Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprawność klimatyzacji

7zbiniu
15-06-07, 23:19
Mam silnik D14A8, z klimą oczywiście-sprawdzałem jej sprawność i wychodzi na to,że maksymalna temperatura wychlodzenia to DOKŁADNIE 11stopni C. Zastanawiam się czy to normalne w naszych haniach, bo z tego co wiem to większość aut ma 7 stopni, a co za tym idzie to szybsze wychlodzenie kabiny.

sharky
16-06-07, 10:28
Nie jest normalne.
Mi mierzyli i schłodziło do 4,9 stopnia na wyjściu z kratek.
Jedź do chłodniarzy, pewnie klimę trzeba już nabić.

7zbiniu
16-06-07, 11:42
To ciekawe, szwagier robi w klimatyzacjach i wszystko jest ok-ciśnienie ma odpowiednie i cała reszta też ok.Może jeszcze ktoś sprawdzał temperature w swoim bolidzie?

mirasek
16-06-07, 14:26
U mnie chłodzi na ok. 8 st.C

Gizmoon
16-06-07, 16:04
U mnie też 8.
Facet na przeglądzie powiedział że tak ma być.

Troll
17-06-07, 11:28
No tak ale wszystko zależy od temeratury zewnętrznej oraz wilgotności. Gdzieś na forum ( chyna honda trojmiasto) widziałem wykresik tych zalezności. Szoku nie ma, raczej mozna powiedzieć ze klima w hankach jest mierna.
Pozdro i powodzenia w walce z upałami.

Copernicus
17-06-07, 19:37
7zbiniu,

Chyba mam ten sam problem. Zdiagnozowany.

Też wiało mi temperaturą 11-14 st. C

Po doładowaniu gazu (lub kto woli cieczy albo czynnika chłodzącego) powiewy nastały niemal arktyczne.

Ale w moim przypadku jednocześnie okazało się, że kompresor jest nieszczelny...
Gaz ucieka, temperatura znowu się podnosi...

Mishka
17-06-07, 20:53
Gdzieś na forum ( chyna honda trojmiasto) widziałem wykresik tych zalezności.

Links links:

http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/22-20.pdf

Wykresy i metoda testowania :D
pzdr

Troll
18-06-07, 08:14
hee czyli widać ze przy najbardziej optymalnych warunkach i +30 st na zewnąrz możemy uzyskać min 10st C

Wojcio
19-06-07, 00:58
Także posiadam taką Hondzie D14A8 i chyba walnęła mi pompa klimy.
Podczas jazdy zaczęła terkotać. Chłodzić chłodzi ale bardzo głośno działa, więc nie używam. U fachowca byłem to jak mi zaśpiewał 800zł za używaną pompe + cos tam i coś tam to skończył na 1800zł.
Jakieś pomysły lub sugestie ???

mlynek27
19-06-07, 21:27
Niewiele osób wie że na wydajność klimatyzacji ma znaczny wpływ czystość chłodnicy. Ostatnio nabijałem klimę i gość sprawdził mi ciśnienie czynnika. Okazało się że jest 20 barów. Wystarczyło umyć chłodnicę karherem i ciśnienie spadło do kilkunastu barów.

lukaskus
21-06-07, 10:47
Niewiele osób wie że na wydajność klimatyzacji ma znaczny wpływ czystość chłodnicy. Ostatnio nabijałem klimę i gość sprawdził mi ciśnienie czynnika. Okazało się że jest 20 barów. Wystarczyło umyć chłodnicę karherem i ciśnienie spadło do kilkunastu barów.

A to bardzo ciekawe co napisales, musze tak u siebie zrobic, bo faktycznie chlodnica jest troche zasyfiona, a caly czas mi sie wydaje ze klima lichutko dziala (nabijana 1,5 miesiaca temu) :aloha: