Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ogrzewanie tylnej szyby

cortesolo
18-02-12, 14:14
Witam;

Zauważyłem, że nie działa mi w CIVICU (2001r. hatchback 5d) ogrzewanie tylnej szyby. Sprawdziłem dzisiaj bezpiecznik pod maską i był ok. Rozebralem wiec boczki na tylnej klapie i o dziwo napiecie po wlaczeniu na styku jest. Dodam, że wcześniej grzały wszystlie linie, a teraz żadna. Co to może być? Czy konieczna bedzie wymiana szyby?

LemonR
18-02-12, 15:07
TU (http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/22-162.htm) masz fajnie opisane jak sprawdzić ogrzewanie tylnej szyby. Jeśli się okaże że masz przerwę w "grzałce" to są specjalne środki do naprawy tego. Wymiana szyby to chyba zbytnia rozrzutność.

cortesolo
18-02-12, 15:52
Zrobilem pomiar napiecia na zlaczu po lewej stronie a masą i jest 12,7V bez wzgledu na to czy wlaczony jest przycisk ogrzewania tylnej szyby czy tez nie. Natomiast po prawej stronie pojawia sie napiecie 14,6 przy wcisnietym przycisku ogrzewania i brak przy wylaczonym przycisku. Cos chyba jest nie tak?

LemonR
18-02-12, 20:40
Wygląda na brak masy.
Odłącz przewody od szyby i sprawdź
- na czarnym przewodzie powinna być masa
- na czarno/żółtym 12V po włączeniu ogrzewania

cortesolo
02-03-12, 20:59
też mi to wygląda na brak masy. Dodatkowo zauważyłem dzisiaj, że nie mam oswietlenia tylnej tablicy. Wtmienilem zarowki i nadal go nie ma. Poza tym szaleje mi wycieraczka tylna, tzn potrafi sie zatrzymac w losowym położeniu. W zwiazku z tym co radzicie zrobić, gdzie ta masa mogla sie odlaczyc, albo gdzie zaśniedziała?

LemonR
03-03-12, 07:29
Mógł się przerwać kabel gdzieś w tej gumie która jest przy zawiasie klapy bagażnika.