PDA

Zobacz pełną wersję : civic VTI - metaliczny dzwięk na wyskoich obrtotach!!!

przemo
05-06-05, 16:33
Witam,mam pytanie czy ktoś orientuje się co się dzieje że jak przegazuje się hondzie na wysokich obrotach (ok.5.5-6 tyś) to daje się słyszeć spod maski taki metaliczny dzwięk który jak spadają oborty zaraz zanika.??? Ma to może coś wspólnego z zaworami?Autko jest nowe więc dopiero je poznaje....aha słychać to dobrze jak się przegazuje na luzie,w czasie jazdy nie bardzo....Z gry dziękuje za pomoc w diagnozie.Pozdrawiam.
Civic 1.6 VTEC DOHC sedan 93 rok.

wieshaq
05-06-05, 16:51
zobacz czy nie lata ci oslona kolektora wylotowego albo czy oslona katalizatora nie przegnila na uchwytach bo to sie zdzarza i podobny dzwiek wtedy wystepuje w niektorych zakresach obrotow

Maciek R
05-06-05, 17:35
tez tak mialem i i okazalo sie ze oslona kolektora wylotowego przerdzewiala i wzbudza sie od pewych obrotów :P

wieshaq
05-06-05, 18:48
w moim przypadku to byla blacha pod katalizatorem bo przerdzewialy uchwyty.
w kazdym badz razie jedno albo drugie i to raczej nic powaznego ale sprawdz!!

pozdroo

P i t
05-06-05, 20:29
a moze straszny i nieobliczalny VTEC? :D

kosiniak
05-06-05, 21:23
a moze wydech nie bangla???

Furious
05-06-05, 21:29
spalanie stukowe? nie tym tez sie objawia?

Pati
05-06-05, 22:10
spalanie stukowe objawia sie stukaniem. a tu masz halas przy zchodzeniu z obrotów.
zreszta jakby slyszal spalanie stukowe golym uchem to by silnika juz dawno nie bylo. wbijcie sobie ludzie do glowy, ze jak uslyszysz spalanie stukowe to zjezdzasz na pobocze i dzwonisz po lawete...

prz3mo
05-06-05, 22:13
no, ale napisal ze spod maski, wiec chyba nie osłona katalizatora... :)

wieshaq
05-06-05, 22:21
pozwolcie chlopakowi najpierw sprawdzic oslony to bedzie sprawa jasne :idea:
moiom zdaniem objawy idealne na ten temat

pozdro, pozdro od dj-a buhh-a!!!

wieshaq

przemo
05-06-05, 22:31
....przede wszystkim dzięki wszystkim za rady....własnie wróciłem z małej przejażdzki cifkiem..i coraz bardziej niepokoi mnie ten metaliczny dzwięk,jutro na pewno wybiore się do mechanika....nie wiem czy nie ma to coś wspólnego z silnikiem bo teraz jak tak posłuchałem to przy bardzo wysokich obrotach słychać to jeszcze bardziej...nie wiem może świruje ale kuna na samą myśl że to może być coś z serduchem hondki robie się blady :cry:
....ale mam nadzieje że będzie to temat osłon kata bądź innych...oby.

wieshaq
05-06-05, 22:34
na bank!! nie dygaj

nie mam pojecia co by moglo dawac objawy taie jak napisales w silniku. wez kolege niech pogazuje, otworz mache i posluchaj skad dokladnie dochodzi dzwiek i pisz w temacie

Octane
05-06-05, 22:55
a to nie vtec - po zaloczeniu vteca tak ajk pisze ok 5 tys obr robi sie metaliczny, a civic tak pracuje na vtecu, u mnie tez po zalaczeniu v teca zmienia sie odglos.

P i t
05-06-05, 23:01
tak samo i jak mysle, zreszta napisałem wyzej...

prz3mo
05-06-05, 23:06
<ciach>

michal750
05-06-05, 23:06
A moze to dzwiek wtryskiwaczy ? Wczytaj sie dokladnie w ten watek, tez w nim opisywalem dziwny metaliczny dzwiek z V-TECa
http://www.forum.tuning.pl/viewtopic.php?t=62298&highlight=pytanie+b16a2

wieshaq
07-06-05, 09:22
przemo znasz juz odpowiedz? podziel sie jak tak

pozdrooo