PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o dmuchawę

michalm
21-06-07, 19:49
Witam
Mam pytanie dotyczące dmuchawy, mianowicie jak przełączam "kierunki nawiewu" za kazdym razem wieje mi na nogi, mimo iz np mam włączony nawiew tylko na osobę. Co moze być przyczyną tego że całay czas wieje na dół? Dodam że na dół wieje dość mocno a przez to na twarz wieje słabo, bo powietrze ucieka "dołem"? Pomóżcie, jak wiecie jak to moge naprawić.

Pzdr

seawater
21-06-07, 20:12
Spróbuj przełączyć kierunek nadmuchu przy zgaszonym silniku (kluczyk w pozycji zapłon). Przy przełączaniu powinno być słychać silniczek który tym zawiaduje. Jeśli jest cisza to już wiadomo.

michalm
21-06-07, 21:10
Silniczek slychac, za kazdym przelaczeniem dziala... Wlaśnie to jest dziwne ze silniczek dziala, a tak jakby dolnego nawiewu nei zamykal...

Nowy Kubi
21-06-07, 21:29
Silniczek slychac, za kazdym przelaczeniem dziala... Wlaśnie to jest dziwne ze silniczek dziala, a tak jakby dolnego nawiewu nei zamykal...

może słychac ten co otwiera górę, a ten od nóg nie działa...

michalm
21-06-07, 21:49
Teraz wlasnie jechalem Hania, a u mnie dosc mocno pada deszcz i myslalem ze skasuje autko, nic nie widac, lekko wieje na szybe ale to nic nie daje a na nogi wieje za to bardzo mocno. najgorzej ejst jak sie stanie na swiatlach, wtedy szyba robi sie siwa doslownie, i nic nie widac.

A tam sa dwa silniczki? bo nie znam sie na tym, jakis tam dziala na pewno, bo go slychac i jak przyloze reke od strony kierowcy do czuje jak tam sie taka dzwignia rusza w momencie gdy przelaczam kierunki nawiewu.

Ale z czym ta dzwignia jest polaczona, jak szukac usterki?

Chyba ze brakuje mi tam jakiejs czesci, Autko mam 5 miesiecy, wiec nie znam sie jeszcze na nim dokaldnie i nie wiem co sie dzialo u poprzedniego wlasciciela.

Pzdr

seawater
21-06-07, 21:55
może słychac ten co otwiera górę, a ten od nóg nie działa...

A jest kilka silniczków???

Ja co prawda nigdy tam nie zaglądałem (odpukać :D ) ale wymontuj schowek i powinno być widać silniczek od nastawiania. Skoro gra i buczy to najprawdopodobniej coś Ci się ukręciło/pękło przy nim.

michalm
21-06-07, 22:03
seawater,
Myslisz ze za schowkiem mam szukac? tam jest sterowanie kierunkiem nawiewu? Ja myslalem ze raczej w za panelem srodkowym bedzie kierowanie nawiewem, natomiast za schowkiem jest silnik dmuchawy i on u mnie dziala raczej poprawnie, wyciagalem wszystko i czyscilem i tam jest git. W kazdym razie czy ktos z was koledzy wie na jakiej zasadzie dokladnie dziala zmiana kierunku nawiewu w mojej Hani.??

Nowy Kubi
21-06-07, 22:17
Silniczki są z prawego boku nagrzewnicy od strony schowka. Tzn nagrzewnica jest na środku, ale jej prawy bok widac od strony schowka. Tam sie mozesz przyjrzec jak działa.

michalm
21-06-07, 22:22
Nowy Kubi, Ok ale powiedz mi w taki mrazie co mi sie rusza w centralnym panelu w momencie gdy przelaczam kierunek nawiewu? tam jakas wajcha sie rusza i slychac silniczek?

seawater
21-06-07, 22:31
Ten drugi silniczek to jest raczej od włączania zamkniętego obiegu wewnętrznego??? więc nie ma nic wspólnego z kierunkami.

U mnie słychać tylko silniczek nic poza tym. Jeśli ci przy przełączaniu chrobocze to nie ma bata coś tam fruwa luzem i raczej trzeba rozbierać :)

michalm
21-06-07, 22:36
seawater, Czyli mam rozebrac srodkowy panel i zaczac przelaczac kierunki nawiewu? moze to zlokalizuje, bo cos tam sie rusza ale nie daje pozadanego efektu. W kazdym razie czy normalne jest to ze jak dam nawiew na szybe przednia to powietrze mi leci rowniez z bocznych wylotow, pomijam to ze leci caly czas z dolu. kurcze a moze wiesz skad mozna skombinowac schemat dmuchawy? To by mi pomoglo w zlokalizowaniu miejsca w ktorym sie przealczaja kierunki nawiewu?

Tak wogule to nie wiem czy dobrze mysle, ale ten silniczek pewnie zamyka dany obieg powietrza? czyli jak dam na szybe to powinien zamkac nawiew na nogi, a skoro nie zamyka a slychac silniczek tzn, ze pewnie zawiesila sie "zapadka" która powinna to zamknac lub takowej zapadki u mnie brakuje? Powiedzcie jak wiecie gdzie tej "zapadki mam szukac? zobacze czy ona sie rusza w momencie zmiany kiernku nawiewu.

seawater
21-06-07, 22:45
Tak jak Nowy Kubi pisze, zacznij od wywalenia schowka i obadania silniczka na nagrzewnicy. Nie ma co rozbebesać reszty jeśli może sie okazać, że problem tkwi gdzieś tam.

Ściągnij z forum Factory Manuala albo Sam Naprawiam tam będzie dmuchawa. W manualu nawet lepiej jest to wszystko opisane tylko po ang.
Pozd :)

michalm
21-06-07, 22:49
seawater, A masz jakies linki do tych stronek?

Nowy Kubi
21-06-07, 22:54
seawater, Czyli mam rozebrac srodkowy panel i zaczac przelaczac kierunki nawiewu? moze to zlokalizuje, bo cos tam sie rusza ale nie daje pozadanego efektu.

W środkowym panelu nie ma żadnych silniczków. Tam są tylko pstryczki (inaczej zwieracze ;) ) a z panelu idzie wiązka i bzyczą silniczki z tyłu, tylko tak to słyszysz. Jedyne, co z panelu wychodzi oprócz wiązki, to linka ciepło-zimno. Reszta wszystko kabelki...

Efyr
21-06-07, 22:55
Tam są sterowane plastykowe klapki zamykające i otwierające odpowiednie kanały. Może z którąś coś ci się stało.
Na razie można zapchać oba wyloty na nogi szmatką i zobaczyć czy po przełączeniu będzie dmuchać na szybę, może to też tymczasowo polepszyć widoczność.

Co do dzwigienek wydaje mi się, że są od kierowcy

michalm
21-06-07, 22:59
Nowy Kubi, no tak ale za panelem w miejscu skad wieje powietrze nanogi jest jakas dzwignia ktora sie rusza w momencie gdy zmienam kierunek nawiewu. czy tam sa jakies zapadki ktore zamykaja dane obiegi?

[ Dodano: Czw 21 Cze, 2007 ]
Efyr, Dokladnie tak mysle jak piszesz, ze jakies klapki sie nie zamykaja, zapcham to szmatka jutro lub w sobote jak bede mial czas i zobace czy jest lepiej. A powiedz wiesz w ktorym miejscu szuakc tych klapek? BO ja niestety niemam pojecia

Efyr
21-06-07, 23:05
Zgadza się jest od kierowcy - są tam dźwignie i silniczek: widoczne na zdjęciu z mojego auta i schamatu z manuala:
http://img236.imageshack.us/img236/5608/img5978ajb7.th.jpg (http://img236.imageshack.us/my.php?image=img5978ajb7.jpg)
http://img411.imageshack.us/img411/3091/beztytuucu9.th.gif (http://img411.imageshack.us/my.php?image=beztytuucu9.gif)
Przyczyną może być klapka - one są w środku kanałów, albo któraś dzwignia się zluzowała. Silniczek podpisany na schemacie jako "mode control motor".

michalm
21-06-07, 23:12
Efyr, A powiedz mi czy jest jakis prosty sposob na dostanie sie do tych klapek, czy musze rozebrac pol auta? jak moge zdiagnozoawac czy to wina klapek?

Efyr
21-06-07, 23:20
Sprawdź najpier te dzwignie. Powineneś się do nich dostać po odkręceniu tego plastiku nad nogami kierowcy - trzy śruby.
Sprawdź też jak zatkasz dół czy po przełączeniu na szybe będzie lepiej dmuchać.
Możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne, że coś z kablami czy sterownikiem - tym gdzie są przyciski zmiany kierunku nadmuchu, ale to raczej nie to - bo mówisz, że słychać przełączanie się klapek.

Ja bym obstawiał te dźwignie, lub coś z klapką. Ale aby do niej dojść, to raczej bez rozbierania kokpitu się nie obejdzie (a to też takie strasznie nie jest - 6 śrub nie wliczająć konsoli środkowej).

michalm
21-06-07, 23:23
Efyr, Ok , wiec najpierw jutro zatkam dol, jak bedzie lepiej wialo tzn ze klapka sie nie zakka, wtedy bede mysla co dalej, jakby co to bede pytal dalej
Serdeczne dzieki za pomoc.
Pzdr

[ Dodano: Pią 22 Cze, 2007 ]
Witam
Dzisiaj rano zrobilem szybki przeglad nawiwu na nogi i okazalo sioe ze klapki chyba dzialaja porawnie bo jak przelaczam na panelu kierunek nawiewu to klapki sie prawidlowo ruszaja, ale wyglada na to ze klapka ktora powinna zamknac nawiew na nogi nie zakyka go mimo iz wyglada na to ze klapka schodzi na dol. Teraz nei wiem czy ta klapka poprostu jest jakos zle ustawiona (o ile jest to mozliwe). Wogule na dole nie mam chyba jednej czesci mianowicie czesci nawiewu ktora kieruje nawiew na nogi kierowcy i pasazera. Jest tylko taka jedna wielka dziura z ktorej wlasnie dmucha nawiew. Na ta chwile chyba jakos ta dziure zatkam bo jak reke tam przykladalem to automatycznie zaczynalo duzo mocniej dmuchac na szybe, wiec poprostu cisnienie powietrza mi dolem ucieka. Czy ktos z was wie jak to na dole powinno wygladac, wtedy sprawdze czy brakuje mi tam jakiejs czesci. Z góre sedeczne dzieki.
Pzdr