PDA

Zobacz pełną wersję : Zatrzaśnięte kluczyki

woodie
15-06-07, 14:06
Włożyłem kluczyk do stacyjki, żeby ładowarka do komórki mi działała (stacjonarnej zapomniałem, jestem na wiosce i postanowiłem podładować komórkę w aucie). Drzwi od kierowcy nie domknąłem, ale zadziałał po chwili centralny i zatrzasnął zamki (drzwi nie są domknięte, ale się nie otwierają). Niestety zapasowy kluczyk jest 300 km ode mnie. W jaki najmniej 'inwazyjny' sposób dostać się do środka? Przez szybę odpada, mam folie antywłamaniowe.

xms
15-06-07, 14:27
może spróbuj odgiąć maksymalnie drzwi niedomknięte i w szczeline włóż drut aby podciągnąć dzyndzel. Chyba ze dzyndzel masz przy klamce. Albo spróbować dostać się cienkim śrubokrętem do mechanizmu otwierania ale to chyba raczej nie pomoże jak centralny zadziałał. Jest jescze możliwość odłączenia aku i podłączenia u mnie wówczas otwierał i zamykał samochod.

woodie
15-06-07, 14:31
Z drutem jest problem - najlatwiej byloby jakis haczyk i elektryczna szybe opuscic, choc nie wiem czy na 1 przekreceniu stacyjki zadziala (watpie). Trafic w klamke to w ogole lipa. Nie da sie jakos 'odhaczyc' dzwi jak sa niedomkniete?

majsterus
15-06-07, 14:42
przejrzyj manuala, konstrukcję klamki
może wciśniesz np brzeszczot specjanie oszlifowany jak haczyk pomiędzy szybe a listwe.

Niestety nie pamiętam budowy

a jakby drutem sięgnąc wajchy od kufra???

no zawsze poczta priorytet pozostaje :d

NasE
15-06-07, 14:47
woodie ziome moj Ty biedny hmmm mialem podobna sytuacje, ale u mnie mialem malutkiego farta i tylniej klapy (szyby) na szczescie nie dokmnalem wowczac i wszedlem wlasnie przez bagaznik

od tej pory nigdy nie zostawiam kluczykow w stacycje o ile nie mam otwartej na maksa szyby :D

hm z technicznych porad odnosnie Twojej systuacji niestety udzielic nie umiem
nie wiem czy da sie otworzyc niedomkniete drzwi

xms a do akku sie raczej nie dostanie bo maske ma zamknieta...

powodzenia i daj znac czy sie udalo
pozdrawiam

ivan667
15-06-07, 15:30
jesli to jest 5 gen to probowal bym z drutem twardym zakonczonym haczykiem i wpuszczalbym go od gory, na wysokosci anteny, jak uda sie zahaczyc o dinks przy klamce to wtedy pprzesuwac drut w prawo w strone tylu auta. glupia sytuacja

[ Dodano: Pią 15 Cze, 2007 ]
ewentualnie wajha od bagaznika moze bedzie latwiej

hosi
15-06-07, 15:59
Jak mialem EG4 to wlamali mi sie do auta (bez uszkodzen zewnetrznych) przez zdjecie czarnej listwy plastikowej zaraz przy szybie (odchodzi bez problemu). Wtedy powinienes miec dostep do drucikow poprzecznych ktore sa odpowiedzialne zamykanie i otwieranie zamka.

woodie
15-06-07, 17:28
Do drucikow poprzecznych sie nie dostalem. Pomogl drut z wieszaka alu. Przy niedomknietyuch drzwiach dalo go rade wpuscic tak ze zachaczyłem o otwieranie klapy bagażnika. Dalej już pikuś. Nie radzę stosować drutów, które się łatwo gną - doprowadzają do furii i poza tym nie da się nimi manewrować. Uważać należy na lakier żeby go nie porysować przy wkładaniu drutów. i na szyby, zwłaszcza jak jest folia. Próbować jak najmocniej odchylić drzwi tym samym nie wyłamując bocznej plastikowej osłonki szyby. Ostrożnie z uszczelkami, bo łatwo je uszkodzić. Większości z ww. zagrożeń uniknąłem :) Czas operacji w sumie 1,5h... długo, ale kombinowałem najpierw inne sposoby.