PDA

Zobacz pełną wersję : jak zabezpieczacie Radio przed kradzieżą ??

Donmateo23
12-02-12, 21:45
Witam

od miesiąca pomykam po Poznaniu Hondą VII generacji i mam już plany co z nią zrobić.

Na początek chciałbym kupić radio mam już upatrzony model:

Pioneer AVH-P2300DVD cena ok. 1400 zł

Słyszałem że Hondy nie kradną :) więc moja stoi na osiedlu pod blokiem.
Z radiem jest gorzej bo każdy cymbał z cegłą w ręce może wejść do auta

Macie jakieś patenty na zabezpieczenie radia przed kradzieżą ?
Kiedyś miałem takie radio co miało rączkę i zabierałem je do domu :) tylko nie piszcie mi że najlepiej postawić auto na parkingu strzeżonym bo właśnie na nim ukradli mi lusterka.

Son - Goku
12-02-12, 22:07
panel zabierasz ze sobą zawsze. . .

A co do radia.

Przymocuj go nie tylko blaszkami,które masz w oryginale, ale też z tyłu np. Śrubą na gwincie z nakrętką do ramy którejś kopitu.

marcinkovsky
12-02-12, 22:11
patrząc tymi kategoriami, to z lusterkami co zrobisz? zabetonujesz sie?

sory za takie podejscie, ale jeśli chce ukrasc do ukradnie. A jesli np. radio bedzie przykrecone sruba, to wyciagnie nie tylko radio, a jeszcze szkód w tapicerce narobi.

Son - Goku
12-02-12, 22:47
patrząc tymi kategoriami, to z lusterkami co zrobisz? zabetonujesz sie?

sory za takie podejscie, ale jeśli chce ukrasc do ukradnie. A jesli np. radio bedzie przykrecone sruba, to wyciagnie nie tylko radio, a jeszcze szkód w tapicerce narobi.

No tak.

Zgadzam się co piszesz.

Donmateo23
13-02-12, 00:25
myślałem o zaślepce zrobionej z frontu radia fabrycznego od hondy ma ktoś co takiego ?

RazoR91
13-02-12, 00:53
chyba musisz sobie sam takie coś wystrugać, choć może da się coś takiego kupić bo rozmiar kieszeni jest znormalizowany :)

Shady
13-02-12, 08:38
jak beda mieli ukrasc to i tak ukradną. Panel schować z widoku co by ich nie kusilo i tyle

kopatshu
13-02-12, 09:01
Panel zawsze zabieram do domu, lub jak wychodzę gdzieś na chwilę- biorę go ze sobą. Co do przykręcania radia, to nie wiem czy jest sens, ale jak z montażem zeszło mi ponad pół godziny, żeby te wszystkie kable podłączyć i upchnąć to krzyż na drogę temu który chciałby to wyjmować-kraść teraz, nerwica murowana.

mes
13-02-12, 09:09
ciekawe czy gdzieś kiedyś ktoś wymyślił załączający się alarm w przypadku zdjęcia panelu bez uprzedniego wyłączenia alarmu pilotem :rolleyes: lusterka też by można podpiąć do instalacji alarmu :D

Donmateo23
13-02-12, 09:30
Z tego co szukałem na allegro nie zawsze jest podane że radio ma zdejmowany panel. Nikt tego nie zaznacza w opisie bo to oczywista oczywistość że można zdjąć panel czy naprawdę nie ma takiej możliwości ?

PlushaQ
13-02-12, 09:35
Zdarzają się monobloki, które faktycznie nie mają demontowalnego panelu, ale nie są zbyt częste ;] Przeważnie są to radia z wyświetlaczami, chociaż gdzieś już obiło mi się 1-din radio bez demontowalnego panelu. (i to nowe radio, nie mówię o tych 18 letnich OEM Pioneerach).

Co do kradzieży… no alarm, żeby wyło i tyle. Jak wszyscy wyżej napisali - bydle będzie chciało wyciągnąć, to wyciągnie. Ma wprawę to sobie w kilka chwil poradzi.

Son - Goku
13-02-12, 21:19
teraz praktycznie każde radio ma taką opcję (zdejmowanie panelu)

Co do alarmu.

Można go zrobić.

walusb
13-02-12, 23:13
Kolego na złodzieja nie ma rady. Jak będzie chciał to weźmie całe auto. Jak masz autocasko to dobezpiecz radio i śpij spokojnie. A tak poza tym to ja też latam w poznaniu i zawodowo montuję c.a. co za tym idzie to bardzo rzadko spotykam się z kradzieżą radia, tak po prawdzie to w ostatnich 2 latach nie przypominam sobie takiej sytuacji. Kiedyś owszem było dużo ale w tej chwili to już raczej sporadyczne przypadki. Prędzej właśnie lusterka, kierunki, kołpaki i oczywiście anteny cb (informacje od klientów).
Dodam jeszcze że ten pioneer nie ma zdejmowanego panelu a w VIIgenie można (a nawet trzeba) go przykręcić podobnie jak fabryczne.

Zobacz jeszcze taki sprzęcik http://www.gms.pl/index.php?page=szczegoly&id=141 warto pomyśleć. Na pewno lepszy od pionka.

Andrew98
14-02-12, 08:39
Póki co zdejmowanie panelu wydaje się być najlepszą opcją nie kusi tak złodzieja

PlushaQ
14-02-12, 12:53
Ta… jakiś czas temu była historia, że typy zawinęły z auta radio bez panelu, następnie poszkodowany wystawił panel na allegro, a złodzieje się po niego zgłosili i tym chytrym sposobem wpadli :P

Donmateo23
14-02-12, 13:00
Dodam jeszcze że ten pioneer nie ma zdejmowanego panelu a w VIIgenie można (a nawet trzeba) go przykręcić podobnie jak fabryczne.

Tak jak już wspominałem radia z dużymi LCD nie mają zazwyczaj zdejmowanych paneli !!! Znalazłem kilka sztuk w tym najwięcej JVC