Zobacz pełną wersję : jak zabezpieczacie Radio przed kradzieżą ??
Donmateo23
12-02-12, 21:45
Witam
od miesiąca pomykam po Poznaniu Hondą VII generacji i mam już plany co z nią zrobić.
Na początek chciałbym kupić radio mam już upatrzony model:
Pioneer AVH-P2300DVD cena ok. 1400 zł
Słyszałem że Hondy nie kradną :) więc moja stoi na osiedlu pod blokiem.
Z radiem jest gorzej bo każdy cymbał z cegłą w ręce może wejść do auta
Macie jakieś patenty na zabezpieczenie radia przed kradzieżą ?
Kiedyś miałem takie radio co miało rączkę i zabierałem je do domu :) tylko nie piszcie mi że najlepiej postawić auto na parkingu strzeżonym bo właśnie na nim ukradli mi lusterka.
Son - Goku
12-02-12, 22:07
panel zabierasz ze sobą zawsze. . .
A co do radia.
Przymocuj go nie tylko blaszkami,które masz w oryginale, ale też z tyłu np. Śrubą na gwincie z nakrętką do ramy którejś kopitu.
marcinkovsky
12-02-12, 22:11
patrząc tymi kategoriami, to z lusterkami co zrobisz? zabetonujesz sie?
sory za takie podejscie, ale jeśli chce ukrasc do ukradnie. A jesli np. radio bedzie przykrecone sruba, to wyciagnie nie tylko radio, a jeszcze szkód w tapicerce narobi.
Son - Goku
12-02-12, 22:47
patrząc tymi kategoriami, to z lusterkami co zrobisz? zabetonujesz sie?
sory za takie podejscie, ale jeśli chce ukrasc do ukradnie. A jesli np. radio bedzie przykrecone sruba, to wyciagnie nie tylko radio, a jeszcze szkód w tapicerce narobi.
No tak.
Zgadzam się co piszesz.
Donmateo23
13-02-12, 00:25
myślałem o zaślepce zrobionej z frontu radia fabrycznego od hondy ma ktoś co takiego ?
chyba musisz sobie sam takie coś wystrugać, choć może da się coś takiego kupić bo rozmiar kieszeni jest znormalizowany :)
jak beda mieli ukrasc to i tak ukradną. Panel schować z widoku co by ich nie kusilo i tyle
Panel zawsze zabieram do domu, lub jak wychodzę gdzieś na chwilę- biorę go ze sobą. Co do przykręcania radia, to nie wiem czy jest sens, ale jak z montażem zeszło mi ponad pół godziny, żeby te wszystkie kable podłączyć i upchnąć to krzyż na drogę temu który chciałby to wyjmować-kraść teraz, nerwica murowana.
ciekawe czy gdzieś kiedyś ktoś wymyślił załączający się alarm w przypadku zdjęcia panelu bez uprzedniego wyłączenia alarmu pilotem :rolleyes: lusterka też by można podpiąć do instalacji alarmu :D
Donmateo23
13-02-12, 09:30
Z tego co szukałem na allegro nie zawsze jest podane że radio ma zdejmowany panel. Nikt tego nie zaznacza w opisie bo to oczywista oczywistość że można zdjąć panel czy naprawdę nie ma takiej możliwości ?
Zdarzają się monobloki, które faktycznie nie mają demontowalnego panelu, ale nie są zbyt częste ;] Przeważnie są to radia z wyświetlaczami, chociaż gdzieś już obiło mi się 1-din radio bez demontowalnego panelu. (i to nowe radio, nie mówię o tych 18 letnich OEM Pioneerach).
Co do kradzieży… no alarm, żeby wyło i tyle. Jak wszyscy wyżej napisali - bydle będzie chciało wyciągnąć, to wyciągnie. Ma wprawę to sobie w kilka chwil poradzi.
Son - Goku
13-02-12, 21:19
teraz praktycznie każde radio ma taką opcję (zdejmowanie panelu)
Co do alarmu.
Można go zrobić.
Kolego na złodzieja nie ma rady. Jak będzie chciał to weźmie całe auto. Jak masz autocasko to dobezpiecz radio i śpij spokojnie. A tak poza tym to ja też latam w poznaniu i zawodowo montuję c.a. co za tym idzie to bardzo rzadko spotykam się z kradzieżą radia, tak po prawdzie to w ostatnich 2 latach nie przypominam sobie takiej sytuacji. Kiedyś owszem było dużo ale w tej chwili to już raczej sporadyczne przypadki. Prędzej właśnie lusterka, kierunki, kołpaki i oczywiście anteny cb (informacje od klientów).
Dodam jeszcze że ten pioneer nie ma zdejmowanego panelu a w VIIgenie można (a nawet trzeba) go przykręcić podobnie jak fabryczne.
Zobacz jeszcze taki sprzęcik http://www.gms.pl/index.php?page=szczegoly&id=141 warto pomyśleć. Na pewno lepszy od pionka.
Póki co zdejmowanie panelu wydaje się być najlepszą opcją nie kusi tak złodzieja
Ta… jakiś czas temu była historia, że typy zawinęły z auta radio bez panelu, następnie poszkodowany wystawił panel na allegro, a złodzieje się po niego zgłosili i tym chytrym sposobem wpadli :P
Donmateo23
14-02-12, 13:00
Dodam jeszcze że ten pioneer nie ma zdejmowanego panelu a w VIIgenie można (a nawet trzeba) go przykręcić podobnie jak fabryczne.
Tak jak już wspominałem radia z dużymi LCD nie mają zazwyczaj zdejmowanych paneli !!! Znalazłem kilka sztuk w tym najwięcej JVC