PDA

Zobacz pełną wersję : ciśnienie otwarcia zaworu bocznikowego (filtr oleju)

darkwap
21-02-12, 20:59
Witam.

Proszę o poradę.: Czy ciśnienie otwarcia zaworu bocznikowego w filtrze olejowym ma duże znaczenie?

Pytam, ponieważ kupiłem filtr marki BOSCH o nr 0 986 452 036, który ma ciśnienie otwarcia zaworu bocznikowego o wartości "1" (filtr ten według niektórych katalogów pasuje do mojego auta. Dodam że silnik ma oznaczenie "d14a8").

W innych katalogach, do tego silnika jest natomiast przeznaczony filtr BOSCH o nr 0 986 452 354, który ma ciśnienie otwarcia zaworu bocznikowego o wartości "0,4".

Jako zamiennik do obu filtrów występuje Filtron o nr "OP557" (tu niestety nie ma informacji o ciśnieniu zaworu bocznikowego).

Wyczytałem w googlach, że parametr filtra może mieć znaczenie na spalanie etyliny?

cosmo-pl
21-02-12, 21:44
Wyczytałem w googlach, że parametr filtra może mieć znaczenie na spalanie etyliny?

hmm.. cokolwiek to znaczy...

To się nie nazywa zawór bocznikowy (ten występuje w silniku krokowym) a zawór przelewowy. Nominalny dla Hondy jest 1 bar, przy założeniu mniejszego będzie dłużej szedł bokiem na zimnym i wcześniej odmówi posłuszeństwa, pytanie czy dobrze sprawdzałeś ten 0,4, bo to jest jednak różnica. Ja bym zakładał 1 barowy.

Polecam Ci przy wymianie filtr Mann W 610/6 jest naprawdę spoko i dobry olej, możesz napisać w temacie o olejach aby się dowiedzieć jaki sobie zapodać.

Pozdrawiam.