PDA

Zobacz pełną wersję : tani 'Tuning'(nie mylić z 'wiejski') ^^ prosze o rady, pomoc.

grodzki21
25-02-12, 13:17
Siemanko!

A więc... drodzy forumowicze-planuje lekko przyozdobić moje auto(honda 1.3 Vgen. 95r-golas).... chciałbym dodać że tanim kosztem (ograniczany budżet-pracuje, samodzielnie opłacam szkołe ble ble...). i prosze o rady w paru kwestiach, zatem:

1. planuje oczyścić wnętrze za czym też idzie zakup nowych dywaników, pokrowców bo są już zjechane (jakie polecacie? w sumie na to łącznie 200 moge przeznaczyć:p)
2. malowanie zacisków i bębnów (auto jest czarne, więc czerwony byłby stosowny, hm?)
3. odnowienie felg... alusy 14-wyglądają miejwiecej tak: http://allegro.pl/846-alu-felga-14-et-38-4x100-i2148531600.html
co myslicie o tym by pomalować je na biało + czerwony rant(no i kapselki czerwone z białym emplematem hondy^^)?
4. odnowienie lakieru... ile przeznaczę na sam lakier itp? (bez 2kolorowców raczej-czarny, taki jaki był oryginalnie-dodaje że zapłace grosze za robote- ok tys. za samo malowanie-to nie będzie w 100 profesjonalna robota ale znajomy robi bardzo dobrze blacharkę (brak specialnej kabiny-poczekamy aż sie ociepli;p) ps. w 'stodole' tez nie maluje:D
5. ile mogę dać za odblokowanie gaźnika? -sam szczerze boje się że coś spieprzę;/ ps. nie szkodzi silnikowi?(gaz) + wywalenie kata i sport na końcu-poczuje lekki przyrost mocy?
6. ciemne eyes z przodu +cleary z tyłu (przednie już czekają na montaż:>)
7. delikatna sciema na całym aucie no i szeroka folia 'antysłoneczna' na przeniej szybie. nie zajeżdża wiochą?
8. pare schudnych nalepek w stylu 'i love my honda<3' na tylnejszybce bocznej itp

ps. gdzie dostane srebrne emblematy hondy na tylną klapę i przód z czerwonym wypełnieniem wewnątrz?

9. teraz będe zakładał rozpórke przednich kielichów(czerwoną) i myslę o sport zawieszeniu(do tys. zł) http://allegro.pl/zawieszenie-sportowe-honda-civic-91-95-60-55mm-mts-i2086860200.html lub http://allegro.pl/zawieszenie-gwintowane-mts-honda-civic-91-00-jdm-i2086891626.html. polecacie czy odradzacie? ale to na lato róbtka.
Zadaje sobie sprawe z tego że możecie mi pocisnąć. ale to nie jest nic specialnego-zwykłe, gołe 1.3. Chce żeby miało troche wyglądu a ogranicza mnie folta żebym się nie pier***ł w tańcu jeśli chodzi o $;) narazie jedyne urozmaicenie w aucie to obrotomierz 'auto gauge' no i badlook z przodu hehe:p pozdro!

Dario022
25-02-12, 14:30
1. dywaniki to koszt ok 60zl za gowna ktore po sezonie jednym beda sie nadawac na smietnik lub 150zl za orginalne. co do foteli to nie lepiej je wyprac zamiast kupowac pokrowce? chyba ze sa mocno podarte.
2. jak sa ok to wcale nie malowac bo czerwony jedzie wsia.... a jak masz rdze to walnij przod jaki tam chcesz a bebny koniecznie czarne!
3. zalezy jaki kolor budy, rob jak chcesz
4. google nie boli
5. nie wiem nigdy sie w tym nie orientowalem
6. ciemne eyes z przodu +cleary z tyłu (przednie już czekają na montaż:>)
7. jedzie wiocha. nie szkoda hajsu na folie? lepiej przeznaczyc to na co innego skoro tak kiepsko u ciebie z kasa.
8. kolejne pieniadze w bloto.

ori emblematy w aso, a jakies fejki to na allegro.

9. rozne ploty chodza o tym zawieszeniu. jest mega miekkie wiec raczej nie nazwalbym go sportowym. a podobno ludzie otrzymywali nowe ktore mialy wycieki. wiec nie spodziewaj sie kokosow. zreszta widac to po cenie

rafal86
25-02-12, 14:42
kup jakies lepsze dywaniki a daruj sobie pokrowce, bebny na czarno a zaciski wedle gustu ( czerwone,zielone,fiolet duzo masz do wyboru które podpasują)
zamiast malować auto nie lepiej je profi spolerować i nawoskowac? a za reszte kasy kup jakies fajne alu 15" ( 14" sprzedaj)
co do gaźnika to większość sobie chwali ten mod ale sa też tacy co narzekali potem. Wywalenie kata u mnie w d13 dało sporo ( ok 1.5sek w sprincie do 100km/h mierzone stoperem ;p ) ale czuc było że auto lepiej idzie powyżej 4,5 rpm. A starego kata sprzedałem za 190zł:)
folie na przód bym sobie darował.
Generalnie podstawa do zadbany lakier + fajne alu i jak masz $ to gleba i juz będzie "tuning" xD

Hirotoshi
25-02-12, 14:57
http://moto.onet.pl/1657042,1,jak-z-hondy-civic-zrobic-bugatti-veyrona,artykul.html?node=2
Mam nadzieję że pomogłem :D

Kriss91
25-02-12, 16:04
Na sam początek dokładnie przeczytaj tematy na forum i z pewnością dojdziesz do pewnych wniosków jak zrobić auto "bez wioski". Podstawa to zadbane, sprawne, czyste auto.

seyren
25-02-12, 16:40
Ja zamiast zakladac nowy temat poogladalbym tematy z samochodami uzytkownikow, poczytal opisy i wiedzialbym czego chce.

Podstawa to zadbany lakier bez rdzy i wnetrze, zglebiona na fajnych alumach ew jakas dokladka z przodu i wedle gustu paroma stickerami ze smakiem - co do stylistyki
Mechanicznie to swap na mocniejszy motor albo brniecie z podstawowymi modami d13 ale to juz sobie poczytasz.

Jesli to gole d13b2 to warto zalozyc sobie zegary z obrotomierzem.

grodzki21
25-02-12, 19:14
ok dzieki za rady... pokrowce są konieczne-w aucie było palone... siedzenia są poprzycierane i jest kilka 'dziurek'... swap to większa bajka... wole opchać auto i kupić z większym silnikiem-to bardziej sie kalkuluje. Rafał86 blachurka nie ma jakiejś tam rdzy-zdorwa buda-ale polerka nie wystarczy. Jeśli chodzi o koła za dobre 15 trzeba zabulić-poza tym to tylko 1.3-spadek mocy może być odczuwalny-przynajmniej mój znajomy miał tak na 195/15'. Co do folii nie do końca w błoto po płace tylko za folie-mój ziomek tym się zajmuje. Może żeczywiście lepiej było by odmalować auto.... poprawić tylną zawieche bo już 'siedzi', walnąć sporta z tyłu, alusy odnowić i oddać do żyda i kupić hanke z mocniejszym silnikiem i bogatszym pakietem.

ps te a'la bugatti to wkota 4,5 $- VTI w *****istym stanie bym miał;p

Kriss91
25-02-12, 19:33
Powiem Ci tak. Skoro nie masz sentymentu to po prostu utrzymują serię w dobrym stanie i zbieraj na coś mocniejszego.

Dario022
25-02-12, 19:42
to po co ladowac hajs w fure ktora i tak pojdzie do zyda? zrob rzeczy eksploatacyjne i sraj na reszte!

Provokator
25-02-12, 20:01
Tak jak kolega wyzej mowi ... pierd** to skoro niemasz planow i jak bedzie lepsza okazja to pewnie i tak sprzedasz ... Nieraz ten "tuning" wyglada gorzej niz seria ... No i trzeba kasy wlozyc zeby cos konkretnego wyszlo

Tutek
14-03-12, 20:42
Wszystko jest kwestią gustu i upodobań. Ale na ogół śledź często fora i Allegro i powinieneś wszystko skompletować pod własne uznanie :)