Zobacz pełną wersję : Na jaki olej zmienic? 10w40 -> ?
Witam moje autko niestety zaczelo chlapac olejem... :( na wakacje bedzie remont ale do tego czasu musze jeszcze jakos przejezdzic i dozbierac hajsu...
Dotychczas jezdzilem na 10w40 i dolewalem lotosu (sic!) juz niedlugo przyjdzie czas na zmiane oleju i tu pytanie na jaki olej mineralny mam zmienic? chodzi mi o ta druga cyferke :D czyli 15w?? i jakiej firmy?
Pozdrawiam
skolopendra
20-06-07, 14:41
czyli 15w??
dla Ciebie najważniejsza jest pierwsza
czyli 15 bądź 20 :d
ma być gesty
O pierwszej to wiem dlatego biore 15 czyli mineralny ale ta druga to co to jest? :D Jaka ma byc i jakiej firmy olej ?;]
skolopendra
20-06-07, 17:12
druga to temp płynięcia
czyli spokojnie 40
jakiej firmy olej ?;]
a na ten temat poszukaj było wiele dyskusji
Jak 15 to może 15w40?
Możesz wziąć na przykład taki:
http://moto.allegro.pl/item206726080_quaker_state_olej_mineralny_super_15 w40_5l_w_wa.html
A co do zastosowania oleju, to tu fotka zapożyczona od CMQ z passwordjdm.pl:
http://i153.photobucket.com/albums/s235/ciamach/oil.jpg
jest jescze polsyntetyk motul 4100 15w50 , zapraszam do siebie
A czym rozni sie 15w40 od 15w50 ? bo po tym wykresiku nie widze zbytnio roznicy ?? Tencio poslij pw ile chcesz za banke 4-5 litrowa?
A czym rozni sie 15w40 od 15w50 ?
druga to temp płynięcia
;)
A czym rozni sie 15w40 od 15w50 ?
druga to temp płynięcia
;) No ok rozumiem :D ale chyba temp plyniecia jest ograniczona temperatura ujemna co pokazuje havoka wykres... bo olej z tego co mi sie wydaje nie przestanie "plynac" w temp powyzej 50 stopni ? :D :D - dlatego pytam czym to sie dokladnie rozni
skolopendra
20-06-07, 19:14
jak chcesz szczegółowiej to:
płynięcia(niskie temp) oraz lepkości w wysokich temper wskaźnik 40,50,60
gdzie przy katowaniu olej zachowuje swoje parametry :d
(określa zmiany jego lepkości w funkcji temperatury)
Im wyższy wskaźnik, tym mniejsza zmiana lepkości wraz z temperaturą i tym lepiej. Wysokojakościowy olej powinien mieć wskaźnik lepkości powyżej 130
lecz ta wiedza nie będzie Ci potrzebna do wymiany na minerala :agent:
WITAM. MAM 1,5 VTEC '99r NIE WIEM JAKI DAĆ DO NIEGO OLEJ, POMOCY
nie krzycz :klutnia: , troche malo danych dales...tzn jaki przebieg, na jakim oleju teraz jezdzil, jak z apetytem na olej, jaki masz styl jazdy??? zapraszam do mnie, chcetnie pomoge ci w doborze oliwy, łap mnie na gg 7783937
jak ciągnie olej i masz zamiar robić remont silnika to.... ja bym został przy dolewaniu. Jak duzo dolewasz to masz dłużej świezy:P