Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szorowanie przy hamowaniu?

Kenjiro
18-06-07, 22:11
Taki mam problem: przy lekkim wciśnięciu hamulca słychać wyrażne "szorowanie" klocków o tarcze. Także przy hamowaniu w ostatnim jego etapie, gdy auto już prawie się zatrzymuje, to samo zjawisko.Taki odgłos podobny, gdy się okładzina zetrze z klocków i szorują o tarcze. Oczywiście to jest niemoźliwe w moim przypadku bo mam dopiero 900 km. Byłem na "zerowym" przeglądzie dzisiaj i przedstawiłem problem. Panowie odkręcili koła i coś tam poczyścili. Było ok, ale dzisiaj wieczorem od nowa się zaczęło...
Jutro znowu do ASO pojadę, niech coś działają. Jak nie mają pomysłu to niech tarcze i klocki wymieniają...
Miał ktoś coś takiego?

BDavid
18-06-07, 22:40
Taki mam problem: przy lekkim wciśnięciu hamulca słychać wyrażne "szorowanie" klocków o tarcze. Także przy hamowaniu w ostatnim jego etapie, gdy auto już prawie się zatrzymuje, to samo zjawisko.Taki odgłos podobny, gdy się okładzina zetrze z klocków i szorują o tarcze. Oczywiście to jest niemoźliwe w moim przypadku bo mam dopiero 900 km. Byłem na "zerowym" przeglądzie dzisiaj i przedstawiłem problem. Panowie odkręcili koła i coś tam poczyścili. Było ok, ale dzisiaj wieczorem od nowa się zaczęło...
Jutro znowu do ASO pojadę, niech coś działają. Jak nie mają pomysłu to niech tarcze i klocki wymieniają...
Miał ktoś coś takiego?

mi sie tak często robi jak popada... ale to dlatego że lekka korozja sie robi jak samochód zostawiam w zamknietym garaz€ po deszcze...

potem ona sie sciera... nic strasznego...

chyba że naprawdę głośno to szura

jaztek
19-06-07, 10:23
Ja tak mam od nowości. Szoruje przy każdym hamowaniu. Serwis stwierdził, że to normalne i nic nie będą z tym robili ;(

pzdr
Jacek

Kenjiro
19-06-07, 10:49
Normalne to, to nie jest. obawiam się, że to jest jedną z przyczyn tego, iż niektórym ludkom (patrz civinfo) po niespełna 20k km trzeba tarcze wymieniać.
A wtedy ASO powie, no przecież zużyły się, bo widocznie pan ostro jeździ...
Ja tam będę upierdliwy i upierał się przy tym, że to nie jest normalne. W poprzednim aucie takiego zjawiska nie było (Passat)...

BDavid
19-06-07, 13:42
po niespełna 20k km

wwmieniłem klocki po sie starły... fakt że ostro jężdżę...

nadia
19-06-07, 21:57
mi też szoruje.myślałam,że mam klocki starte ale podobno wszystko ok.i nie jeżdzę ostro :speszony:

Kenjiro
20-06-07, 00:12
A ktoś wogóle wie, co to za wynalazek, tzn jaki producent ych tarcz i klocków? Jakiś wynalazek Hondy? Może rozwiązaniem byłoby wsadzenie Brembo tarcz z klockami Ferodo?
Nie powino być chyba problemów z gwarancją jeśli wymiany dokonywało by się w ASO?

BDavid
20-06-07, 07:31
Nie powino być chyba problemów z gwarancją jeśli wymiany dokonywało by się w ASO?

napewno nie...

Może rozwiązaniem byłoby wsadzenie Brembo tarcz z klockami Ferodo?

ja planuje taką podmianke jak przyjdzie czas

ryszard.m
24-06-07, 22:23
Miał ktoś coś takiego?

Od niedawna mam taki ojaw, że przy naciśnieciu pedału hamulca na samym początku czuję delikatne wibrowanie pedału, bez żadnych dodatkowych dźwięków. Wibrowanie owo przechodzi po mocniejszym/dłuższym naciśnieciu pedału. Początkowo występowało tylko po dłuższym okresie nieużywania hamulca w trakcie jazdy, obecnie przy kazdym wciśnięciu pedału... Skuteczność hamowania w kazdym przypadku pozostaje bez zmian.
Pzegląd po 20 tys. km wykazał, że z tarczami wszystko jest ok. Obecnie mam nieco ponad 22 tysiące km.

Brabus19
12-07-07, 15:45
Mi czasami hamulce popiskują. Niezależnie od pogody. Autko ma 10 tys. km i nie jest ostro jeżdzone.

wolus666
07-08-07, 16:24
Mam to samo hamulce przy hamowaniu szuraja a przy ostrzejszym hamowaniu piszcza. OProcz tego cos tak jak by tarlo metal o metal caly czas. Uslyszec to mozna jadac z niewielka predkoscia z otwartym oknem. Przy pierwszym przegladzie mam zamiar to zglosic.

kullnikk
09-04-11, 11:26
a mi klocki szorują bez wciskania hamulca, tak jak by były za blisko tarczy. Zaczeło się to zaraz po wymianie klocków. Czy to normalne po wymianie? Może muszą się ułożyć?

Paluch_tcw
09-04-11, 13:44
tak muszą się dotrzeć do tarczy. i staraj się nie używać gwałtownie hamulca po wymianie :)

Hoze
10-04-11, 14:03
U mnie to występuje jedynie po kilkudniowym postoju...Widocznie moje klocki i tarcze "ułożyły" się dobrze. Może dlatego, że jestem ze Szczecina, a auto odebrałem w Poznaniu i pierwsze 300 km zrobiłem bez częstego używania hamulca, nie wiem...