PDA

Zobacz pełną wersję : Szyba czołowa/przednia

pp89
04-03-12, 15:43
Mam pęknięcie z 10cm i jutro jadę spytać czy mi zakleją, zeby dalej nie szło, ale jeśli się nie uda to będę musiał ją wymienić, więc zapytam czy szyba przednia jest taka sama w hb, sedanie i coupe (civic v-gen)?
Może ktoś wymieniał ostatnio i wie czy dochodzi do wymiany jeszcze jakaś uszczelka, czy tylko szyba i jaka ceną za taka usługe. Pytam, żeby mnie ktoś czasem nie naciągał na niepotrzebne rzeczy.

Pozdrawiam.

Dario022
04-03-12, 16:43
uszczelka bedzie potrzebna bo watpie zeby sie ktos podjal wklejenia szyby na stara, a nawet jak to zrobi to zapewne bedzie przeciekalo. stara uszczelka nie ulozy sie juz tak jak nowa.

Sheiva
04-03-12, 17:06
Szyba od sedana nie pasuje, w qp i hb jest taka sama.
Często pękają przy wyciąganiu, także nie ciesz się jak już znajdziesz do kupienia (niełatwo), tylko jak już będziesz miał w domu ;) No, chyba, że byś chciał od razu nową, to ten problem Cię omija.
Koszt szyby ok. 250zł + robota, a to już zależy gdzie i u kogo.

pp89
04-03-12, 18:19
Jeśli bym zakładał to nową, nie bardzo widzę oszczędność w używanej, ma już swoje rysy itp.
250zł za nową czy używke?

reaktor
04-03-12, 18:55
no oszczędnośc spora bo kupić chu*ową najtańszą nową nową to tez nie interes zaraz się porysuje albo pęknie od kamienia z pod kół ciężarówki itd.
i nie szkoda jej jak CI zaczną myć na światłach szczotką drucianą :D
Używkę dostaniesz za ok 100- 150zł
ja np. oryginalną hondy dorwałem za 100zł wymiana 100zł = razem 200zł + gratis jakieś dorbiazgi które powycigałem z dawcy szyby a bardzo trudno je dostać

minus jest taki że szybę musisz sam zorganizować czyli znależć dawce i zorganizować szybermahera który to profesjonalnie wytnie i zamontuje i generalnie może byc ciekzo to wszystko ustawić w jednym miejscu i czasie

przystępnej jakości nowa szyba to 350 i wiecej +montaż na miejscu który tez jest pewnie droższy czyli impreza za 500zł i więcej

szyba jest wklejana a nie na uszczelkę więc nic nie trzeba wymieniać

Dario022
04-03-12, 21:44
reaktor jak ma peknac od kamienia to i stara tez peknie. szyba jest wklejana ale na szybe idzie jeszcze uszczelka, a raczej ta taka obwodka ( nie wiem jak to sie nazywa) i w starszych autach naprawde jest potem problem z wsadzeniem tego po wyciagnieciu :(

reaktor
04-03-12, 23:00
Jak kogos stac na dobra nowa szybe to wiadomo ze lepiej wybrac taka opcje . Ale jak wkleja fachowiec to ryzyko uszkodzenia jest małe Z uszczelka to samo jest wieloelementowa i łatwo ja zniszczyc jak ktoś nie wie co robi . Dla kogoś ogarniętego nie ma problemu zamontowaniem

pp89
08-03-12, 11:11
Skasowało post, wiec napisze drugi raz, bo się przyda.
Szybe wymieniłem i jest tak jak reaktor pisał, uszczelki się nie wymienia bo szyba wklejana, a

uszczelka jest wieloelementowa i łatwo ja zniszczyc jak ktoś nie wie co robi . Dla kogoś ogarniętego nie ma problemu zamontowaniem i u mnie też nie było z tym problemu.
Szyba zielona z nordglass wyszła mnie 280zł + wymiana 100zł.

Camellia Racing
11-03-12, 08:06
340 PLN nowa szyba zielona Pilkington. Tyle płaciłem.