Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : gasn± kontrolki przy zapalaniu honda civic 98

__Romano__
17-06-07, 23:34
POMOCY ! ! ! mam honde CIvic 98 rok 1.4 16V wczoraj wchodze do auta probuje odpalic a tu sie nie da rozrusznik nie kreci auto jakby dostawalo zwarcie cos cyka i przygasa swiatlo..... po wyciagnieciu kluczyka swiatla normalnie swiec±.Myslalem ze to aku ale jest dobry...Koledzy pomozcie mi ! ! !

pirat
17-06-07, 23:44
a mi sie wydaje ze jednak akumulator. jak go sparawdzales ze uwazasz ze jest dobry?

__Romano__
17-06-07, 23:49
ładowałem go prostownikiem na amperomierzu wszystko ok... ale gdyby to byl akumulator to swiatla by przygasaly a moge wlaczyc ogrzewanie szyby radio dlugie swiatla i nic nie siada ale jak chce odpalic to wszystko pada....

olo12
18-06-07, 00:08
Witam
Mialem identyczne obiawy w seicento. Wszystko dzialalo, swiatla, ogrzewanie tylniej szyby. Ale gdy odpalalem auto to radio sie wylaczalo i gdy auto juz dzialalo to radio dopiero sie zalaczalo. Przy odpalaniu takze lekko przygasalo oswietlenie kabiny. Pewnego dnia wrocilem z zakupow, zgasilem auto, zanioslem zakupy do domu, i gdy wrocilem i chcialem odpalic kicha. Myslalem na poczatku ze to bezpieczniki, pozniej rozrusznik, swiatla dzialaly normalnie. Okazalo sie ze to wina jednak akumulatora. Moja rada jak akumulator ma wiecej niz 5 lat czas juz na niego. Poco pozniej gdzies w trasie miec nieprzyjemnosci. To jest pare groszy a spokoj bynajmniej z taka popierdulka :) pozdrawiam

__Romano__
18-06-07, 00:25
Hm! warto sie nad tym zastanowic dzisiaj podjedzie kumpel ze swoim akumulatorem i zobaczymy....moze pieron jakis zwarty jest w srodku i nie trzyma amperazu. Dzieki za pomoc dam znac czy to aku...

Jarek104
18-06-07, 06:50
Mam podobny problem w D15B7 V gen

Tylko że moja zależnie od humoru, potrafi nie odpalić po niecałym dniu stania a zdaza sie, że postoi 3 dni i odpala od razu.
Co moze byc przyczyn± tak częstego rozładowywania sie aka? Przeciez w czasie pracy silnika jakis tam prad w nim zostaje...

Furious
18-06-07, 10:05
POMOCY ! ! ! mam honde CIvic 98 rok 1.4 16V wczoraj wchodze do auta probuje odpalic a tu sie nie da rozrusznik nie kreci auto jakby dostawalo zwarcie cos cyka i przygasa swiatlo..... po wyciagnieciu kluczyka swiatla normalnie swiec±.Myslalem ze to aku ale jest dobry...Koledzy pomozcie mi ! ! !
uszkodzony akumulator

Tylko że moja zależnie od humoru, potrafi nie odpalić po niecałym dniu stania a zdaza sie, że postoi 3 dni i odpala od razu.
Co moze byc przyczyn± tak częstego rozładowywania sie aka? Przeciez w czasie pracy silnika jakis tam prad w nim zostaje...
po pierwsze trzeba sprawdzic czy alternator ładuje, jesli tak to takze akumulator do wymiany

draffter
18-06-07, 12:48
Ja mialem tak, ze przekrecenie kluczyka - wszystkie kontrolki na liczniku ok, rozruch - wszystko gaslo i tylko cyk. Przyczyna - luzna klema na aku. Poprawilem (pierscien pomiedzy biedun a kabel) i dziala ok. Najzabawniejsze ze wcale na luzna nie wygladala :/

majsterus
18-06-07, 14:11
100% nie ma styku sprawdĽ masę kabla do karoserii i klemy, tak to już jest w japońcach że te rzeczy akurat szwankuj±

misiek1980
18-06-07, 15:53
sproboj na próbe aby wyeliminowac mase podpiac np kabel do rozruchu awaryjnego jedna klema na mase aku a druga bezposrednio na srube np rozrusznika ja mialem tak jak mialem korozje na kablu masy skrzynki

Danielo333
18-06-07, 18:21
U mnie było identycznie jak u Ciebie I tobył na 100% padnięty akumulator!!!!!!

__Romano__
18-06-07, 19:22
Dzisiaj przyjechał kumpel odpielismy jego aku i przepielismy do mojego... Udało się Hondzia odpaliła co oznacza ze Wasze opinie były fachowe dziekuje za doradztwo...Idę kupić aku moze teraz doradzicie jak±¶ ciekaw±i niedrog± firmę ? Pozdrawiam :hinczyk:

olo12
18-06-07, 19:37
Jakiego bys nie kupil to i tak dostaniesz 2 lata gwarancji i tak, a z doswiadczenia daj wiecej np na bosch'a (bezobslugowy) i bedzie spokoj na wieki wiekow :) no prawie :) pozdrawiam

gryzmo
18-06-07, 20:46
CENTRA podobno jest bdb.

yARO_81
18-06-07, 21:52
Nie ma chyba czegos takiego jak aku bezobsługowy (moze poza zelowymi). tez mam w hance niby bezobslugowy a jak ostatnio looknalem na stan wody to byl 2mm ponizej dolnej kreski. i wlasnie to tez jest argument. po co z bezobslugowym aku dwie kreski - max i min - wskazujace poziom elektrolitu? po to zeby kontrolowac stan i ewentualnie uzupelnic woda destylowana.

olo12
18-06-07, 22:57
no tak wode trzeba uzupelniac :)
czlowiek nie wielblad tez pic musi :) hehe
pozdrawiam

Wally
19-06-07, 08:29
__Romano__, chyba troche zbyt szybko podejmujesz decyzje, IMHO powinienes przede wszystkim:
1. sprawdzic klemy czy sa dobrze przymocowane,
2. sprawdzic czy masa jest dobrze przykrecona,
3. skoro masz juz amperomierz, masz pewnie voltomierz, sprawdz jakies napiecie masz na klemach bez rozruchu - mysle ze ok 12.5V powinno oznaczac ze jest ok, jesli mniej niz 9V to pewnie poszla cela na aku i trzeba wymieniac

Takim sposobem z 6 lat temu wymienilbym niemal nowy akumulator a okazalo sie, ze poluzowal sie kabel masowy

pirat
19-06-07, 10:57
a u mnie pokazywalo an postoju wlasnie cos ok 12v a jak chcialem odpalic to robilo sie dno, po wymianie aku problem minal z tym ze nie chce odpalac, wymienilem na varte asia silver :)