Zobacz pełną wersję : Problem z D13B2 nie pójdzie powyżej 4500 obr/min
Witam
Niestety dzis po wyciągnięciu mojej D13B2 z garażu i przejechaniu kilkunastu kilometrów podczas próby wyprzedzania okazało sie że silnik nie chce sie kręcić powyżej 4500 obr/min na 3,4,5 biegu wskazówka obrotomierza nie przekroczyła 4500 i równocześnie prędkość max znacznie spadła. Wcześniej spokojnie na 5 mogłem śmigać z obrotami rzedu 6000 obr/min.
Może ktoś wie co sie mogło popsuć , bądz którą z uszczelek "szlak" trafił ? a może to coś z rozrządem?
Prosze o pomoc w diagnozowaniu usterki?? ®
A sprawdź czy się otwiera druga przepustnica.
Nie wiem jak z druga przepustnica ale wydaje mi sie ze nie otwiera sie bo nie odczuwam jak dawniej charakterystycznego "doładowania" po otwarciu drugiej przepustnicy. A gdzie ona jest bo nie znam sie zabardzo na mechanice, aby to sprawdzić. Z tego co sie jeszcze między czasie dowiedziałem brat powiedział mi ze jak jechał to cos jakby mu strzeliło z silnika bądz wydechu.
[ Dodano: Wto 19 Cze, 2007 ]
Aha na ssaniu gdy był zimny chodził prawidłowo
Ja tak miałem jak mi się sróbka od palca rozdzielacza w aparacie zapłonowym odkręciła i zrobiła spustoszenie, skończyło się to wymianą aparatu zapłonowego...
przyczyn moze byc sporo
musisz sam zaczac o eliminacji kilku i wtedy za którymś razem ktos trafi w sedno sprawy....
Prawdopodobnie jest to wian przepustnicy, gdyż zauważyłem że silnik nie dostaje odpowiedniej ilości benzin , co zresztą słychac po pracy silnika. teraz tylko spróbujcie doradzić co przeczyścić ewentualnie wymienić??
Ja miałem podobnie jak mi się zapchał tłumik końcowy furka nagle straciła moc i z dnia na dziń była coraz słabsza. Po wymianie wydechu ustąpiło. Przystaw rączkę do rury i sprawdż czy spalinki spokojnie wylatują i będziesz miał pewność, że wydech a w tym kat. jest ok.
a u mnie z kolei byl tez taki problem, z tym ze mam lpg, i na lpg bylo ok, krecil w pelnym zakresie, a na zupie nie chcial przekroczyc 5 tys, myslalem ze pompa paliwowa nie daje juz rady, ale okazalo sie ze nie dostawal powietrza opdpowiednio duzo, jak gazowalem go na zupie to kopcil na czarno i byl slaby, wina lezala w dolocie powietrza jakies zwezki rurki (od lpg )itp, jak pozbylem sie tych dziwnych rzeczy juz jest ok na zupie i lpg tez. wiec moze tez masz cos zapchane albo pompa paliwowa lub to co pisali poprzednicy.
no chyba ze jeszcze filtr paliwa albo nieszczelnosc ukladu paliwowego
Witam
Napewno jest coś nie tak z druga przepustnicą bo nie dostaje odpowiedniej dawki benzin, niestety nie moge znaleźć blisko miejsca zamieszkania kogoś kto by zdiagnozował sterownik w celu odczytania błędu.
POMOCY ;( :(
miscuzi, jezeli chodzi ci o komp z diodą ktora sygnalizuje błędy to znajduje sie ona po stronie pasazera pod wykładziną na bocznej ściance a co do pozniejszego resetu tu jest chyba wszystko http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=9708
byłem u 5 mechaników i nikt sie nie chce podjąć diagnozy poprzez sterownik, mówia ze to nie ma sensu bo jeśli np. jest pęknięty któryś kabel od podciśnienia to i tak sie tego nie dowiedzą . Pozwiedzcie mi co moze być jeszcze uszkodzone ze sie nie otwiera druga przepustnica , wiem ze dużo zależy właśnie od ciśnienia, a może to przez zabrudzone filtry nie dochodzi odpowiednia ilość benzin??