Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ECU nie dziala

lenio1119
22-02-12, 17:34
problem polega na tym ze po wymianie silnika Z5 na Z5 i zmianie wiazki silnikowej komp nie daje oznak zycia w czym problem??

wczesniej byl komp chba z przed lifta z tym potencjometrem teraz jest PM7-X04

komp sprawdzony i jest ok ,wszystko dziala oprócz kompa i pompy paliwa ale to chyba komp daje sygnal do przekaznika pompy

moze ktos zna elektryka ktory by to ogarnol

Van_Dal
22-02-12, 17:41
opisz dokładnie co robiłeś, w jakim aucie z czego i poco bo mało mówi

po wymianie silnika Z5 na Z5 i zmianie wiazki silnikowej komp nie daje oznak zycia w czym problem??

problemów może być miliard ... napisz wszystko co może mieć związek z tematem bo nikt tu jasnowidzem nie jest
i dowiedz się jaki był wcześniej komp

lenio1119
22-02-12, 18:22
kupilem CRX-a przedlifta z silnikiem Z5 i wymienilem mu silnik na taki sam tylko ten drugi byl z polifta i różnił sie wiazka silnikowa, wizke przelozylem i po podlaczeniu wszystkiego nie dziala tylko/az komp i pompa paliwa
tego kompa z potencjometrem gdzies mi wcielo:/ ale z tego co sie dowiedzialem to na tym X04 tez powinien odpalic a on nawet niemrygnie diodą

to chyba wszystko

JulekCIVIC
22-02-12, 19:19
a nie domyślasz sie że skoro zmieniłeś cześć wiązki to kable mogą mieć inaczej piny we wtyczkach i po takim zabiegu mogło ci kompa nawet spalić... albo wymieniasz wszystko czyli całą wiązkę albo nic tylko przekładasz ze starego silnika czujniki jakie ci sa potrzebne lub maja inna wtyczkę, proste...
teraz to bym polecał porównać wiązki i spr co jest a czego nie ma, ewentualnie same wtyczki...

lenio1119
22-02-12, 19:31
no wlasnie po zalozeniu starej wiazki do nowego silnika jest to samo

co do kompa to jest ok bo wsadzilem do rexa kolesie i dzalal bez problemu

piroman
22-02-12, 23:13
bezpieczniki sprawdziles? podpinajac nowa wiazke moglo wywalic jakis bezpiecznik i teraz nie dziala takze na starej,
wszystkie masy na silniku podpiete?

uczak
23-02-12, 00:47
Sprawdz czy przewody zasilajace kompa podaja napiecie.

lenio1119
23-02-12, 20:35
Sprawdz czy przewody zasilajace kompa podaja napiecie.

poszukam ktore to sa te zasilajace

bezpieczniki sprawdziles? podpinajac nowa wiazke moglo wywalic jakis bezpiecznik i teraz nie dziala takze na starej,
wszystkie masy na silniku podpiete?

dla pewnosci sprawdze jeszcze raz, co do masy to wszystko podpiete

mirasek
23-02-12, 20:45
masa kompa podpięta?

lenio1119
23-02-12, 21:28
masa kompa podpięta?

tego nie wiedzialem a gdzie to sprawdzic czy jest podlaczone??

jestem laikiem w elektryce wiec moje pytania moga byc dziwne wiec licze na wyrozumialosc:)

Bartiss
21-04-13, 22:48
Witam, mam problem, który wygląda podobnie, ale zrobił się z innej przyczyny. Zmieniałem płyn od wspomagania, zalałem świeży, poprosiłem znajomego żeby ruszył do przodu, on dodał zaq mało gazu i silnik zgasł. Teraz po przekręceniu silnika świeci się cały czas check, nie ma charakterystycznego cyknięcia pompy paliwa a komputer w ogóle nie daje znaku życia, nawet nie mrugnie. Dzisiaj sprawdziłem masę przy termostacie, skrzyni biegów i przy budzie. Niby bezpiecznik hazard jeszcze sprawdzałem, ale jutro jeszcze sprawdzę.

Wymieniłem też przekaźnik i dalej to samo. Może ktoś coś podpowiedzieć jeszcze? Chciałem jeszcze sprawdzić masę ECU, ale proszę mi powiedzieć gdzie jest, bo oszaleję. Civic ed7 z silnikiem d16z5.

Feniks333
22-04-13, 16:05
Skoro świeci Ci się check to zrób samodiagnostykę i sprawdź jakie błędy wywala.