Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : (budżetowy) Swap D16Y3 na...?

makoos
04-03-12, 21:47
Co się okazało w mojej Hondzie (6 gen, liftback, '96) siedzi D16Y3 a nie jak wcześniej przypuszczałem d14XX.
Teraz mam takie pytanie, jaki silnik najlepiej wsadzić mając na uwadze niskie koszty całej operacji, a nie osiągi? D16Y3 z tego co patrzyłem to sporo kosztuje i z dostępnością nie jest za wesoło.
Na razie siedzi tam D16Y3 z przebiegiem 450 tyś który bierze baaaAAAAAaardzo dużo oleju. (A może wyremontować go? :D)

Saiti
05-03-12, 00:19
Budżetowo to wsadź D13B2.

Jak kupujesz samochód to musisz być świadom, że części nie rozdają za darmo i naprawy również nie są bezpłatne. Wsadź D14 i będziesz spał spokojnie, tak jak do tej pory :D

makoos
05-03-12, 01:00
Jestem świadom, że nie rozdają części i nie naprawiają za darmo.
Tylko wydaje mi się, że bez sensu jest kupować silnik za 1200 (tylko za tyle znalazłem d16y3) + robocizna jeśli można wsadzić mniejszy,tańszy,nie wymagający strasznej ilości przeróbek oraz przekładania osprzętu i też będzie jeździł za dużo niższą cenę.

Rodzice zmienili Hondę na nowszą, ja niestety potrzebowałem automatu a stara Honda z dojechanym silnikiem prostu sobie stała i czekała aż siostra zrobi prawko.