Zobacz pełną wersję : Czy to panewka??
Witam!
Przed chwilką przed powrotem zrobiłem kilka okrążeń prawie do odcinki. 200m przed domem zaświeciła mi się kontrolka ciśnienia oleju i w silniku zaczęło stukać. Wyskoczyłem z auta szybko i zgasiłem. Obczajcie sami jak to wygląda. Wydaje mi się że to panewka i silnik szlak trafił... jakieś 4 tys. km temu wymieniałem pierścienie uszczelniacze rozrząd... Panewki były dosyć podtarte ale ich nie wymieniłem i nie wiem czy to się nie zemściło... :/
Film: http://www.youtube.com/watch?v=GsqLX4_b0Rg&feature=youtu.be
Jak na panewkę to jakiś dziwny dźwięk.
http://www.youtube.com/watch?v=UbmIMFTkulg&feature=feedu to moja stara panewka.
Ohoo jeszcze lepiej :) ale z czego się mogła skrzywić niby??
W dodatku świeci się kontrolka ciśnienia oleju... ??
Nie brzmi to jak panewka, chociaż jak włączysz swój filmik z linka podanego na forum to obok w powiązanych jest dźwięk ED4 z panewką wywiniętą... I brzmi podobnie, chociaż w opisie widnieje "zajechany".
Krzywa korba to już jak masakryczne pałowanie następuje. Bardziej uturbione jednostki mają do tego tendencje - wtedy korby lecą bokiem ;) Przy zbyt dużym doładowaniu.
Bez turbo pokrzywić potrafi...
Jak się zachowuje to przy lekkim przygazowaniu? Nakręć filmik jak manewrujesz linką gazu przy przepustnicy.
Jak się świeci kontrolka to mogę powiedzieć tyle że jest już źle...
Może zagotowałeś olej? Za bardzo pocisnąłeś auto. Zmieniły się właściwości smarne oleju i zatarłeś silnik. (ale ten scenariusz to raczej odpada, zależy ile km zrobiłeś na odcince ;) )
Cieżko stwierdzić bez rozłożenia silnika na części.
Na pierwszy rzut odkręć michę olejowa, może tylko panewka któraś pływa w misce ;)
Panewka się posypała, zassał to smok oleju i stąd brak ciśnienia = świecąca kontrolka?
wspomniany silnik : http://www.youtube.com/watch?v=q0BSCapeSVU&feature=related
Właśnie za 3h ide do garazu i odkrece i się okaże :/
Ja miałem ten sam odgłos w moim d15b2 i wymieniłem silnik.
Odkreilem. Panewka sie rozleciala... sproboje wydac te 100zl na nowe panewki. jezeli korba nie zgieta to moze bedzie chodzic?? Wal wyglada tak o nie pobilo go za bardzo.
Yotomeczek86
26-02-12, 01:20
To nie jest tak że sobie założysz i wsio działa. Musisz pomierzyć wał, korby, spasowanie panewek robić itp itd - oczywiście to w wieeelkim skrócie napisałem. Oddaj do kogoś kto się zna, lub kup nowy słupek lub sam dół.. o ile głowica nie ucierpiała
Oddaj do kogoś kto się zna, lub kup nowy słupek lub sam dół
Narobisz się ,wciśniesz kasę,a nie masz pewności czy wał nie ma owali.Po za tym wymienia się na czopach głównych i korbowodowe.Dlatego kolega dobrze napisał,bo nie jest to wymiana klocków hamulcowych.
uuu współczuję panewek :/
TO NIE JEST TEMAT JAK NAPRAWIĆ WAŁ!
Widze że jak na każdym forum dużo znawców ogólnych a do tematu mało kto podchodzi indywidualnie. Wiem jak powinno się naprawiać prawidłowo, ale NIE MA SESU rozbierać silnika na części który nie dość, że nie robi szału w jeździe już nie wspomnę o tym, że takie książkowe naprawianie tego silnika wyniosło by mnie kilka tysięcy zł. CO SIĘ NIE OPŁACA! Wiem , że ta wymiana panewek może nic nie dać! Ale może pojeżdżę jeszcze do wakacji jakoś. A jak nie to trudno 100zł jeszcze mogę zaryzykować na wymianę panewek, może się uda.
Jeśli chcesz próbować to próbuj :D Tylko ciekawe co z pompą, bo złożysz i i tak ciśnienia może nie być.
Daj jakieś foto panewki. Korby były odpowiednio skręcone po wymianie pierścieni?
Wszystkie momenty zgodnie z manualem. Panewki byly juz podtarte dosyć, ale z wałesnej głupoty nie zmieniłem, bo wydawało mi się, że zaoszczędzę. Panewka na tym 2gim tłoku była najbardizej podtarta :/ Panewki dosyć mocno się wysypały. Cienkie listki z nich zostały.