PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z D13B2 nie pójdzie powyżej 4500 obr/min

miscuzi
19-06-07, 20:00
Witam
Niestety dzis po wyciągnięciu mojej D13B2 z garażu i przejechaniu kilkunastu kilometrów podczas próby wyprzedzania okazało sie że silnik nie chce sie kręcić powyżej 4500 obr/min na 3,4,5 biegu wskazówka obrotomierza nie przekroczyła 4500 i równocześnie prędkość max znacznie spadła. Wcześniej spokojnie na 5 mogłem śmigać z obrotami rzedu 6000 obr/min.
Może ktoś wie co sie mogło popsuć , bądz którą z uszczelek "szlak" trafił ? a może to coś z rozrządem?

Prosze o pomoc w diagnozowaniu usterki?? ®

mcezi79
19-06-07, 20:03
A sprawdź czy się otwiera druga przepustnica.

miscuzi
19-06-07, 20:09
Nie wiem jak z druga przepustnica ale wydaje mi sie ze nie otwiera sie bo nie odczuwam jak dawniej charakterystycznego "doładowania" po otwarciu drugiej przepustnicy. A gdzie ona jest bo nie znam sie zabardzo na mechanice, aby to sprawdzić. Z tego co sie jeszcze między czasie dowiedziałem brat powiedział mi ze jak jechał to cos jakby mu strzeliło z silnika bądz wydechu.

[ Dodano: Wto 19 Cze, 2007 ]
Aha na ssaniu gdy był zimny chodził prawidłowo

jogal
19-06-07, 22:10
Ja tak miałem jak mi się sróbka od palca rozdzielacza w aparacie zapłonowym odkręciła i zrobiła spustoszenie, skończyło się to wymianą aparatu zapłonowego...

Lcfr
19-06-07, 22:19
przyczyn moze byc sporo
musisz sam zaczac o eliminacji kilku i wtedy za którymś razem ktos trafi w sedno sprawy....

miscuzi
20-06-07, 20:59
Prawdopodobnie jest to wian przepustnicy, gdyż zauważyłem że silnik nie dostaje odpowiedniej ilości benzin , co zresztą słychac po pracy silnika. teraz tylko spróbujcie doradzić co przeczyścić ewentualnie wymienić??

mozes
21-06-07, 07:28
Ja miałem podobnie jak mi się zapchał tłumik końcowy furka nagle straciła moc i z dnia na dziń była coraz słabsza. Po wymianie wydechu ustąpiło. Przystaw rączkę do rury i sprawdż czy spalinki spokojnie wylatują i będziesz miał pewność, że wydech a w tym kat. jest ok.

ivan667
21-06-07, 11:51
a u mnie z kolei byl tez taki problem, z tym ze mam lpg, i na lpg bylo ok, krecil w pelnym zakresie, a na zupie nie chcial przekroczyc 5 tys, myslalem ze pompa paliwowa nie daje juz rady, ale okazalo sie ze nie dostawal powietrza opdpowiednio duzo, jak gazowalem go na zupie to kopcil na czarno i byl slaby, wina lezala w dolocie powietrza jakies zwezki rurki (od lpg )itp, jak pozbylem sie tych dziwnych rzeczy juz jest ok na zupie i lpg tez. wiec moze tez masz cos zapchane albo pompa paliwowa lub to co pisali poprzednicy.
no chyba ze jeszcze filtr paliwa albo nieszczelnosc ukladu paliwowego

miscuzi
22-06-07, 10:16
Witam
Napewno jest coś nie tak z druga przepustnicą bo nie dostaje odpowiedniej dawki benzin, niestety nie moge znaleźć blisko miejsca zamieszkania kogoś kto by zdiagnozował sterownik w celu odczytania błędu.
POMOCY ;( :(

kris-cf
22-06-07, 18:13
miscuzi, jezeli chodzi ci o komp z diodą ktora sygnalizuje błędy to znajduje sie ona po stronie pasazera pod wykładziną na bocznej ściance a co do pozniejszego resetu tu jest chyba wszystko http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=9708

miscuzi
22-06-07, 23:45
byłem u 5 mechaników i nikt sie nie chce podjąć diagnozy poprzez sterownik, mówia ze to nie ma sensu bo jeśli np. jest pęknięty któryś kabel od podciśnienia to i tak sie tego nie dowiedzą . Pozwiedzcie mi co moze być jeszcze uszkodzone ze sie nie otwiera druga przepustnica , wiem ze dużo zależy właśnie od ciśnienia, a może to przez zabrudzone filtry nie dochodzi odpowiednia ilość benzin??