PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie - porada - new user.

efol3k
17-06-07, 01:04
Siema ludziska... :kirczak:
Niebardzo wiem jak zaczac, ale jakos trzeba, jestem na tym forum od wczoraj mieszkam od ponad roku w angili wiec mam kierownice z lewej strony - tutejsze prawo zezwala mi miec auto o silniku nie wiekszym niz 1.5 (kupilem 1.4i - bo bylo dosc tanie i oplacalo sie poniewaz stan IDEALNY) czytalem na forum sporo, przegladam, w kazdej wolnej chwili ale mimo wszystko nie moge sie zdecydowac, nie wiem od czego zaczac, i jakie pytanie mam zadac wiec zadam ogolne, do wypowiedzenia sie - od razu PROSZE , nie krzyczcie, nie banujcie, nie wyklinajcie ... - tak jestem nowym userem Hondy (ale szczesliwym) kupilem auto 5 dni temu - nie, nie znam sie zabardzo - tylko nadgryzlem co i jak (to moje pierwsze auto), ale za to szybko lapie. wiec tak - zacznijmy od roku i modelu.

Kupilem Honde CiviC 1.4i 90KM rok 1998 (rejestrowana pierwszy raz 2000 (koniec roku)) - przejechane ma okolo 60.000(mil) - w swietnym stanie, lakier 0 rys, 0 przebarwien - garazowana - 0 rdzy na pokladzie i pod.... elektryczne szyby lusterka szyberdach asr + 2 poduchy (nie wiem po kiego... ale nvm) - sprawdzone na autostradzie wyciagnela w przedziale 195-214 (bez problemowo - miezone za pomoca "licznika" policyjnego - zeby sprawdzic czy licznik jest ok.) silnik pali cudownie na 100km zzera max 8/9 litrow - przy sppokojnej a takze przy odrobinie butowania. benzyna oczywiscie (tankuje 97 oktanowe).

Teraz jezeli chodzi o mody.

Opony - felgi:
wstawilem fele 17 OZ + niskoprofilowki pirelki.

wstawilem Audio:

Pionerr mp3/wav... ... (radyjko 4x55W)
Alpinus - glosniki przod (2x40W)
Alpinus - glosniki tyl (2x75w)
Woofer + ampli. -> Mutant (moc nieznana, niesprawdzalem. co prawda marka nieznana takze... ale powiem ze jak puszcze na 50% zamkne auto i wyjde na zewnatrz, to lusterka + spoilerek bzycza jak szalone ;P - audio jest git w 100% wystarczajace)

i tu zaczyna sie zabawa.....

chce wpierw zmodowac silnik + wydechy i wszystko co jest mozliwe z czesci mechanicznych - fundusze wmiare mam.... - powiedzcie mi co powinienem zrobic by uzyskac (jezeli to mozliwe wogole) okolo 120-130KM?? -> jakie czesci, podzespoly zalozyc (wraz z nazwami prosze i co do czego sluzy : P - PROSZE O CIERPLIWOSC, i czy przy takim silniku to nie wywalanie kasy w bloto ? - poprostu help.)

pozniej jkaiegos Bodykita + obnizenie, czy ktos ma jakiejs propozycje ? - wnetrze sam zaprojektuje, i cos skombinuje.

teraz pytanko, czy da sie i oile da, trdno jest zalozyc turbine? - jezeli tak to jaka, i jak zamontowac, czy samemu, czy u fachowcy !_! ?? - dzieki za odp - moje gg 6355877 skype efol3k msn- efol3k@hotmail.com (jezeli komus nie chce sie pisac na forum - ale wolalbym tutaj ; ) - z gory bardzo dziekuje za wszelkie odp, i prosze o cierpliwosc :) dzieki chłopaki :)

skolopendra
17-06-07, 09:21
prawo zezwala mi miec auto o silniku nie wiekszym niz 1.5

a to niby dlaczego?

teraz pytanko, czy da sie i oile da, trdno jest zalozyc turbine?

myślę ze lepiej będzie jesli to zrobi fachowiec :d

Lcfr
17-06-07, 09:35
teraz pytanko, czy da sie i oile da, trdno jest zalozyc turbine? - jezeli tak to jaka, i jak zamontowac, czy samemu, czy u fachowcy !_! ?? - dzieki za odp - moje gg 6355877 skype efol3k msn- efol3k@hotmail.com (jezeli komus nie chce sie pisac na forum - ale wolalbym tutaj ; ) - z gory bardzo dziekuje za wszelkie odp, i prosze o cierpliwosc :) dzieki chłopaki :)

temat podniesienia mocy w 1,4 był juz kilkukrotnie wałkowany...
uzyj opcji szukaj i poczytaj o:
- minime
- turbo
- wydech
- dolot...

generalnie zostaja 2 drogi:
- - załozenie turbo - dosc kosztowne
- - podłubanie przy 1,4 (założenie innej głowicy/kolektora ssacego i dolotowego+ dolot i kompletny wydech) - wersja tansza ale i mniejsze przyrosty

E57
17-06-07, 10:12
swap na D15B (+ turbo) :afro:

efol3k
17-06-07, 11:46
""a to niby dlaczego?""

poniewaz mam 20 lat, i nie mam znizek ubezpieczeniowych - kazdy samochod powyzej 1.5 kosztowal by mnie okolo 300F miesiecznego ubezpieczenia - tak MIESIECZNEGO, kazdy inny to tylko 30-40F (kazdy ponizej 1.5)

""temat podniesienia mocy w 1,4 był juz kilkukrotnie wałkowany...""

Tak, Wiem zdaje sobie z tego sprawe, ale chodzilo mi o konkretne "nazwy czy co kolwiek co mnei naprowadzi - czego mam szukac" - i je dostalem, bardzo dziekuje - i sorki za glupi temat. : ) -- Dziekuje za odp. :)

E57
17-06-07, 11:58
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=983

jak dla mnie dłubanie 1,4 nie ma sensu. sam mam 1,4 i nic w nim nie robie, powoli zaczyna brakować mocy ale albo kiedyś będzie swap albo inny samochód.za kasę, którą wpakujesz w mody 1,4 i osiągniesz naprzykład 120km można spokojnie kupić nowy silnik i przełożyć. Moc na start podobna. Z tą różnicą, że z 1,4 już nic nie wyciśniesz a w innym silniku to dopiero początek.

efol3k
17-06-07, 12:04
""a to niby dlaczego?""

poniewaz mam 20 lat, i nie mam znizek ubezpieczeniowych - kazdy samochod powyzej 1.5 kosztowal by mnie okolo 300F miesiecznego ubezpieczenia - tak MIESIECZNEGO, kazdy inny to tylko 30-40F (kazdy ponizej 1.5)

""temat podniesienia mocy w 1,4 był juz kilkukrotnie wałkowany...""

Tak, Wiem zdaje sobie z tego sprawe, ale chodzilo mi o konkretne "nazwy czy co kolwiek co mnei naprowadzi - czego mam szukac" - i je dostalem, bardzo dziekuje - i sorki za glupi temat. : ) -- Dziekuje za odp. :)

No to jeszce ze 2 glupie pytania.
\minime - tak znalazlem PIEKNY OPIS do tego, z tym ze.... czy to pod moj 1.4 tez bedzie odpowiedni opis? a nie tylko pod 1.5?
\swap na D15B (+ turbo) - co to jest ? - silnik ?? - ta załapałem ; p motorek 1.5 ...

E57
17-06-07, 12:09
minime - tak znalazlem PIEKNY OPIS do tego, z tym ze.... czy to pod moj 1.4 tez bedzie odpowiedni opis? a nie tylko pod 1.5?
ktoś już chyba robił mini z d14a3/y7
ale mini to raczej z silnikiem d15xx

swap na D15B (+ turbo) - co to jest ? - silnik
d15b to jest silnik 1,5 sohc vtec na rynek japoński (130km mocy). w anglii powinieneś taki znaleźć ;) a turbo no to wiadomo co to jest :d

skolopendra
17-06-07, 12:10
\swap na D15B (+ turbo) - co to jest ? - silnik ??

tak nowy większy silnik :d

poniewaz mam 20 lat, i nie mam znizek ubezpieczeniowych - kazdy samochod powyzej 1.5 kosztowal by mnie okolo 300F miesiecznego ubezpieczenia

to jest dobry przepis :d

jednak te angole trochę mysla

efol3k
17-06-07, 12:14
to jest dobry przepis :d
jednak te angole trochę mysla

no no wiesz, moze i dobry xD ale ja nie moge sobie posmigac :D znaczy... moge - ale koszt tylko 1600 miesiecznie ubezpieczenie ; P (zlotych) to prawie za darmo nie ? :D ubezpieczenie po roku kosztuje tyle co 4 letnia hania ;D

(( pieknie - slicznie dziekuje za ten link, bo szperam szperam, i cos tam wyszperalem, ale martniutko ;D )) -> uzytkowniku 1.4 - zagadnij do mnie na GG6355877 - nie obawiaj sie ; P nie bede cie bardzo dreczyc, a i na pewno sie DOBRZE odwdziecze :P (btw chce zrobic hanie max do sierpnia, i przyjechac do pl na jakies zlocicho ; PP)

btw pochodze z KRK - Ruczaj ;))