Zobacz pełną wersję : głowica D13B2
Witam panowie chciałem od was zasięgnąć trochę fachowej wiedzy.
Mianowicie mam taką zagwozdkę bo padła uszczelka pod głowicą i jest taki problem że przy demontażu zauważyłem że na wałku rozrządu a nianowicie na krzywkach są lekkie ryski tak jakby jakiś opiłek się dostał pod krzywke i rysował powierzchnie wałka. taka sytuacja jest na 6 krzywkach. Jaka mogła być tego przyczyna? Zauważyłem że żaden z zaworów się nie skleił także wszystkie pracują. Oddałem głowice dzisiaj do planowania i zobaczymy co mi meches powie czy da się to zrobić. Słyszałem że jest możliwy szlif wałka rozrządu. To możliwe?
Jeszcze jedno pytanko.
Czy ewentualnie wałek rozrządu będzie pasował od silnika 1.4? bo taki mam dostępny od ręki. Jeśli będzie pasować to czy potrzebne są jakieś mody by to śmigało?
Bardzo proszę was o pilną odpowiedź.
Jeśli coś mało fachowo napisałem to proszę mnie poprawić.Nie jestem fachowcem tylko zwykłym użytkownikiem.
Co do pierwszej części - może pomoże ktoś inny.
Co do wałka - podchodzi wałek z silnika D14A1 (IV gen. civic), ze względu na mechaniczną pompę paliwa i dodatkową do niego krzywkę na wałku.
szlif wałka rozrządu w d13b2?? przecież ludzie głowice z d13 na złom wyrzucają bo im się wala po garażu po swapach:p jakby rzeczywiscie sie okazało, że coś jest nie tak u Ciebie to napisz na forum a może ktoś za grosze (dosłownie) Ci odda taka głowice.
ten wałek który mam od ręki pochodzi z civica z ok 98r czyli juz z elektryczna pompka. bedzie to pasić? czy na tym wałku jest wykorbienie na pompkę mechaniczna?
jak jest elektryczna pompka paliwa> nie ma mechanicznej. wiec logicznie>nie ma tej krzywki. oczywiscie to mozna ominac, i o tym jest temat odpowiedni na forum.
nie przejmuj sie tymi rysami, dopoki nie sa niewiadomo jakich wielkosci, jak znajde swoj stary walek na forum to wkleje zdjecie, tez byly rysy, i nic zlego sie nie dzialo.
dzieki kolego za pocieszenie bo wolalabym nie kupowac nastepnego walka albo kompletnej glowicy.A z jakiego powodu moga byc te rysy masz jakas sugestie w tej sprawie? A co myslisz o uszczelce pod glowice VICTORA REINZA? warta jest zalozenia?
Ja mam uszczelkę VictorReinz ale pod pokrywą zaworów. 2 razy demontowana i nic nie cieknie, więc i pod głowicę powinna się nadać. D13B2 nie jest jednostką wysiloną zbytnio i myślę, że VictorReinz podoła. Aczkolwiek jeśli różnica cen nie jest wysoka to lepiej oryginał.
A co do wałka który nie ma krzywki na pompę paliwa, to można go wkręcić, wkręcić mechaniczną pompę (wcześniej wybebeszyć jej ten króciec to wchodzi do głowicy), następnie podłączyć elektryczną pompkę paliwa, a jej przewody zasilające dać pod załączeniu zapłonu. Pompka będzie pracować cały czas, ale przelewanie układu zasilania będzie realizowane poprzez mechaniczną pompkę. Tak to po krótce wygląda.
D13B2 nie jest jednostką wysiloną zbytnio i myślę, że VictorReinz podoła.
Zależy jak kto jeździ, pamiętajmy że możesz go kręcić do oporu. Jednak w pewnej chwili nawet OEM'a może dmuchnąć.
Muzyk-Grzes
18-02-12, 08:53
ten wałek który mam od ręki pochodzi z civica z ok 98r czyli juz z elektryczna pompka. bedzie to pasić? czy na tym wałku jest wykorbienie na pompkę mechaniczna?
Skoro i tak już rozbierasz głowicę to przy okazji możesz wymienić wałek, tu lepszy będzie wałek z D15B2 + elektryczna pompka paliwa do gaźników 0,2-0,4 Bar bo wtryskowe uszkodzą gaźnik. Nie wiem ile to doda koni, ale warto.
szybciej i prosciej bedzie wrzucic walek z d14a1, nie trzeba zadnych pompek dorabiac.
Wałek od D15B2 + pompka elektryczna są do dostania "od ręki". Wałek D14A1 jest mocno deficytowy i co za tym idzie często w odpowiedniej cenie, nieadekwatnej do stanu. Ja bym robił pompkę elektryczną (sam taką mam) + wałek D15B2/B7 w dobrym stanie.
a ja zrobiłem tak : wałek od d14a1 i komplet krzywek od tego samego silnika bo moje sie juz do niczego nie nadawały. i pany smiga to dosc nie glupio:):) dzięki za pomoc i dobre rady:) a wałek i krzywki dostałem za finlandie 0,7 :)
Wałek osobno, krzywki osobno…? Od kiedy?
Za Finlandię to wszystko możliwe ;P
piotrek88 Gdzie mogę dostać taki komplet krzywek pod wałek z z6 ?:confused:
PlushaQ sorki źle się wyraziłem... cały wałek +całe popychacze czy jakoś tak to się nazywa....