Zobacz pełną wersję : b18c4 - olej Motul
witam. chodzi mi o zalanie oleju do b18c4, przywiezione z Francji - 104kkm przebiegu. Chce zalac 100% syntetycznego Motula. Tylko nie wiem dokladnie jaki zalac ??
MOTUL 8100 E-TECH LITE 0W-30
MOTUL 8100 ESTER E-TECH 0W-40
MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W-30
MOTUL 8100 X-CESS 5W-40
czy moze z serii SPORT :
MOTUL 300V POWER RACING 5W-30
MOTUL 300V POWER 5W-40
MOTUL 300V CHRONO 10W-40
MOTUL 300V COMPETITION 15W-50
wolał bym zalać cos nie z serii sport, czyli cos z serii 8100, tylko pytanie który ??
opisy oleji Motul tutaj : motul.auto.pl
Jam bym proponował
MOTUL 8100 X-CESS 5W-40
A moze MOTUL 8100 ESTER E-TECH 0W-40 na bazie syntetycznych estrów, to najwyższa technologia, mi wydaje sie najlepszy, ale którego bys nie zalał to i tak będzie grubo ponad to co oferują Mobil, Castrol, czy Elf...
proponuje 5w-40 8100 jest ok do momentu gdy okazuje sie ze masz 304 tys a nie 104 i pali litr na 1000km wtedy okazuje sie ze najlepszy olej to poczciwy castrol albo mobil.pamietaj ze oleje motula z sygnata sport to oleje wyczynowe ktore dobrze sie sprawdzaja kiedy pilujesz samochodzik na torze i wymieniasz go powiedzmy co wyscig ,a nie jak wiekrzosc nie uswiadomionych ktorzy smigaja na nim 15 tys w roku i wydaje im sie ze silnik bedzie zyc wiecznie bo jezdza na motulu.
zastanawialem sie wlasnie nad 8100 X-CESS 5W-40 ale wybralem ostatecznie bardzo niepolecany Valvoline VR1 Racing Motor Oil 5W-50 i zastanawiam sie teraz czy go zalac czy nie kupic innego ;/
Copernicus
17-06-07, 19:27
PatroL,
Dlaczego rezygnujesz z Motula?
Pytam, ponieważ stoję dokładnie przed takim samym wyborem.
Hondą jeżdżę dopiero 5 kkm. Kiedy dostałem ją w swoje ręce, była zalana olejem marki Q8 (5W40). Silnik pracował idealnie.
Nadszedł czas wymiany i hanka dostała Shell Helix Ultra 5W40.
Od tego czasu kontrolka ciśnienia oleju gaśnie dopiero po 2-3 sekundach od momentu rozruchu.
Wkurza mnie to, więc zdecydowałem, że tym razem będzie to Motul 8100 X-Cess.
Jeżeli są lepsze alternatywy, chętnie je rozważę...
havok,
jeździłeś na tym specyfiku?
havok,
jeździłeś na tym specyfiku?
Jeżdziłem na 4100 Turbolight, teraz przesiadam się na 6100. W moim przypadku jeździ się bezproblemowo. Inna sprawa, że ja olej po 8 tysiącach max zmieniam, a jeżdżę przeważnie emerycko.
Copernicus
17-06-07, 21:56
Zwykłem zmieniać olej dokładnie co 10 kkm.
Jeżdżę raczej z umiarkowaną dynamiką, ale ekscesy z obrotami w okolicach 8000 rpm też nie należą do rzadkości.
Czyli Motul nie będzie dobry dla mojego auta?
Bo tak rozumiem...
Wydawało mi się, że Motul raczej dobrze znosi ostre warunki.
Ja Ci tylko opisałem, jak ja jeżdżę ;) Motul generalnie bardzo dobrze znosi trudne warunki.
Lej MOTUL i jakego byś nie wybrał minerał, pólsyntetyk czy pełny nie będziesz żałował...pamiętaj ze "Kto smaruje ten jedzie".... wszystkie te castrole i mobile lane w polsce to sobie odpuśc bo to o kant d...py rozbić.