PDA

Zobacz pełną wersję : Uszczelka pod pokrywe, jesli nie ELRING to co?

prz3mo
15-06-07, 21:22
Siedem miesiecy temu była zakładana nowa (firmy ELRING) po regulacji zaworów...
Dzis zauwazylem, ze zaczyna mi sie jednak pocić :/
Pytanie brzmi czy szukac jakiejs innej firmy czy jednak Elring jest OK, tylko ze takie rzeczy sie zdarzają i wziąć taką ponownie?

skolopendra
15-06-07, 21:24
kup w aso i po kłopocie cena to ok 70 zł :aloha:

prz3mo
15-06-07, 21:25
kup w aso i po kłopocie cena to ok 70 zł :aloha:

Wiesz, zamiennik kosztuje 20pln, wiec... :)

skolopendra
15-06-07, 21:28
skoro tak kombinujesz to kupuj co pół roku nową i zmieniaj :d

niedługo wyjdzie jak oryginał na raty :aloha:

maciekr
15-06-07, 22:25
wytrzyj dobrze ten rowek w pokrywie zaworów. Jak go elegancko osuszysz to nie ma prawa leciec.Mam elringa u siebie i jest sucho

waldano
15-06-07, 22:32
jest dobra nie wierz w mity ta firma nie jest zła , mam tą uszczelkę już od pół roku i pod miską i pod pod pokrywa i nie jest zła

prz3mo
15-06-07, 22:52
jest dobra nie wierz w mity ta firma nie jest zła , mam tą uszczelkę już od pół roku i pod miską i pod pod pokrywa i nie jest zła

No jak ją kupowalem to tez sugerowałem sie dobrymi opinami o ELRING... No, ale nie wiedziec czemu sie zaczęła sie pocić... Dzis wytarłem dokladnie te miejsca, bede obserwował co i jak...

Lcfr
15-06-07, 23:14

No jak ją kupowalem to tez sugerowałem sie dobrymi opinami o ELRING... No, ale nie wiedziec czemu sie zaczęła sie pocić... Dzis wytarłem dokladnie te miejsca, bede obserwował co i jak...

j bym sie nie sugerował :)
i kupil ASO albo .... ASO... :)

mam tez lepsza teorie - nie zmieniac jezeli nie ma potrzeby...
w swim aucie kilka razy zdejmowałem pokrywe zaworów (regulacja/pasek/malowanie itd) i NIGDY nie wymienilem uszczelki na nową...
ciagle jeżdze na tej samej oryginalnej i nie cieknie....
i nie wymienie jej az do momoentu kiedy nie zacznie sie pocic
wtedy kupie w ASO i mysle, ze bedzie OK....

wymiana uszczelki pokrywy zaworów to max 15min
i nie wplywa to bezposrednio na bezpieczenstwo jazdy
wiec mozna sobie pozwolic na to "ryzyko' załozenia powtórnie oryginalnej uszczelki...
tym bardziej, ze jak sie okazuje wiekszosc zamienników cieknie ;/

prz3mo
15-06-07, 23:54
No wlasnie ja np. po wymianie rozrzadu tez zalozylem ta sama oryginalna.. Ale po regulacji zaworow podkusiło mnie by jednak ja wymienic, choć nic sie nie pociło... No i jak widac to był chyba błąd.

zed
16-06-07, 12:56
Mnie tez podkusilo zeby przy mini me zalozyc nieoryginalna i sie zaczela pocic wiec teraz tylko ASO...pozdro

molekss
05-03-09, 15:50
witam

odgrzebie temat aby nie zakładać nowego. czeka mnie regulacja zaworów w moim d13b2 i od razu wymieniłbym uszczelkę pod pokrywą zaworów bo mi cieknie na świece. na allegro znalazłem dwie uszczelki do mojego modelu.

firmy Elring:
http://www.allegro.pl/item567838073_uszczelka_pokrywy_zaworow_civic_d15b 7_d13b2_d15b2.html

oraz Takoma:
http://www.allegro.pl/item559533524_honda_civic_crx_d13b2_uszczelka_pokr ywy_zaworow.html

czy ktoś może się wypowiedzieć na temat uszczelek firmy Takoma?

z góry dzięki za pomoc

KluH
05-03-09, 16:22
miałem (za czasów d serii) jc, miałem elringa, miałem takome i jeszcze jakąś aż w końcu wsadziłem z aso. Wszystkie poprzednie razem mnie wyniosły tyle co uszczelka z aso ale od tamtej pory się do tego nie dotykałem. I tobie też polecam tak zrobić czyli kupić oryginał.

skolopendra
05-03-09, 16:26
czy ktoś może się wypowiedzieć na temat uszczelek firmy Takoma?

doczytaj wcześniejsze posty
.a odpowiedz nasunie się sama

karpik85
06-03-09, 00:19
A może to po części kwestia dobrego montażu, mnie mechanik przy okazji regulacji zaworów kazał kupić zamiennik za 20 pln i powiedział, że on ją założy tak, żeby nie ciekła, no i faktycznie drugi rok mija i wszystko suche.
Tylko, że przy montażu tej uszczelki daje się jeszcze silikon na zagięciach gdzie wałek wychodzi na kółko rozrządu i na aparat, nawet w manualu jest o tym napisane.

Chociaż pomimo swoich pozytywnych doświadczeń i tak polecałbym oryginał, bo u mnie to może być tylko przypadek ;)