PDA

Zobacz pełną wersję : Gumy zabezpieczające tylnych nadkoli ..

yarOo_krk
28-02-12, 17:30
Chciałem się zapytać jakie jest wasze zdanie na temat gum zabezpieczających tylnych nadkoli? Używać czy nie używać?

http://desmond.imageshack.us/Himg254/scaled.php?server=254&filename=zdjcie0217b.jpg&res=medium

Zdanie na ten temat są podzielone. Honda w końcu po coś je wyprodukowała i "wypuszczała" w seryjnych egzemplarzach więc mają one spełniać jakieś zadanie ..

Niestety nie przylegają one dobrze i pod nimi zbiera się błoto i woda, która nie ma gdzie dalej spływać ..

Dzisiaj zabrałem się za demontaż tych gum w celu ich przeczyszczenia po zimie. Co zastałem? Błoto, piasek, wodę i syf.

Teraz pytanie - jest sen zakładać je ponownie? Czy używanie ich nie przyspieszy jedynie procesu korozji ?

Saiti
28-02-12, 17:35
Honda w końcu po coś je wyprodukowała i "wypuszczała"

Katalizatory też po coś wypuszczała.

Wypada po pewnym czasie wymienić te gumy na nowe jeśli ktoś chce je posiadać.

Starstruck
28-02-12, 17:36
Powiem Ci jak ja zrobiłem: ja te gumy mam i zostawiam. Po kupnie mojej QP pierwsze co zrobiłem, to zdjąłem te gumy i zobaczyłem stan błotników i rantów. Werdykt? IDEALNIE, bez deka rdzy. Jaki wiesz, dokładnie zabezpieczałem blachy w aucie, a te gumy wymyłem, wysuszyłem i wróciły na swoje miejsce. Są również w bdb stanie. One jednak chronią rant od np. kamieni (szczególnie przy bardziej wysuniętej feldze a także glebie). Warunek jest jeden: trzeba je regularnie czyścić. Ja MIN. raz w tygodniu cały syf, błoto i kurz (a teraz i sól) wyciągam z nich myjką, szmatką itp.

jarosz
28-02-12, 17:36
+ odbijają kamienie, dzięki czemu nie ma odprysków

- tak jak piszesz zbiera się tam syf.

Maskunt
28-02-12, 17:43
Fotkę ukradł, kradziej jeden ;) Ja w końcu nie sprawdziłem, czy po prawej stronie mam drugą taką gumę... Raczej je jednak zostawię, albo kupię nowe. Wolę mieć ochronę przed odpryskami, a co jakiś czas wyczyścić i już.

yarOo_krk
28-02-12, 17:50
Powiem Ci jak ja zrobiłem: ja te gumy mam i zostawiam. Po kupnie mojej QP pierwsze co zrobiłem, to zdjąłem te gumy i zobaczyłem stan błotników i rantów. Werdykt? IDEALNIE
Ja właśnie przed zimą (okolice października) kiedy zabezpieczałem nadkola ala bitexami ściągnąłem i również moje nadkola są w b.dobrym stanie :)
Przed chwilą ściągnąłem i wyczyściłem i zastanawiałem się czy warto je zakładać - po waszych wypowiedziach stwierdzam, że jutro czyściutkie wrócą tam skąd przyszły :)

Regularnie będe czyścił je z błota i szlamu ;)

Fotkę ukradł, kradziej jeden
Wybacz Tomek ale nie chciało mi się schodził do auta z aparatem jak miałem fotkę "pod nosem" ;) hehe

Starstruck
28-02-12, 17:53
Jeśli będziesz o to dbał (czyszczenie ich) to będzie ok :). Kosztuje to ok. 10 min wolnego czasu, a jednak ochrona przed tymi kamyczkami i innym syfem jest. Poza tym, jak na 90% powierzchni dobrze przylegają, to nic się pod nie nie dostanie. U mnie to jest tak (to czarne po gumą, to środek zabezpieczający):

http://img189.imageshack.us/img189/1812/p1110775a.jpg

lub3cki
28-02-12, 17:58
a ile takie gumy nowe kosztują ktoś wie? lub jeśli ktoś z was ma w bdb stanie na stronę kierowcy to chętnie przygarne :)

Kriss91
28-02-12, 17:58
Ja z kolei zdjąłem je przy zabezpieczaniu podwozia. Nie mam rdzy ani odprysków, o które się tak obawiacie :) Występuje tu dosyć podobna sytuacja jak z kołpakami. Jeśli nie czyścisz tego co jest pod spodem, powstaje rdza.

19Ryba10
28-02-12, 17:59
ja tez mam gumy ale srodek zabezpieczajacy (uzywalem bitexu) uzylem wewnatrz tak zeby z zewnartrz nic nie bylo widac :)

yarOo_krk
28-02-12, 18:20
ja tez mam gumy ale srodek zabezpieczajacy (uzywalem bitexu) uzylem wewnatrz tak zeby z zewnartrz nic nie bylo widac :)
Ja również zabezpieczyłem w ten sposób ale uważam, że warto zabezpieczyć je dodatkowo od zewnątrz (tak jak ma to Starstruck).
Zabezpieczyć, poczekać aż wyschnie i nałożyć gumy - nawet dzięki takiej małej warstwie środka zabezpieczającego guma będzie lepiej przylegać .. śnieg stopnieje to zajmę się tym czym prędzej ;) Zawsze to jakaś ochrona ;)

Dzięki "Star" za dobry pomysł ..

PS. Ja się kiedyś zastanawiałem nad tym czy tych gum (po wcześniejszym wyczyszczeniu) dokładnie nie przykleić na silikonie - tak, żeby woda się pod nie nie dostawała ...

Starstruck
28-02-12, 18:29
Jak je przykleisz, to po dłuższym czasie niezdejmowania ten syf się tam i tak nazbiera i bez sensu będzie szarpanie się ze ściąganiem. Co do mojej fotki: od spodu wygląda to "jak na zewnątrz", ale stojąc z boku auta czy nawet klękając na wysokości nadkola, tego czarnego środka zabezpieczającego w ogóle nie widać, więc warto "bardziej" pociągnąć siuwaksem po rancie :).

Dario022
28-02-12, 20:11
One jednak chronią rant od np. kamieni
pozwole sobie przytoczyc tekst z pewnego filmu "CO ****A?" smigam juz od roku bez tych gum i nie mam nawet 1 odprysku. smigalem trase itp i nic kompletnie sie z tym nie dzialo. no chyba ze ktos naprawde chce to po kazdym deszczu, czy przejechaniu po blocie czyscic to naprawde musi miec duze zaparcie. zbiera sie ten syf pod tymi gumami i tyle z nich jest. fakt ladniej z nimi nadkole wyglada to jest moim zdaniem jedyny + i jeszcze raz dodam ze po roku jazdy nie mam nawet najmniejszego odprysku.

Starstruck
28-02-12, 20:34
To ja sobie pozwolę przytoczyć dość popularny, internetowy tekst, mianowicie "ja *******ę" bardzo potocznie "facepalm" :). Otóż gromadzi się tam syf w postaci kurzu i błota, jednak gdy raz na tydzień czy dwa się to przetrze, ta ilość jest minimalna (moje doświadczenie już w drugim Civicu). Co do odprysków: głównie można na to się narazić przy ET większym niż 35 (również z mojego doświadczenia a także doświadczenia mojego kolegi). Oczywiście u jakiejś (większej, mniejszej) części pojazdów nigdy nie było odprysków czy czegoś takiego z tytułu zlikwidowania gum, to nie jest broń Boże reguła (tak samo jak jeżdżą do dzisiaj Civici z polskiego salonu z oryginalnymi błotnikami bez rdzy). Jednakże ja, poparty swym doświadczeniem, polecam koledze Yarkoo zostawić te gumy.

Dario022
28-02-12, 20:38
raz na dwa tygodnie raczej nie wystarczy. jak juz mamy takie cos robic to powinno sie to robic za kazdym razem jak bylo mokro (czyt. pada)takie jest moje zdanie. dodam ze moje felgi maja ET 40.

Starstruck
28-02-12, 20:44
Wystarczy, ja tak robię i jest mała warstwa "piachu" co teoretycznie wystarczy szmatką przetrzeć :). To jest oczywiście tylko moje zdanie i moje doświadczenie, także błagam, nie róbmy spin - mam wyjątkowo dobry nastrój ;). Peace i pozdrawiam :D.

Dario022
28-02-12, 20:46
ja nie robie spiny. natomiast uwazam ze bez gumy po przejazdzce w deszczu wszystko sobie splynie i wyschnie w przeciagu godziny moze 2. a gdy masz gume to to wszystko bedzie tam stac i zanim to wyschnie to minie nawet i caly dzien. fakt faktem nie jest to moze jakies super mega groznie ale napewno spowolni rdzewienie w jakims tam stopniu.

Duhon86
28-02-12, 20:46
Że Wam się chce z tym dupcyć, podziwiam :rolleyes:
:p

Starstruck
28-02-12, 20:49
No co, cała przyjemność ZDJĄĆ GUMĘ i ją poczyścić ;). Głupio to brzmi, c'nie ;)?

Duhon86
28-02-12, 20:51
"Zdjąc gumę" owszem ale czyszczenie już mnie nie kręci :D

Wracając do tematu dbacie bardziej o te auta niż można sobie wyobrazić :D

Infi
28-02-12, 22:33
a spotkal sie ktos gdzies z mozliwoscia kupna takiej gumy ale nowej?

Duhon86
28-02-12, 22:37
Podejrzewam, że ASO.

Starstruck
28-02-12, 22:39
Aso :).

lub3cki
28-02-12, 23:13
a cenę ktoś zna?

kurgan
29-02-12, 07:22
nie zakladaj tych gum w civicu. zdejmij, wyczysc, wymaluj bollem do konserwacji. pod tymi gumami jak nie przylegaja zbiera sie syf i gnije. tylko dobra konserwacja zalatwi sprawe :)

Infi
29-02-12, 09:22
Aso :).
no kazdy napisze z glowy ASO, ale jak szukalem juz 2 lata temu nowych ladniutkich czarnych i podjechalem do ASO TORUŃ to dziad na mnie popatrzyl jak na wariata tylko i stwierdzil ze nie ma opcji aby to dostac

Dario022
29-02-12, 11:07
nie zakladaj tych gum w civicu. zdejmij, wyczysc, wymaluj bollem do konserwacji. pod tymi gumami jak nie przylegaja zbiera sie syf i gnije. tylko dobra konserwacja zalatwi sprawe :)

http://fail.brm.sk/o_rly/o_rly.jpg

czytaj wczesniejsze posty zanim sie wypowiesz.....

airman
29-02-12, 14:38
Lopez kupował nowe te gumy... może on coś wie:)

kurgan
02-03-12, 09:39
http://fail.brm.sk/o_rly/o_rly.jpg

czytaj wczesniejsze posty zanim sie wypowiesz.....

znasz bajke o wezu?

najprosciej chwycic za telefon i zadzwonic do aso. nr czesci o ile jest mozna wyrwac na japancars.ru najszybciej gdyby byl potrzebny

Dario022
02-03-12, 17:47
kurgan czy ty umiesz czytac? wez przewin i jeszcze raz przeczytaj ocb. jak nie zrozumiesz to jeszcze raz i tak do konca!

a ulatwiajac sprawe i nie zmuszajac cie do tak wielkiego wysilku powiem ci w czym popelniles blad.
chodzi o to ze to

nie zakladaj tych gum w civicu. zdejmij, wyczysc, wymaluj bollem do konserwacji. pod tymi gumami jak nie przylegaja zbiera sie syf i gnije. tylko dobra konserwacja zalatwi sprawe
napisane juz bylo 20 razy wiec nie wiem po co ty to napisales po raz kolejny. niepotrzebny spam sie robi gdy ludzie tacy jak ty poprostu sie wypowiadaja nie czytajac calego tematu ktory ma zaledwie 3 strony.....................

misiek707
04-03-12, 02:07
Jak chce to niech zakłada. I nie dorabiajcie mu głowy na siłe :) u mnie 3 lata bez gum jest. Porządnie zakonserwowane i ani grama rdzy.

dzialos82
04-03-12, 19:05
Te gumy maja w środku szkielet druciany który z czasem wychodzi..i rozpoczyna korozje...mimo zaklejenia dostaje się pod nie syf i gnije..nie polecam zakładac...najlepiej ranty grubo bitexem zrobic...jak ktoś jednak bardzo chce to chyba mam nowe 2 szt.

SajmonLP
04-03-12, 19:47
Ja u siebie zeszlifowałem korozje tam gdzie była, dałem brunox epoxy, na to dałem podkladową farbe antykorozyjna czarną, następnie masę uszczelniającą novola, i na końcu całość psiknąłem barankiem Bolla w sprayu. Polecam :)

lukasrz
05-11-12, 16:50
Szukam takich gum na nadkola, może wie ktoś skąd można by je wziąć?

Brylant1
06-11-12, 03:23
Nie zakladaj tych gum bo przez nie zaczynaja gnic nadkola.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Starstruck
06-11-12, 08:50
Możesz poszukać wśród zaprzyjaźnionych sprzedawców jak mają z rozbiórki.

Gumy te trzeba regularnie czyścić i będzie cacy. Po zabezpieczeniu założyłem je ponownie i dobrze chronią od kamieni. Tylko jak wspomagają, trzeba je czyścić w środku.

spychu
06-11-12, 11:59
Szukam takich gum na nadkola, może wie ktoś skąd można by je wziąć?
Mam dwie nowe oczywiscie OEM.

Jak cos zapraszam na PW.

kruszyna9227
06-11-12, 12:22
Mam Civica 98r, kupiony od 1 wlasciciela, a wlasciwie wlascicielki, od poczatku w Polsce z polskiego salonu. Auto serwisowane co 10kkm w Auto West Honda Wwa. Ranty zdjalem dopiero teraz przed malowaniem calego auta, ranty bylu ZDROWEEE zero rdzy! Jedynie prawy prog byl troche zjedzony, ale odcinek pod guma/rantem byl dzidzia:) Teraz zaloże je również, oczywiscie konserwacja z obu stron i czyszczenie co jakis czas.

kurgan
07-11-12, 07:17
z autopsji moge napisac, ze po remoncie blach zalozylem te gumy w civicu. blad byc moze popelnilem w tym, ze idealnie na koncach nie dolegaly. i po pol roku pojawily sie bomble na koncach nadkoli. i stawiam 50 na 50. nierowno przylegajace gumy plus pewnie lipa odwalona przez "fachowca". w accordzie nie mam tych gum. mam rant zabezpieczony spora warstwa srodka do konserwacji podwozi i jak narazie odpukac.

yarOo_krk
17-03-13, 20:08
Panowie w niedalekiej przyszłości chce oczyścić ranty nadkoli z delikatnych pozimowych ognisk korozji.

Czy ktokolwiek z was używał odrdzewiacza firmy SONAX? http://www.autokosmetyki.pl/sonax-rost-umwandlergrundierung-odrdzewiacz-z-powloka-gruntujaca,p1503.html
Z tego co zauważyłem ma bardzzo dobre opinie w przeciwieństwie do BRUNOX EPOXY który zbiera opinie na plus jak i na minus.

Planuje:
1. wyczyścić ranty nadkoli
2. odrdzewić (sonax/epoxy)
3. primer (jaki?)
4. lakier bazowy
5. bezbardzwy
6. bitex

Może po ww. czynnościach będę miał spokój na dłuższy czas :)
Co myślicie?