Zobacz pełną wersję : 1,4 90KM - Co wymienić?
Witam,
Zakupiłem właśnie Hondę ( :) :) ) i chciałbym powymieniać wszystko co trzeba. Proszę dopiszcie co jeszcze sprawdzić / wymienić
1. Rozrząd
- pasek rozrządu
- 2 paski inne (do klimy i do alternatora?)
- Pompa wody
- Napinasz
Paski brać gates, czy contitech? Pompa wody HEPO?
2. Olej silnikowy
- Castrol GTX magnatec? Przy 156 tys. to już półsyntetyk?
- filtr
3. Filtr powietrza
4. Filtr przeciwpyłkowy?
kornel_no_1
18-06-07, 22:22
CAŁY KĄPLET:))))))))))
ja mam taki OIL i jestem zadowolony:)
Gates jak znajdziesz, albo Mitsuboshi: http://www.mitsuboshi.co.jp/english/index.html
2. Olej silnikowy
- filtr
Castrol :bicie: ale co kto lubi. Dużo osób tu poleca np. Mobila1, ale to praktycznie i tak to samo. Jej jakiś dobry 10W40.
Wymienialem tydzien temu rozrzad, kuswa mechanik pomimo mojej prosby wymienil pasek na Contitecha i rolke na Koyo czy tam Toyo - czy powinienem miec jakies obawy co do jakosci tych czesci ??
Witam,
1. Rozrząd
- pasek rozrządu
- 2 paski inne (do klimy i do alternatora?)
- Pompa wody
- Napinasz
Po kiego grzyba wymieniasz pompe wody i paski od klimy i alternatora?
Gates jest ok.
2. Olej silnikowy
- filtr
Jak nie bierze oleju to syntetyk bym lał. Mam taki sam przebieg obecnie i leje pełny syntetyk.
3. Filtr powietrza
Sprawdz stan i wtedy oceń.
4. Filtr przeciwpyłkowy?
[/quote]
Wypadałoby
Poza tym sprawdź tuleje i sworznie i zdecydowanie zwróć uwage na osłony przegubów - lubią pękać przy takim przebiegu.
czy powinienem miec jakies obawy co do jakosci tych czesci ??Nie wydaje mnie sie.Mam taki sam pasek i serwis nakazał następną wymianę za 80tys.
Contitecha paski są bardzo wadliwe ;/ mi strzelił przy 30 tys km. Mechanik doradził mi raczej właśnie Gates albo Mitsuboshi obecnie mam założony ten ostatni. a co do pompy to jesli masz oryginalny przebieg to nie wymieniaj na razie:) jak wskoczy 200 klocków to zmienisz razem z kolejnym paskiem rozrządu.
Pozdro