Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Elektryczne szyby. Mod

goku10sdl
03-03-12, 10:39
Siema siema.. robi się ciepło więc chcę przeprowadzić drobny mod.
Wiadomo że żeby otworzyć lub zamknąć szybę trzeba przekręcić kluczyk w stacyjce w pozycję II. Czyli uruchomić zapłon a co za tym idzie pompka paliwa przepompuję paliwo. Denerwuję mnie to jak czasem siedzie z kumplami i co raz muszę tym kluczykiem machać. Pomysł jest taki żeby przerobić szyby tak aby działały w pozycji stacyjki I czyli bez zapłonu. tak jak np. radio czy zapalniczka. Nie bardzo wiem który kabelek podłączyć pod pierwszą pozycję w stacyjce.
Może ktoś się lepiej orientuję i pomoże ??
:)

SorryAleNiChu
03-03-12, 14:34
Możesz to zrobić na przekaźniku. Cewkę podłącz pod zasilanie radia lub zapalniczki, a styl NO z aku i do zasilania el. szyb.

goku10sdl
04-03-12, 11:41
tylko gdzie ta cewka ??

SorryAleNiChu
04-03-12, 12:07
tylko gdzie ta cewka ??

:o w przekaźniku

Lub też jest drugi sposób. Możesz wykorzystać przekaźnik który jest już w instalacji el.szyb podłączając mu zasilanie cewki z radia/zapalniczki.

civic80
08-03-12, 21:34
Możesz poprostu ściągnąć boczek kierowcy przekręcic stacyjke zobaczyc miernikiem na ktorym kabelku masz + 12v na przelaczniku kierowcy , patrszysz jaki kolor szukasz w kabinie przy wiazce wychodzacej z drzwi i ciagniesz kabel z puszki bezpiecznikow z kabiny sa takie miejsca na wsówki dodasz bezpiecznik i tyle:)