PDA

Zobacz pełną wersję : Halogeny - nie świecą, spryskiwacze - nieprawidłowe działanie

kaczmar52
08-03-12, 19:09
Od razu zaznaczę, że szukałem i nie znalazłem pomocnej odpowiedzi...

Halogeny
Zmieniałem żarówki. Przy jednym halogenie nie mam kostki i przypadkiem zwarł mi się "+" z "-". Pierwsza sprawa to bezpiecznik. Jednak jest nie uszkodzony. Dioda przy włączniku się zapala, przekaźnik tyka. Co jeszcze mogło się stać?... żarówki na pewno się nie spaliły bo w momencie zwarcia halogeny były wymontowane. Może ktoś ma schemat elektryczny?

Spryskiwacze
Poprzedni właściciel prawdopodobnie przełożył węże bo żeby spryskać przednią szybę muszę włączyć spryskiwacz na tył. Wtedy chodzi tylna wycieraczka a płyn leci z przodu no i muszę właczyć sam wycieraczki a tylna rysuje mi szybę z kurzem bo załącza się w momencie włączenia spryskiwacza.Widzę że na obie szyby jest jeden zbiornik. Gdy właczam spryskiwacz na przód w ogóle nie słychać silniczka. Czy tam są osobne silniczki na obie szyby czy szukać przyczyny w manetce?

Auto jest świeżo zakupione i staram się zlikwidować wszystkie pierdołki które mnie irytują także bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

Feniks333
08-03-12, 19:30
Słabo szukałeś.
Są Dwie osobne pompki do spryskiwaczy. Wymień tą zepsutą na sprawną i podepnij odpowiednio wężyki.
Co do halogenów to jeżeli jesteś pewien że bezpiecznik, przekaźnik i żarówki są sprawne to posprawdzaj kable, czy się gdzieś nie przepaliły, chociaż skoro zwarłeś plus z minusem to bezpiecznik na pewno się przepalił. A na początek to weź miernik i zobacz czy wogóle prąd dochodzi.

kaczmar52
08-03-12, 19:41
Wymieniłem bezpiecznik dla pewności i dalej lipa... kable są w czarnych, plastikowych rurkach więc zapowiada się sporo roboty.. tylko czy od jednego krótkiego zaiskrzenia mogłyby się popalić?..a co do spryskiwaczy to mnie pocieszyłeś bo wolę wymienić silniczek niż grzebać przy manetce :) dzięki ;)

SorryAleNiChu
08-03-12, 21:11
Po pierwsze czy instalacja jest fabryczna czy dokładana ?
Jeśli fabryczna to jaki model pacjenta.

Podczas zwarcia przepala się najsłabsze ogniwo w obwodzie, tym ogniwem jest bezpiecznik więc jeśli jest cały oznacza to że coś pomieszałeś lub masz jakąś lipną instalację (zniszczeniu uległ inny element układu) i pozostaje ci tylko szukać przerwy w obwodzie.

Jeśli przekaźnik cyka, a dioda w przycisku się zapala to sprawdź przejście na drodze : Aku - styk przekaźnika - halogen - masa

kaczmar52
08-03-12, 22:24
jest to oryginalna instalacja. Auto: Civic kombi 2000r, 1,6 115 kM MC1. A w jakiej kolejności to jest podłączone aku -> bezpiecznik -> włącznik -> przekaźnik -> halogen ? No między akumulatorem a przekaźnikiem to jest wszystko zaizolowane i pochowane w plastikowych wężach więc wątpię żeby znalazł ten kabel wśród dziesiątek innych... w momencie styknięcia się dwóch kabli drugi halogen był podłączony i przestał świecić ale w obu zostały zamontowane nowe żarówki. Przydałby się miernik...

SorryAleNiChu
09-03-12, 13:44
momencie styknięcia się dwóch kabli drugi halogen był podłączony i przestał świecić ale w obu zostały zamontowane nowe żarówki.

żarówki na pewno się nie spaliły bo w momencie zwarcia halogeny były wymontowane.

Czekaj, czekaj w momencie kiedy twierdzisz że nastąpiło zwarcie miałeś załączony układ ? Tzn. robiłeś to na włączonych halogenach ? Jeśli nie to o zwarciu nie ma mowy, coś pomieszałeś przy podłączeniu.

Przydałby się miernik...

Nie masz miernika to zrób sobie próbnik.

kaczmar52
09-03-12, 19:39
Problem rozwiązany :)
Nie dawało mi to spokoju, po pracy poszedłem do motoryzacyjnego kupiłem próbnik. Okazało się,że prąd jest tuż przy ostatnich kostkach, przy samych halogenach. Ucieszyło mnie to bardzo, jednak nie wytrzymałem i na parkingu przy latarce zacząłem wykręcać halogen. O dziwo wykręcając jeden drugi zaczął świecić! pierwszy za to nie bardzo chciał, świecił ale przerywał. Wziąłem do domu, rozebrałem jeszcze raz, poczysciłem styki, poprostowałem kable, to samo... okazało się że przy kostkach gdy kable się zginaja przestaje łączyć. Tylko dlaczego w takim razie ten drugi nie świecił...

Tak czy siak temat ogarnięty, dziękuję serdecznie za pomoc ;)