Zobacz pełną wersję : Łożysko piasty koła tylnego
Czy wymienialiście łożysko w piaście koła tylnego (koło tarcza hamulcowa)? Jeśli tak to proszę o podanie numeru łożyska (symbolu). Wiem że należy wymienić łożysko wraz z piastą ale nie o to mi chodzi.
przerabialem to i sie poddalem. Cala piasta poszla do wymiany.
LIFTBACK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
z przodu mozesz dostac lozysko ale z tylu cala piaste.
tak to juz jest miedzy innymi z japoncami :D
Dokładnie tak...z tyłu wymienia sie cała piaste a to dlatego ze łozysko jest nierozbieralne piasta jest jednoczesnie zewnetrzna bierznia dla kulek łozyska.
Witam ostatni zdarzył mi się ten problem z tylnym łożyskiem :djablek: orientujecie się ile może kosztować łożysko z pistą do mojej Hani
CIvic 1,5 16V cupe EJ2 USA d15b7 94r bez ABS-u
i czy są jakieś dobre tańsze zamienniki??
Bassmaster
04-07-07, 20:49
Zerknij tutaj:
http://moto.sklep.pl/index.php?modules=magazyn&action=prod&marka=614&model=101190&silnik=205191&kategoria=100104&grupa=c111261
Są tam zamienniki KANACO (z tego co się orientuję lepsze) lub JC.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Wymieniam jednak piastę z łożyskiem. Za nową dam 180zł na http://www.hondatanio.pl/
Pozdrawiam
Czy do objawów zużytego łożyska można zaliczyć coś takiego : podczas hamowania robi takie "dududu" . Odgłos dociera z tylniego prawego koła. Jest to tylko zauważalne przy hamowaniu
Chyba lozysko zaczyna mi sie odzywac, tylko nie wiem ktore. Wiem ze od strony pasazera, tylko tyle ze nie wiem czy przod, czy tyl. W jaki sposob to zdiagnozowac? Jak zwiekszam predkosc to slysze takie buczenie, dokladnie takie jak buczy lozysko. Tylko nie umiem zdiagnozowac wlasnie ktore... Ile takie lozysko moze kosztowac i jakie firmy polecacie?
podnies samochod, zlap za kolo i ze trak powiem powachluj nim od gory do dolu, jak bedzie luz to bedzie to kolo.
tylne lozysko bedzie drogie bo jest z piasta, oryginal 800zl, zamienik 400zl ale moze mniej wytrzymac niz uzywany(jak kupilem uzywany za 100zl)
Kolo? Opony mam nowki, felgi jakies stalowe. Nie spodziewalem sie, ze lozysko jest tak drogie do hondy... :/
Kolo? Opony mam nowki, felgi jakies stalowe. Nie spodziewalem sie, ze lozysko jest tak drogie do hondy... :/
... chyba wiem czego nie zrozumiales...
w tym kole w ktorym wykryjesz luzy, lozysko bedzie do wymiany(nie mialem na mysli opon, choc i one moga szumiec, ja podalem ci sposob na zdjagnozowanie czy to lozyska czy nie)
p.s. przednie lozysko jest duzo tansze(cos kojaze ze od 60 do 120zl -nie wiem jesszcze nie wymienialem:D)
Aha, no faktycznie zle zrozumialem. Bede musial posprawdzac...Na Allegro widzialem lozysko z piasta (tylne) jakos za 160zl chyba...To chyba raczej bedzie szajs, co?
wiesz co... to co, poszukaj lozyska od rovera 400 na 99% jest to samo, a na bank bedzie tansze:D
jezeli bedzie to samo, to bedzie mialo ten sam nr katalogowy a co za tym idzie i cene ;)
RADMAK napisał:
Czy do objawów zużytego łożyska można zaliczyć coś takiego : podczas hamowania robi takie "dududu" . Odgłos dociera z tylniego prawego koła. Jest to tylko zauważalne przy hamowaniu
Raczej nie. Miałem to samo przez jakiś czas (tylko przy hamowaniu) i później odgłosy same ustały.
Tak jakby szczęki "skakały" delikatnie podczas hamowania (może problem z jakąś sprężyną)
lub cukierki do wymiany (podobno mają wpływ na ten odgłos).
a podejdzie tylna piasta z ep3 do em2 ???