PDA

Zobacz pełną wersję : problem hamulce

maniekdoniu
02-03-12, 18:10
Witam mam pewien problm z hamulcami w mojej hance a mianowicie chodzi oto z ostatnio czyli wczoraj zmieniałem szczęki w bębnach hamulcowych moim zdaniem wszystko jest ok złożone składałem z instrukcją z neta. podczas wymiany tych szczęk w moim lewym tylnym kole spadła mi gumka z rozpieracza hydraulicznego i pociekło troche oleju czy przez to mógł sie zapowietrzyc układ? czy wogóle mógł sie zapowietrzyc dodam ze przed wymiana wszystko działało git a teraz jak jest odpalony silnik to pedał idzie miękko w podłoge a jak silnik jest w stanie spoczynku to działa tak jak powinien pedał idzie do połowy z oporem co jest z tym ? może ktoś zna odpowiedz na mój problem ?pozdrawiam dodam ze na odpalonym jak chwile popompuje to wkońcu jarzy i hamuje jak powinien moj samochód do ej2 1994

Dario022
02-03-12, 19:31
tak moglo sie zapowietrzyc.

jacek_bp
02-03-12, 23:01
Nawet profilaktycznie bym odpowietrzył.

Gozdo
03-03-12, 00:25
na bank się zapowietrzyło ... jak jest nie zapowietrzony i wciskasz na wyłączonym silniku hamulec to po 3-4 razach ledwo się da go nacisnąć.

Revoltec
03-03-12, 03:22
Jak spadła Ci gumka z tłoczka i się wylał płyn to odrazu masz zapowietrzony układ, odpowietrz cały ukłąd zaczynając od koła najdalej od pompy i będzie ok.

maniekdoniu
03-03-12, 12:02
aha a które to będzie koło lewe czy prawe tylne? i jak się odpowietrza? rozumiem ze musze otworzyc zbiorniczek z płynem hamulcowym pod maską i na odpalonym silniku po kolei odkręcac przewody przy bębnach i klockach a druga osoba musi naciskac na hamulec do momentu az z węrzyka wytryśnie płyn tak?

Revoltec
03-03-12, 14:15
Odpowietrzasz od najdalszego koła, czyli prawy tył później lewy tył później prawy przód i na koniec lewy przód. Wszystko robisz na wyłączonym silniku z zamkniętym zbiorniczkiem, tylko musisz sprawdzać żeby Ci w nim płynu nie zabrakło bo od nowa zapowietrzysz cały układ. Jedna osoba pompuje pedał hamulca, druga odkręca odpowietrzniki. Jest na forum dokładnie opisane co i jak.

maniekdoniu
03-03-12, 18:03
hamulce juz odpowietrzone ale cos ręczny słabo chwyta a naciągnełem go dobrze nie wiem czemu tak jest wszystko jest dobrze złożone tzn chwyta ale wcześniej lepiej łapał ;D

maniekdoniu
08-03-12, 00:01
można zamknąc temat dzieki za info