Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy właściciel - pare pytań

SIV-tec
21-06-07, 20:15
Witam serdecznie wszystkich klubowiczów.
Jestem nowym właścicielem Hondy Civic 1.5 v-tec 5d.
Samochód kupiłem okazyjnie ale jak to okazje jest parę rzeczy do zrobienia.
Zrobiłem nim 1000km na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony.
Przejdźmy do meritum kilka pytań do:
- samochód od czasu do czasu przerywa tak jak by się dławił dzieje się to najczęściej przy przyspieszeniach lub gdy trzymam pedał gazu w jednym poziomie,
- Przy skręcie w lewą stronę dochodzi do kabiny jakiś pisk
- silnik mój jest w idealnym stanie natomiast do kabiny dochodzi jakieś chrobotanie czy jest to problem alternatora czy może coś z klimatyzacją??
Teraz parę rzeczy które są pewnie drobnostkami ale osoby które są laikami w mechanice nawet o drobnostki muszą sie zapytać
- nawiew działa tylko na 3 i 4 biegu
- tylne szyby(korbki) nie otwierają się poprzedni właściciel powiedział że stało to się nagle i w tym samy momencie czy jest tam może jakaś blokada rodzicielska??
- ze środkowego słupka dochodzą mnie dźwięki jakiegoś "świerszcza" próbowałem to zlokalizować ale niemam pojęcia gdzie on tam gra.
- centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera.

Serdecznie pozdrawiam i bardzo proszę o precyzyjne podpowiedzi.

Gruszka
21-06-07, 21:49
Witamy na forum, gratulujemy udanego zakupu :hinczyk:

Jako, ze jestes nowy, pozwole sobie dac Ci kilka rad ;) Na forum obowiazuje kilka zasad: witamy sie w odpowiednim temacie (tak aby wszyscy mogli Cie przywitac), czytamy regulamin, zanim o cos zapytamy to sprawdzamy czy ktos juz o to samo nie pytal (czyli uzywamy opcji "SZUKAJ").

A teraz moje typy:
- przerywanie - sprawdz uklad dolotowy, filtr, ew. bedziesz musial przeczyscic przepustnice/krokowy; wymien filtr paliwa; sprawdz swiece/kable
- pisk - sprawdz stan hamulcow; sprawdz plyn wspomagania/pasek
- chrobotanie - alternator, zawory, swiece; przyczyn moze byc wiele (opisz dokladniej problem)
- nawiew - bylo o tym juz na forum
- szyby - nie ma blokad otwierania szyb manualnych, zdejmij boczki, sprawdz mechanizmy opuszczania szyb
- swierszcz - zdejmij obudowe slupka, przejedz sie i moze znajdziesz go
- centralny - zdejmij boczek, sprawdz kable/silownik; ew. sprawdz czy z centralki cos sie nie wypielo

Pzdr.

PS. Przy okazji uzupelnij profil.

the.ghost.dog
21-06-07, 21:58
na poczatek dobra rada...uzywaj opcji szukaj i przegladaj starsze posty... prawdopodobnie znajdziesz tam przynajmniej czesc odpowiedzi na swoje pytania

nawiew działa tylko na 3 i 4 biegu

to jakis tam transmiter(nie wiem dokładnie jak to sie nazywa) ktory w angielskiej wersji znajduje sie za schowkiem, podejrzewam ze w europejskiej jest analogicznie... to nie włacznik ani sama dmuchawa tylko własnie ta czesc...

pozdro

+
hehe byl ktos szybszy

mirasek
21-06-07, 22:09
transmiter

rezystor ;)

the.ghost.dog
21-06-07, 22:21
hehe... oczywiscie ze rezystor... ktos mi chyba edytował posta i tam wpisał transmiter:);):D

SIV-tec
21-06-07, 23:19
Dzięki za wszelkie podpowiedzi .
Ostatnie pytanko na chwile obecną, może możecie poradzić jakiś zaprzyjaźniony serwis z Gdańska który zajmuje się serwisowaniem Hondy??