Zobacz pełną wersję : Rozmiar butli na lpg w Civic'u 6 gen.
Witam!
Jestem świeży na forum więc proszę o wyrozumiałość :). Właśnie będę kupował swoje pierwsze auto i chcę, aby to był Civic 6 generacji. Po zakupie planuję założyć w nim instalację lpg lecz mam jedno pytanie. Oglądałem wczoraj takiego Civica w 3-drzwiowym hatchbacku (ej9 jeśli się nie mylę :) ) i wydaje mi się, że otwór na koło zapasowe (dojazdówka) nie jest zbyt duży . Pojawia się tu pytanie jak duża butla wejdzie w ten otwór? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
u mnie wsadzili butle 33l a wchodzi gazu 27l.
Taki sam otwór jest w CR-V i mam włożoną butlę 34 litry, a wchodzi mi 34 litry gazu (mały myk gazowników).
To reszta gazu wciskana jest w oponę zapasówki ? :D jak to zrobili ?
zrobili to w ten sposób że zmienili ciśnienia w butli ale jest to bardzo szkodliwe dla całości instalacji zarówno butli jak i reszty zaworów
u mnie w civic VI gen jest 43l butla bo wiekszej nie ma sensu, w silniku d16y7 starcza to na 420km ok
Ok, już wszystko jasne :). Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi.
Taki sam otwór jest w CR-V i mam włożoną butlę 34 litry, a wchodzi mi 34 litry gazu (mały myk gazowników).
Taa, zatankujesz w niższej temp, na drugi dzień masz skok temp o 10-15 stopni w górę i co, rezerwa gazowa mieści się w kołach zamiast powietrza?:D Staryy, butlę rozsadzi..
Polecam poczytać i porozmawiać z gazownikami, niż powielać wysłuchanych głupot ;).
mi wsadzili do HB 44l butle wchodzi ok 36l.
A nie jest wyżej podłoga przy 44 ? Bo ja właśnie w piątek będę zakładał gaz do VI i jak coś to trzeba się z nimi kłócić. W civicu V miałem 34 i była na styk.
troche wyzej ale w niczym to nie przeszkadza :) przy zwyklym kole zamiast dojazdowki tez jest wyzej wiec efekt ze tak powiem identyczny :)
U mnie butla 42-43l i podloga podniosla sie o jakies 3cm, troszke bagaznik sie pomniejszyl.Wieksza raczej na szerokosc nie wejdzie .
Na mojej jest wybite 44l, ale wchodzi równo 30l :confused: i podłoga podniosła się znacznie wydaje mi się że więcej niż 3 cm.
dokladnie tak jak pisze Feniks,ja tez mam 44l w coupe i podloga podniosla sie rowniotko o 4 centy,ale mozna podloge sobie ladnie wyrownac
vnv_nation
01-03-12, 14:10
dokladnie tak jak pisze Feniks,ja tez mam 44l w coupe i podloga podniosla sie rowniotko o 4 centy,ale mozna podloge sobie ladnie wyrownac
I w przypadku hathchbacka zostaje miejsca na kolo zapasowe i cole 2 litry :D
ja zrobilem plyte mdf w 6genie na butli od gazu i efekt calkiem fajny bo obilem kocem i wyglada jak ori:D
tak wygladala przed http://img209.imageshack.us/img209/6795/zdjcie0033ba.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/209/zdjcie0033ba.jpg/)
efekt teraz calkiem mily bo nic nie wystaje z bagaznika na srodku i butle mam 43 l starcza taka
To raczej pilsniowka ale ladnie to podocinales. Ja tez tak mam u siebie ale z bardzo cienkiej płyty i po bokach butli dalem belki drewniane ok 3-4cm zeby bylo rowna z butla, nie wygina sie i troche kg zaoszczedzone. Minusem jest tylko to ze bagaznik sie zmniejszyl.
A kolega ze skulska, dobra piekarnie macie:)
heh. piekarnia dobra pod warunkiem ze soli odpadowej nie stosojua, a jak tam jest w tym wszystkim to nikt nie wie, kubaszow dokladnie tak jak piszesz belki tez musza byc , i plyta cienka w miare, gdyby sie dalo wieksza butle jak 43 to wgl by jeszcze mniej wyszo
http://img52.imageshack.us/img52/3311/zdjcie0049ws.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/52/zdjcie0049ws.jpg/)
foto z kalkulatora , na zapas wlecial jeszcze pokrowiec w miedzyczasie
To raczej pilsniowka
Na fotce to ani MDF ani pilśniowa, tylko OSB :)
Co do podgięcia pływaka, żeby wchodziło gazu na full, to oczywiście da radę, ale gaz zmienia objętość przy zmianie temperatury.
Nie bez powodu podają, że gazu powinno wchodzić max 80% butli. Jak kolega wcześniej napisał, szkoda zaworu.
jestem dziś po montażu gazu, weszła butla 41,5l , gazu wchodzi 33l. Podłoga się podniosła, ale przy butli 35l też by się delikatnie podniosła, więc lepiej wziąć butle 40.
ja mam butle 33l wchodzi 28,5l. podłoga podniosła się o jakieś 1,5cm. podobno da się troszke podłogę wyklepać tak by buta nie wystawała.
Odświeżam wątek, planuję wymienić butlę LPG, jako, że obecna zaraz będzie miała 10 lat i mam pytanie: jaka największa butla toroidalna wchodzi do Civica Aerodeck bez podnoszenia podłogi? Obecnie mam 42l 600/200 mm, chciałbym założyć STAKO 48l 600/225 mm, zmieści się bez kombinowania?
w tej chwili masz zapas 25mm? jak masz to się zmieści bez kombinowania :D
Odświeżam wątek, planuję wymienić butlę LPG, jako, że obecna zaraz będzie miała 10 lat i mam pytanie: jaka największa butla toroidalna wchodzi do Civica Aerodeck bez podnoszenia podłogi? Obecnie mam 42l 600/200 mm, chciałbym założyć STAKO 48l 600/225 mm, zmieści się bez kombinowania?
Kolega miał taką butlę w aucie i wchodziła na styk o ile dobrze pamiętam. Podłoga mu nie odstawała, ale jeszcze się dokładnie dopytam czy pamięta, bo auto już sprzedane.
Hej, zgodnie z planem wymieniłem butlę na STAKO 48L 600/225 (okazało się, że miałem dotychczas ATRAMA 48L 600/225) i nie mogę teraz domknąć podłogi...
Pytanie do Was, czy ta klapa podłogowa w Aerodecku nadaje się do jakiejś rzeźby, np. dłutem? Przydałoby się dłubnąć kilka mm.
Jak to możliwe skoro wymiary podałeś te same. Jak rozwiązałem sprawę. Też chodzi mi po głowie większa butla....
Takie 48.... ustawić na 42-43 było by idalnie.... :)
@arthi odpisałem w pw, teraz na zbiorniku robię ponad 470 km
@arthi odpisałem w pw, teraz na zbiorniku robię ponad 470 km
Tak, otrzymałem dziękuję!