PDA

Zobacz pełną wersję : Civic Sport FL 20004-2006 Oznaczenia silników

Maciek81
13-02-12, 23:41
Jestem nowicjuszem na tym forum więc zacznę, od tego że się przywitam. Chcę kupić Civica Sport z rocznika 2004-2005 i przeglądając forum nigdzie nie znalazłem klarownej rozpiski oznaczeń jednostek napędowych.

I stąd moje pytanie,czy w poliftingowych Sportach występowały silniki:

1.4 - tylko o oznaczeniu D14Z6? I jak w końcu jest z gazem w tych autach, działa to jakoś z lubryfikatorem czy nie? Ile może obecnie kosztować dobra instalacja i jaką polecacie?

1.6 - i tu znalazłem coś takiego jak D16V1 oraz D16Z6. Doczytałem, że 1.6 lepiej "trawi" gaz niż 1.4, i tu podobne pytanie, ile kosztuje obecnie porządna instalacja do tego silnika i jaką byście założyli?

Z góry przepraszam jeżeli podwajam wątek, próbowałem znaleźć ale nigdzie nie znalazłem wszystkich informacji i mam zupełny mętlik w głowie

rafal
14-02-12, 10:29
Civic z tych lat miał silniki D14Z6 oraz D16V1 z vtec. Ja przednio miałem civica z 2003 roku i był po lifcie, jednak według nr vin był to model 2004.

LemonR
14-02-12, 13:37
Gaz w jednym i drugim będzie chodził bez problemów pod warunkiem spełnienia kilku warunków o które nie musisz się martwić jeśli gazował będzie dobry fachowiec. Lubryfikacja to ściema, zalecana jest do Hond ze względu na brak automatycznej kompensacji luzu zaworowego, jednak sama w sobie nic nie daje a nawet potrafi zaszkodzić.

Starstruck
14-02-12, 15:01
Mój Szwagier (uż. Kowal Ziom) założył do VII gen instalację gazową, silnik 1.6 D16V1, tyle że zabulił za nią ponad 4 tys zł. Autko daje radę, ale czuć różnicę w osiągach benzyna vs. gaz.