14
Wygląda to na uszkodzoną poduszkę silnika.

Citysir
09-03-12, 20:49
A jak sie auto zachowuje podczas ruszania? najbardziej przy ruszaniu bd slychac, ja u siebie tak mam i stawiam tez na poduszke silnika bo jak na nią spojrzałem to guma już tam jest naderwana.

KubEm
09-03-12, 20:54
Generalnie przy ruszaniu nic specjalnego nie słychać, nie ma żadnych problemów z tym. Żadnych "kangurków", wyć silnika, stuków puków.

malinkie
09-03-12, 21:37
Ja proponuje sprawdzić przeguby zewnętrzne czy nie mają luzów. Bo to one mogą stukać a wydawać się może że to na środku.

KubEm
09-03-12, 21:42
mml, ale nie jest tak ze przeguby zewnętrzne stukają przy skręcaniu? a to moje stuknięcie pojawia się Tylko przy wciśnięciu sprzęgła i nie ważne czy skręcam czy jade prosto (pojawiło się i tak i tak). tak jak mówiłem nie stuka przy każdym wciśnięciu ale kilka razy na dzień stuknie

hacker120
09-03-12, 21:46
mam dokładnie tak samo w swojej tylko że u mnie słychać jeszcze stuki przy gwałtowniejszym ruszaniu. Wywalona jest poduszka ta pod skrzynią biegów.

malinkie
09-03-12, 22:31
Jak masz porządnie wywalone przeguby zew. to przy skręcaniu strzelają, a jak masz tylko luz na nich to przy ruszaniu i właśnie wciskaniu czy puszczaniu sprzęgła słychać takie stuknięcie pojedyncze.

KubEm
09-03-12, 22:56
mm, ok to postaram się to jakoś sprawdzić ale:

1) sprawdzenie uszkodzonego przegubu wew. > wejść pod auto i poruszac półośkami i jak wyczuje luz to znaczy ze wywalony przegub tak? (ale z tego co wiem to mały luz powinien być ale jaki mały on jest? 1-2mm ?)
2) da rade jakoś na oko sprawdzić poduszki silnika i skrzyni? (generalnie dopiero zaczynam przygody z autami, a Honda to moje pierwsze więc ciągle się uczę ;) )

CRX1
10-03-12, 00:13
1)wchodzisz pod autko,chwytasz za lagę półosi i ruszasz (krótkie ruchy)do przodu i do tyłu-nie ma mieć luzu
2)oglądasz poduszki ,guma ma być cała ,nie sparciała ,i nie powinna posiadać żadnych pęknięć
Przy uszkodzonej poduszce, może występować problem ze zmianą biegów.
I tak pisałeś, że cięzko z 1-biegiem,dlatego myślę ze masz problem z uszkodzoną poduszką silnika.

KubEm
10-03-12, 12:21
ok ok, dzięki za rady, postaram się podjechać na stacje diag. czy inny kanał i obadać dokładnie to wtedy najwyżej będe pytał dalej : P

malinkie
10-03-12, 22:43
Przeguby najlepiej sprawdza się wkręcając półoś w imadło żeby sztywna była i wtedy ruszać przegubem, tak to możesz ewentualnie jedną ręką trzymać półoś a drugą próbować przegubem ruszać.

KubEm
14-03-12, 18:24
generalnie byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej, facet pokazał mi poduszkę pod silnikiem (tą od strony rozrządu dolną), tam już gumy nie ma ;/ widać bolec goły i możliwe że to on się czasem obija tak.. pozostałe poduszki są ok, z przegubu zewnętrznego z lewej strony wywala smar przez szparke, to osłone wymienie (chyba, że okaże sie, że przegub też poleci). Dzięki za rady :) p.s. czy wymiana tej poduszki dolnej to ciężka sprawa? da radę bez kanału zrobić?

TomK
14-03-12, 18:52
Skręć koła w prawo,rusz i na skręconych kołach dodaj mocniej gazu - jak zacznie "trakotrać" znaczy przegub tez już kupuj

malinkie
14-03-12, 19:43
da radę bez kanału zrobić?
da radę, podnosisz samochód i działasz.

KubEm
26-03-12, 16:53
niestety, to nie poduszka ; / wiem, że minęło trochę czasu ale czekałem na poduszkę i dopiero w weekend zrobione, stuki dalej są, objawy tak jak mówiłem, półośki są w porządku, jakieś jeszcze pomysły?