Zobacz pełną wersję : swap z d16z6/b16a2 lub d18c4/c6
Wiele tu czytałem o różnych swapach z różnych silników na różne ale nie znalazłem inf dla mnie istotnych.Dlatego pisze.Civic coupe 94/95r z silnikiem 1.5 wersja ESi 125KM jakie ma oznaczenie?czy można go swapować z b16a2 lub d18c4/c6 czy lepiej wlecieć w hanie z silnikiem d16z6 i swapować na te silniki powyżej.To tyle na początek.
[ Dodano: Pią 15 Cze, 2007 ]
oczywiście civic 1.5 wersja LSi 101KM (a nie 1.5 ESi 125KM jak napisałem powyżej) :) sorki
Można swapować. Różnica w swapie z LSi (EJ2) na ESi (EJ1) to 2 kabelki od VTEC, komputer i hamulce.
Jak sam widzisz, dużo więcej roboty nie masz.
I nie ma d18c4, tylko b18c4 ;)
Nie zrozumiałeś mnie nie chce swapować 1.5 LSi na 1.6 ESi tylko albo z jednego albo z drugiego na b16a2 lub b18c4/c6
To ty mnie nie zrozumiałeś. Pytałeś, czy nie lepiej przesiadać się na ESi i wtedy swapować. Więc napisałem Ci różnicę między LSi a ESi. Dodaj do tego trudności w znalezieniu dawcy w dobrym stanie z silnikiem ESi i wyważ różnicę.
Łopatologicznie to będzie:
1. Sprzedaż LSi + kupno ESi + swap (konkrety już sam widziałeś na forum)
2. Coupe LSi + hamulce (opcja, ale wskazana) + poprowadzenie 2 kabelków + ecu + punkt 1.
Która opcja jest lepsza dla Ciebie?
Co do swapa z twojego silnika w coupe, to najlepszy przykład bierz z Tencia: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1915
Chodziło mi o to czy kupić civic coupe 94/95 s silnikiem LSi 101KM i swapowac na b16a2 lub b18c4-c6 czy lepiej startowac z civickiem ESi d16z6 125KM i dopiero swapowac.Gdzie jest mniej niespodzianek i z ktora opcja latwiej sobie poradze o ile wogle :)
Hmmm zależy po jakim czasie chcesz robić SWAPa. d16z6 jest sporo mocneijszy od d15. W 5 genie będziesz miał kompa OBD1 b16a2 również więc będziesz prościej z elektroniką. B18c4/6 mają już OBD2 więc jest troszkę więcej zabawy ale oczywiście wszystko jest do zrobienia.
x-tygrysek-x
17-06-07, 00:11
podepne się, właśnie chciałbym zamiast mojego d15b7 włożyc b16a2, jak to jest z elektryką, i druga sprawa, łapy sianika są te same czy inne, bo każdy mówi coś innego :/
dzięki