Zobacz pełną wersję : wibracje podczas hamowania
djhubertusss
09-03-12, 18:59
Witam. Mam problem z wibracjami. Jak się rozgrzały tarcze to mocno biło kierownicą i trochę pedałem, a jak przekroczyłem 100km/h to tylko kierownica wibrowała. Po zmianie tarcz i klocków z przodu na TRW ustąpiło ale nie wiem czy to z tego powodu bo nie jeździłem ostro. Teraz jak zacząłem trochę bardziej to powróciły delikatne wibracje na kierownicy i pedale ale jak hamuje z prędkości powyżej 50km/h. Co muszę jeszcze zmienić sprawdzić? z góry dzięki za wszelkie sugestie
do sprawdzenia:
opony czy nie maja guza
felgi czy sa proste i wywazone
sruby od zacisków czy sie nie wyciagnely i nie wygladaja tak )(
klocki czy sa scierane równo
piasty czy nie mają bicia
koncówki drązka i drązek czy nie ma luzu
magiel czy nie ma luzu
tulejki na wahaczach górnych
tulejki na wahaczach dolnych
sworznie dolne wahacza
zbierznosc
:) powodzenia
djhubertusss
09-03-12, 21:02
opony kupione późną jesienią zeszłego roku i wyważone, klocki nówki. jakby to była piasta to by podczas jazdy tak się działo a to tylko podszas hamowania
wg.mnie przede wszystkim sprawdź, czy tarcze są zamontowane poprawnie tzn. tzw. bicie, tj. odchylenie tarczy od płaszczyzny piasty. W instrukcji bicie max. określane jest chyba jako 0,1 mm., ale jak zakładałem u siebie tarcze EBC to na opakowaniu podane było jako 0,03mm. Co prawda jedną tarczę udało mi się tak ustawić na 0,02 a z drugą to się męczyłem pół godziny i uzyskałem jedynie 0,05 mm i tak zostawiłem. Mimo tego tarcze się ułożyły bardzo ładnie i nie mam nimi teraz żadnych problemów.
djhubertusss
19-03-12, 17:34
teraz bardziej bije jakby pedał a kierownica minimalnie. chyba mam do wymiany tył. jak postoi przez noc to rano jak puszcze z ręcznego i ruszam to słychać z tyłu szuranie ale po pewnym odcinku przestaje ale jak na zakrętach się przechyla to nadal szura