Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana Chłodnicy...

Pcmaniaki
13-02-12, 14:27
Witam. Zauważyłem ostatnio że cieknie mi chłodnica wody na dole tam gdzie łączy się aluminium z plastikiem od którego idzie króciec do węża. Czeka mnie więc wymiana chłodnicy ehh :( I chciałem się dowiedzieć na co zwrócić uwagę podczas wymiany bo mam zamiar zrobić to sam. Filozofii tam niema, spuścić płyn odpiąć węże odkręcić chłodnice i wyjąć. Natomiast nie wiem jak jest z wyjęciem chłodnicy, tzn. czy wyjdzie ona razem z wentylatorem czy trzeba go wcześniej zdemontować ? No i najważniejsze to później po złożeniu wszystkiego jak odpowietrzyć układ ? Czytałem żeby zalać chłodnice na FULL płynem, odpalić auto na odkręconej chłodnicy i dolewać płynu jeżeli będzie ubywać w chłodnicy. Tylko takie pytanie czy nic się nie będzie dziać jak będzie odkręcona chłodnica podczas pracującego silnika i kiedy trzeba zakręcić korek od chłodnicy ? Czy nie będzie wywalać płynu z chłodnicy jak się zagrzeje silnik ? O ile wiem to wytwarza się tam ciśnienie. Proszę o porady jeżeli ktoś już przerabiał ten temat i jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę. Z Góry Dzięki

Pcmaniaki
14-02-12, 16:06
Nikt nie odpowietrzał układu chlodzenia ? Niech ktos napisze jak odpowietrzyc taki uklad ?

Szczur[R]
14-02-12, 17:26
Jest na forum podwieszony podręcznik do 5D, masz tam wszystko opisane.

martin1988
29-10-12, 10:35
Koledzy, odgrzewam temat bo nie chciałem zakładać nowego. Potrzebuję Waszej porady. Mianowicie muszę wymienić chłodnicę w mojej Hani. I teraz pytanie: czy brać oryginał używkę ? - Co do tego jestem mniej przekonany mimo, że to wciąż oryginał, to nie wiadomo jak z jej stanem, i co się z nią wcześniej działo. Czy może kupić zamiennik ? Jeśli tak to możecie polecić jakieś firmy? Z jednej strony mam pewność, że to nowa i w 100% (w domyśle) sprawna chłodnica, ale z drugiej nie wiadomo ile może pożyć. Czy ktoś wie na czym polega różnica chłodnicy wody do samochodu z klimą i bez?
Z góry dzięki za pomoc i wszelkie sugestie.

Szczur[R]
29-10-12, 18:15
Weź używaną jeśli jest czysta w środku, nie widać żadnych nalotów. Jak gość na szrocie da Ci chociaż miesiąc gwarancji i jakiś kwit-dowód zakupu to zwrócisz jeśli będzie lipa.
Możesz też dać ogłoszenie do działu kupię, albo poszukać na allegro.
Z klimą i bez różnić się może wielkością - sprawdź wymiary przed zakupem na wszelki wypadek.

Pozdrawiam

CRX1
29-10-12, 19:27
Sprawdż w jakiej cenie są zamienniki(wytrzymują kilka lat)Używka to staroć, który może puścić w każdej chwili na łączeniu zbiornika bocznego i radiatora(uszczelka gumowa)Różnica cenowa(dwa auta z zeszłego tyg)między używką a zamiennikiem 50-80,-

MadSkillz84
30-10-12, 10:42
Jeśli teraz miałeś oryginalną chlodnicę to jak kupisz zamiennik to licz sie z tym że korek nie będzie pasował,trzeba będzie dokupić.Nie zawsze ale zdarza sie.

martin1988
05-11-12, 12:36
Dzięki za podpowiedzi :) Kolego MadSkillz84, masz rację, ale chyba jak kupuje się zamiennik, to dają od razu z korkiem :confused: A przynajmniej tak mi się wydaje...