Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poduszka pasażera - da się ją wyłączyć?

pudens
17-06-07, 00:43
Cześć!

Tak się wstępnie rozglądałem i nie widzę - czy można gdzieś wyłączyć poduszkę powietrzną pasażera? Czasami widziałem, że w różnych autach można było to kluczykiem robić - tutaj nic takiego nie widzę.

Ogólnie, pytanie jest także takie, jak ktoś sobie radził z jazdę Civikiem 5D z trójką dzieci i żoną na pokładzie... :) Czyli, czy jak żonę zapakuję między dwa foteliki z tyłu, to czy tą poduchę da się wyłączyć, żeby najmniejsze ulokować na przednim siedzeniu...? :)

I np. cz ktoś wstawiał trzeci fotelik na środek tylej kanapy, tam gdzie jest tylko biodrowy pas? Jak tam montować fotelik?

Cairo
17-06-07, 07:13
Jednej poduchy wyłączyć się nie da, możesz wyłączyć obie wyciągając bezpiecznik od SRS, ale ma to dwa minusy, Ty nie masz poduchy i gdy będziesz chciał ponownie je włączyć prawdopodobnie pojawi się błąd srs i trzeba będzie przeprowadzić procedure kasowania.

Nie jestem pewnien, ale wydaje mi się, że jak się dziecko wozi w foteliku na przednim siedzeniu przodem do kierunku jazdy to nie ma potrzeby wyłączania poduszki, jest to konieczne tylko w przypadku wożenia dzieciaka tyłem, żeby go poducha nie przycisnęła do fotela.

Co do pasa biodrowego to też dwa wyjścia.
Czy wszystkie dzieci masz takie małe, że muszą mieć pełne foteliki? Czy przynajmniej jednemu nie wystarczy podkładka? Podkładka nie jest przypinana pasem, tylko siada dziecko na niej i jego się przypina,
Druga opcja, to poszukać u sprzedawców części używanych oparcia kanapy z pasem 3 punktowym.

pudens
18-06-07, 17:07
No nie, zabawa w wyciąganie bezpieczników to nie dla mnie. :) Natomiast o tym biodrowym pasie to już myślałem - tylko opory mam moralne. Dlaczego ten jeden, ma mieć w razie (tfu, tfu) wypadku najgorzej? No bo przecież sam biodrowy, to nie to samo co taki zwykły.

Z tym przedem/tyłem do kierunku jazdy (chodzi o fotelik na przednim fotelu) to sam też nie wiem. Będę musiał później poszukać. Zawsze można do rzecznika prasowego policji zadzwonić. :)

No i ostatnia opcja - chyba najciekawsza. :) Na razie na alledrogo nie stwierdziłem. Będę musiał podzwonić po szrotach.

Dzięki za info!

Cairo
18-06-07, 17:45
:szukaj: :
Szymek Septic -> 888 513 855
Jasiek -> 602 445 469

Jeszcze na forum maciexxx tylko nie mam teraz nr.