PDA

Zobacz pełną wersję : felgi skręcane - rozkręcać czy nie

sebawo
20-02-12, 13:51
Nie wiedziałem gdzie, to zapodałem tu. Słyszałem opinie, że felg skręcanych, dwuczęściowych, nie powinno się rozkręcać, bo może zacząć bić po ponownym skręceniu.... Generalnie nie wydaje mi się, żeby sprawna felga, nie uderzona, zaczęła bić, no ale ja się mogę nie znać... Oczywiście wiem, że trzeba to poskładać w takiej samej konfiguracji i ustawieniu elementów względem siebie. Co sądzicie?

CRX1
20-02-12, 17:50
Pytanie -po co chcesz je rozkręcać?Robi się to jak masz do wymiany uszkodzony zewnętrzny pierścień.Bez wyrażnej potrzeby nie rozkręca się -chodzi o szczelność.Bicie felgi nie powinno wystąpić jeżeli nie była uszkodzona,a żeby dokładnie to stwierdzić ,trzeba sprawdzić samą felę na wyważarce.

sebawo
20-02-12, 18:10
szczelność zapewnia chyba sylikon lub coś o podobnej konsystencji, którym jest pokryte miejsce łączenia od środka. Chcę rozkręcić żeby wyczyścić i ew. pomalować.

PlushaQ
21-02-12, 00:03
Jeżeli tylko do czyszczenia, to nie pierdziel się w rozkładanie - pędzel + APC w odpowiednim stężeniu i wyczyścisz nawet z zakamarków.
A jak do malowania…*to może ktoś inny się wypowie.

sebawo
21-02-12, 08:59
Przetarłem felgi i lakier jest porysowany, więc pewnie będę malował... Rant też będzie się lepiej i dokładniej polerowało bez środka, także rozłożę o ile dam radę :)

Belol
03-07-12, 21:54
sebawo i jak rozłożyłeś? po ponownym skręceniu nie ma żadnych problemow? wlasnie nabyłem skrecane alu i chce polerować rant, fakt - bez środka łatwiej
pozdrawiam

sebawo
04-07-12, 21:18
Rozkręciłem jedną bo czasu brakło, ale też się źle do tego zabrałem. Okazało się, że nie tylko da się 'od tyłu' każdej śrubki odkręcić nakrętkę nasadką 10 ale i od przodu wchodzi na śrubę nasadka 8 tyle, że 12-to kątna (Taki kształt łba śruby, tyle, że rozmiar 8 (http://techride.pl/img/p/9/7/97-thickbox.jpg)). Do tego przedłużka w postaci rurki. Po rozkręceniu, doczyszczeniu, skręciłem z powrotem, na łączenie od środka felgi nałożyłem zwykły sylikon bezbarwny, bo innego nie miałem. Efekt? Jeżdżę od kwietnia, z wyważeniem problemu nie było, powietrze sprawdzam co miesiąc i nic nie trzeba dopompowywać. Także kolejny mit, że się nie da, można wsadzić między bajki.