Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakłócenia po podłączeniu wzmacniacza

mAgik
21-06-07, 22:31
Witam serdecznie.
Mój problem wygląda nastepująco:
Jeździłem ze wzmakiem 4 kanalowym i miałem podłączoną do niego tylko skrzynię basową a głośniki przednie chodziłu bezpośrednio z radia. Wczoraj wykombinowałem, że podłącze przednie głośniki do wzmaka. Ponieważ mam kiepskie głośniki z tyłu, a z przodu seria, podłączyłem przednie głośniki do wzmaka za pomocą kabla od tylnich.
Czyli instalacja wygląda tak:
Od radia czincze do wzmaka --> tu jeden kabel na skrzynię i 2 kable od tylnich głośników, połączone przy wiązce z kablami od przednich głośników.
Wcześniej wszystko chodzilo ok(zanim podłączyłem przednie głośniki). Teraz po włączeniu radia, słyszę w głośnikach trzaśnięcie na początku, później niby wszystko gra ok, ale na mniejszej głośności słychać w głośnikach jak obraca się płyta. To samo mam przy przekręceniu stacyjki lub włączeniu wycieraczek, wszystko słyszę na głośnikach
Kable czincze są ok bo stestowałem. Czego to może być kwestia?kabel jakiś sie przetarł czy co? Wzmacniacz się zwalił czy jakiś filtr dodatkowy trzeba zastosować?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc bo mnie to już irytuje.
Dziękuję i pozdrawiam. :hinczyk:

pirat
22-06-07, 00:01
imo masz mase z karoserii, pociagnij mase z aku i problem pownien zniknac :)

ParanojA
22-06-07, 16:38
Nie bardzo rozumiem to co napisałes?
Masz głosniki przednie podpiete jednym kablem z tylnymi przez wzamcniacz? Jesli tak to jak najszybciej to rozłącz.

Jak ci głosniej skrzeczy przy dodawaniu gazu to sa to zakłucenia od silnika. Głównie alternatora, cewki zapłonowej, aparatu i wszystkiego co wytwarza wysokie napiecie.
Musisz poprowadzic inna groga kabel zasilajacy wzmacniacz.

U mnie wystarczyło przesunac go o 5-10cm w komorze silnika i juz było ok :d .

mAgik
24-06-07, 17:12
Mam podłączone po prostu głośniki przednie przez kable od tylnich, bo nie chciało mi się nowych rpzewodów przez drzwi ciągnąć :d Tylnich wogóle nie mam, tlyko przednie i skrzynkę basową.
Ok pokombinuję jak piszecie i napiszę jak efekty.
Dzięki i pzdr.

solonyone
25-06-07, 08:16
Mam podłączone po prostu głośniki przednie przez kable od tylnich, bo nie chciało mi się nowych rpzewodów przez drzwi ciągnąć :d Tylnich wogóle nie mam, tlyko przednie i skrzynkę basową.
Ok pokombinuję jak piszecie i napiszę jak efekty.
Dzięki i pzdr.

Nie masz czasem jakiś tanich dziadowskich chinchów??

mAgik
25-06-07, 12:13
Nie. Kupiłem samochód od znajomego i wiem, że on w te czincze itp sporo zainwestował. U mnie wszystko chodziło spoko dopóki miałem podłączona tylko skrzynię do wzmacniacza i głośniki przednie do radia. Od kiedy odłączyłem przednie głośniki, zaczęły się problemy. Acha.. i mam masę pociągniętą do akumulatora (przewód taki sam jak kabla plusowego (taka sama średnica).Może podłączę masę do auta? Oczywiście po odpaleniu samochodu, można zwariować od tych dźwięków w głośnikach.

[ Dodano: Sob 07 Lip, 2007 ]
Niestety problem wciąż istnieje? Jakieś rady?