Zobacz pełną wersję : Polecane części
Chciałbym zacząć temat podsumowujący doświadczenia klubowiczów w kwestii polecanych części. Możnaby również pisać kiedy można kupić zamienniki, a kiedy trzeba zainwestować w oryginały. Czytając forum sam zebrałem trochę informacji i chciałbym je tutaj zebrać. Jeżeli inni mają ochotę można dopisać swoje propozycje. Moje są następujące:
Świece: NGK,
Kable zapłonowe: Tylko oryginały z ASO,
Pasek rozrządu: Mitsuboshi,
Akumulator: Varta, Bosch
Moje sa następujące: ASO albo ASO.
Powiedzcie mi jedną żecz jakiej firmy jest sonda lambda do Hani ??? mam Hanie od hmmm 3 dni i juz wiem że muszę ją wymienić ASO krzykneło za nią 800 zł co mnie trochę zabolało podejżewam że jak jest to np BOSH to bedzie tańszy jak będzie w opakowaniu producenta a nie Hondy :) Wyprowdźcie mnie z błędu ja się mylę ale część będzie taka sama chyba ??? (silnik D16Y7 96/97 rok)
skolopendra
20-06-07, 20:16
Powiedzcie mi jedną żecz jakiej firmy jest sonda lambda do Hani
najczęściej jest to denso lub ntk
zamiennik kupisz juz od 350 ,dobry zamiennik ;)
Polecam NGK/NTK odradzam Bosha
http://allegro.pl/item205955203_rozrzad_komplet_honda_civic_1_4_1_5_ 16v_tanio_.html
taki komplecik wartko kupowac??????
Powiedzcie mi jedną żecz jakiej firmy jest sonda lambda do Hani
ja kupilem uniwersalna magneti marelli
a jak nie to uzywke ze szrotu :D
[ Dodano: Czw 21 Cze, 2007 ]
ogolnie to wszystko robie na zamiennikach :D
http://allegro.pl/item205955203_rozrzad_komplet_honda_civic_1_4_1_5_ 16v_tanio_.html
Honda fabrycznie wkłada pasek rozrządu Unitta a rolkę napinacza Koyo Seiko, albo Nippon Seiko
Weź pasek Mitsuboshi i rolkę Koyo i będzie bardzo dobrze
Honda fabrycznie wkłada pasek rozrządu Unitta a rolkę napinacza Koyo Seiko, albo Nippon Seiko
Weź pasek Mitsuboshi i rolkę Koyo i będzie bardzo dobrze
a rolka NSK? jest cos nie tak z nią????
Czy pasek rozrządu może być firmy GATES ?
moze, dwie hondy jezdzily na tych paskach i zrobily sporo km
witam
mam pytanko a propo świec jakie kupic i czym sie roznia pomiedzy soba.
A propo paska to wymienilem na mitsuboshi i narazie jestem zadowolony a w sklepie cos mi tam mowili o nim. A juz wiem :) ze jak ktos jezdzi na wysokich obrotach od 3 do 6 to lepiej go kupic :)
Dzieki pozdrawiam
matthew_osw
28-06-07, 20:06
Jeśli chodzi o świece to mogę osobiście polecić BRISK PREMIUM. Do mojego silnika przystosowany jest model DR14ZC, ale pasuje on do większości Hond. Znalazłem aukcję na allegro z wykazem poszczególnych świec: http://www.allegro.pl/item209478222_tuning_swieca_zaplonowa_brisk_premiu m_dr14zc.html
Pzdr
Odnośnie świec to Honda montuje fabrycznie NGK i zaleca montowanie NGK w dalszym użytkowaniu. Używający tych świec nie narzekali nigdy na nie. Nie są szczególnie drogie jak na tak istotną część, więc nie ma powodów żeby używać innych.
matthew_osw
28-06-07, 22:20
To fakt. Ale w tym poście opisujemy części polecane, a nie oryginalne, lub montowane oryginalnie przez Honde. To, że w ASO montują jakiś rodzaj części (np. świec) nie znaczy, że są one lepsze. A BRISK to "raczej" niepodważalnie najlepsze obecnie produkowane świece. Ja przynajmniej nie będę na pewno zmieniał na NGK, cokolwiek mówili by mechanicy w ASO. Co nie znaczy, że NGK są złe. Ale przynajmniej w moim przypadku efekty są lepsze na BRISK'ach. Ave narodzie :]
Coś w tym jest. Zawsze można znaleźć jakieś profi części jeszcze lepsze od oryginalnych. Wiadomo, że jak Honda projektuje samochód to musi być jakiś kompromis pomiędzy jakością części, a ich ceną. Dlatego springi Koni będą też lepsze od tych z ASO, choć jak ktokolwiek by zmieniał to na ASO nie będzie narzekał. Ja myślałem raczej o zebraniu takich częśći, które nie są gorsze od tych dostępnych w ASO, a są od nich tańsze. Są oczywiście takie części, które nieASO nie nadają się do niczego i nie ma innego wyboru jak tam iść.
matthew_osw
28-06-07, 23:54
No dobrze, to kontynuując pierwszy post, to wypowiem się także w kwestii akumulatora. Zamontowałem niedawno Bosch Silver, w wielu sklepach mówią, że to najlepsze, co obecnie można dostać na rynku. Nie jest to najtańsza opcja, ale najprawdopodobniej najlepsza. Dla Hanii, 45Ah, to wydatek średnio 250zł, ale przynajmniej ma się pewność, że nawet w zimie samochód bezproblemowo odpali. W poście chyba chodziło o części najtańsze, ale moim zdaniem nie zawsze warto oszczędzać. Lepiej raz zainwestować i mieć spokój na długi czas. Ave :)
Dopisany, ja do tego zestawienia po prostu wybieralem takie części które były najczęściej polecane na forum i na które ludzie się nie skarżyli. Nie mam aż takich doświadczeń, zeby wszystko pisać z autopsji.